Rolada z galaretką

Opublikowano: 01.06.2023 r., 20:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deserowa rolada z galaretką
Rolada z galaretką
Rolada z galaretką to wbrew pozorom szybkie i proste ciasto w przygotowaniu, a z pewnością klubie każdy.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 40 min
73 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
  • Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (70 g)
  • Maliny - 1 szklanka (250 g)
  • Bita śmietana (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na roladę z galaretką krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Białka oddziel od żółtek.

Ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.

Do ubitych białek dodaj żółtka, wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj.

Czyli biszkopt na foremkę i upiecz w piekarniku przez 15 min w 180 st. C.

W tym czasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją.

Do galaretki dodaj owoce.

Wyciągnij biszkopt z blaszki i dodaj na nią galaretkę, całość zawijaj.

Na wierzchu możesz posmarować ciasto bitą śmietaną.

Jak oceniasz przepis na roladę z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat rolady z galaretką

Masz pomysł na szybkie i proste, ale też efektowne ciasto? Idealnie sprawdzi się tutaj moja dzisiejsza rolada z galaretką. Ciasto powstaje na bazie biszkoptu z dodatkiem galaretki i owoców oraz bitą śmietaną. Jest smaczna i pokocha ją każdy domownik Twojego domu.

Tego koniecznie poznaj mój przepis na roladę z galaretką. Nie dosyć, że jest najlepsza w smaku to jeszcze lekka, ponieważ krem zamieniamy na galaretkę.

Moja rolada biszkoptowa z galaretką powstaje z takich składników jak:

Jajka, mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, galaretka, dowolne owoce, u mnie to maliny jednak sprawdzą się wszystkie owoce jagodowe takie jak truskawki, borówki i jagody.

Zatem, jak zrobić roladę z galaretką?

Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Do ubitych białek dodaj żółtka, wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj. Czyli biszkopt na foremkę i upiecz w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją. Do galaretki dodaj owoce. Wyciągnij biszkopt z blaszki i dodaj na nią galaretkę, całość zawijaj. Na wierzchu możesz posmarować ciasto bitą śmietaną.

Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest moja dzisiejsza rolada biszkoptowa z galaretką.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Rolada to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszna jest ta przekąska, będzie dobra dla każdego domownika.

Alergeny w roladzie z galaretką

Lista alergenów dla rolady z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • bita śmietana

Wartości odżywcze rolady z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych smak galaretki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
184.36
73.74
Białko (g)
5.75
2.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
22.40
8.96
Węglowodany przyswajalne (g)
20.18
8.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
0.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
8.30
3.32
Tłuszcze nasycone (g)
5.21
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
1.23
Cholesterol (mg)
102.11
40.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
86.00
34.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.78
3.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
84.27
33.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.06
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.50
0.20
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.69
9.88
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
15.47
6.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
43.52
17.41
Potas (mg)
192.39
76.95
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
77.27
30.91
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
127.71
51.09
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.54
5.81
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.91
0.36
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
0.23
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady z galaretką 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady z galaretką

Koszt składników
41.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Cukier puder
30 g
3 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Galaretka
70 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Maliny
250 g
1 szklanka
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 250 g
Bita śmietana
200 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 200 g
Koszt składników
41.40