Rolada serowa z pieczarkami

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada serowa z pieczarkami podana na drewnianej desce do krojenia.
Rolada serowa z pieczarkami
Rolada serowa z pieczarkami i piersią kurczaka to doskonała propozycja na pyszną przekąskę. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na roladę z sera żółtego.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 45 min
272 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ser żółty (350 g)
  • Pieczarki (250 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Majonez (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, papier do pieczenia, tłuczek do mięsa, blaszka do pieczenia 25x40 cm

Przepis na roladę serową z pieczarkami krok po kroku

Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do miski włóż ser, wybij jajka, dodaj majonez i składniki dokładnie wymieszaj.

Masę serową wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i przekrój w poprzek na pół. Następnie mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem z dwóch stron.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plastry.

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę oraz pieczarki.

Na podpieczonym serowym spodzie ułóż mięso, przykryj je warstwą pieczarek, zawiń w roladę i ułóż na blaszce do pieczenia.

Roladę serową piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na roladę serową z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat rolady serowej z pieczarkami

Rolada serowa z pieczarkami i piersią kurczaka to doskonały pomysł na smaczną przystawkę. Roladę możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na roladę serową z pieczarkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania rolady potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ser żółty, pieczarki, mięso z piersi kurczaka, cebula, majonez, jajka, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić roladę serową z pieczarkami? Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do miski włóż ser, wybij jajka, dodaj majonez i składniki dokładnie wymieszaj. Masę serową wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut. Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i przekrój w poprzek na pół. Następnie mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem z dwóch stron. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę oraz pieczarki. Na podpieczonym serowym spodzie ułóż mięso, przykryj je warstwą pieczarek, zawiń w roladę i ułóż na blaszce do pieczenia. Roladę serową piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.

Ser żółty to produkt wysokokaloryczny, dlatego nie jest zalecany w zbyt dużej ilości szczególnie na diecie redukcyjnej. Zawiera on jednak niektóre witaminy oraz składniki odżywcze, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Możemy zaliczyć do nich wapń, fosfor, cynk, seler, niektóre witaminy z grupy B oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K). Ser żółty stanowi także doskonałe źródło białka - dlatego świetnie sprawdzi się w diecie laktowegetariańskiej.

Podsumowując pyszna rolada z sera żółtego to doskonała propozycja na przystawkę. Najlepsza rolada jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych. Przepis na roladę jest bardzo prosty, dlatego warto go wypróbować.

Alergeny w roladzie serowej z pieczarkami

Lista alergenów dla rolady serowej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rolady serowej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Rolada serowa z pieczarkami to doskonała propozycja na danie obiadowe lub przystawkę. Rolada serowa jest daniem wysokokalorycznym, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
217.66
272.08
Białko (g)
14.41
18.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
2.10
2.63
Węglowodany przyswajalne (g)
1.78
2.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
0.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
16.75
20.94
Tłuszcze nasycone (g)
7.22
9.02
Tłuszcze nienasycone (g)
9.53
11.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.08
6.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.45
5.57
Cholesterol (mg)
99.13
123.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
68.83
86.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.98
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.52
Witamina E (mg)
0.59
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
68.48
85.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.98
3.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.03
23.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.27
4.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
302.51
378.14
Potas (mg)
203.44
254.30
Wapń (mg)
201.82
252.27
Fosfor (mg)
244.49
305.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.58
23.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.51
0.63
Cynk (mg)
1.51
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady serowej z pieczarkami 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady serowej z pieczarkami

Koszt składników
53.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser żółty
350 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
9.80
Za 350 g
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
53.60