Rolada z galaretką
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (30 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (70 g)
- Maliny - 1 szklanka (250 g)
- Bita śmietana (200 g)
Przepis na roladę z galaretką krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę wody.
Białka oddziel od żółtek.
Ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera.
Do ubitych białek dodaj żółtka, wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj.
Czyli biszkopt na foremkę i upiecz w piekarniku przez 15 min w 180 st. C.
W tym czasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją.
Do galaretki dodaj owoce.
Wyciągnij biszkopt z blaszki i dodaj na nią galaretkę, całość zawijaj.
Na wierzchu możesz posmarować ciasto bitą śmietaną.
- Śmietanowiec
- Galaretkowiec
- Malinowa księżniczka
- Ciasto pszczółka
- Ciasto balladyna
- Sernik na zimno z galaretką
- Boża krówka
- Ciasto kubuś
- Sernik mango
- Biszkopt z galaretką
- Ciasto popapraniec
- Sernik bez sera
- Biszkopt z owocami
- Ciasto z truskawkami i mascarpone
- Malinowa chmurka Thermomix
- Ciasto orchidea
- Kora orzechowa
- Ciasto jajko sadzone
- Ciasta z galaretką
Więcej informacji na temat rolady z galaretką
Masz pomysł na szybkie i proste, ale też efektowne ciasto? Idealnie sprawdzi się tutaj moja dzisiejsza rolada z galaretką. Ciasto powstaje na bazie biszkoptu z dodatkiem galaretki i owoców oraz bitą śmietaną. Jest smaczna i pokocha ją każdy domownik Twojego domu.
Tego koniecznie poznaj mój przepis na roladę z galaretką. Nie dosyć, że jest najlepsza w smaku to jeszcze lekka, ponieważ krem zamieniamy na galaretkę.
Moja rolada biszkoptowa z galaretką powstaje z takich składników jak:
Jajka, mąka, cukier puder, proszek do pieczenia, galaretka, dowolne owoce, u mnie to maliny jednak sprawdzą się wszystkie owoce jagodowe takie jak truskawki, borówki i jagody.
Zatem, jak zrobić roladę z galaretką?
Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę za pomocą miksera. Do ubitych białek dodaj żółtka, wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszaj. Czyli biszkopt na foremkę i upiecz w piekarniku przez 15 min w 180 stopniach. W tym czasie przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją. Do galaretki dodaj owoce. Wyciągnij biszkopt z blaszki i dodaj na nią galaretkę, całość zawijaj. Na wierzchu możesz posmarować ciasto bitą śmietaną.
Sam widzisz jak prosta i szybka w przygotowaniu jest moja dzisiejsza rolada biszkoptowa z galaretką.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
Rolada to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszna jest ta przekąska, będzie dobra dla każdego domownika.
Alergeny w roladzie z galaretką
Lista alergenów dla rolady z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- bita śmietana
Wartości odżywcze rolady z galaretką
Do przygotowania ciasta możesz użyć dowolnych smak galaretki.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.