Przepis na rogatoni krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj grzyby i wlej czerwone wino.

Gotuj przez 5-6 minut.

Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.

Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 9 minut.

Odcedź makaron i dodaj do niego sos.

Zetrzyj parmezan i wymieszaj.

Podawaj w głębokich talerzach.

Rogatoni podane na patelni, która stoi na drewnianej desce do krojenia.
Rogatoni
Koszt przygotowania dania
27.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
525 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
70

Rogatoni - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rogatoni

Rogatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem grzybowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bardzo kremowy i doskonale łączy się z makaronem. Makaron rogatoni to makaron o kształcie rurki. Nieco przypomina penne, lecz ma prosto ścięte boki i większą średnicę. Przepis na rogatoni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron rigatoni, grzyby leśne, śmietana kremówka, cebula, oliwa z oliwek, mięso mielone, czerwone wino wytrawne, parmezan, sól, pieprz.

Jak zrobić rogatoni? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż przez 4-5 minut. Dodaj grzyby i wlej czerwone wino. Gotuj przez 5-6 minut. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut. Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos. Zetrzyj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Cebula jest niskokaloryczna i sprawdza się jako dodatek dla osób w diecie redukcyjnej.

Podsumowując pyszne włoskie danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Makaronu nie powinno się przechowywać w lodówce. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Szybkie i łatwe danie z sosem sprawdzi się na obiad. Włoski makaron gwarantuje najlepsze danie obiadowe dla całej rodziny.

Wartości odżywcze rogatoni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kalorie)
140.04 kcal
525.14 kcal
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Białko
4.91 g
18.41 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej

Węglowodany w rogatoni

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany
2.89 g
10.85 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.62 g
9.82 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.28 g
1.04 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz
11.09 g
41.57 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
7.62 g
28.58 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.46 g
12.99 g
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na rogatoni

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód
46.72 mg
175.21 mg
Brak danych dla: makaron rigatoni.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogatoni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rogatoni

Lista alergenów dla rogatoni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

W przepisie na rogatoni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makaron rigatoni
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania rogatoni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron rigatoni
400 g
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
230 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 230 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mięso mielone wieprzowe
230 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.60
Za 230 g
Wino czerwone wytrawne
120 g
pół szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 120 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Jak oceniasz przepis na rogatoni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób