Rogatoni

Opublikowano: 26.08.2022 r., 9:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogatoni na drewnianej desce
Rogatoni
Rogatoni to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjny włoski makaron świetnie sprawdzi się podany jako kolacja podczas spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
911 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron rigatoni (400 g)
  • Świeże leśne grzyby (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (230 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Mięso mielone wieprzowe (230 g)
  • Wino czerwone wytrawne - pół szklanki (120 g)
  • Ser parmezan (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na rogatoni krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.

Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj grzyby i wlej czerwone wino.

Gotuj przez 5-6 minut.

Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.

Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron.

Gotuj przez 9 minut.

Odcedź makaron i dodaj do niego sos.

Zetrzyj parmezan i wymieszaj.

Podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na rogatoni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat rogatoni

Rogatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem grzybowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bardzo kremowy i doskonale łączy się z makaronem. Makaron rogatoni to makaron o kształcie rurki. Nieco przypomina penne, lecz ma prosto ścięte boki i większą średnicę. Przepis na rogatoni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron rigatoni, grzyby leśne, śmietana kremówka, cebula, oliwa z oliwek, mięso mielone, czerwone wino wytrawne, parmezan, sól, pieprz.

Jak zrobić rogatoni? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż przez 4-5 minut. Dodaj grzyby i wlej czerwone wino. Gotuj przez 5-6 minut. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut. Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos. Zetrzyj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.

Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Cebula jest niskokaloryczna i sprawdza się jako dodatek dla osób w diecie redukcyjnej.

Podsumowując pyszne włoskie danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Makaronu nie powinno się przechowywać w lodówce. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Szybkie i łatwe danie z sosem sprawdzi się na obiad. Włoski makaron gwarantuje najlepsze danie obiadowe dla całej rodziny.

Alergeny w rogatoni

Lista alergenów dla rogatoni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron rigatoni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze rogatoni

na 100g gotowej potrawy

Rogatoni to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które w sposób gwałtowny podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
243.02
911.33
Białko (g)
12.49
46.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
18.09
67.83
Węglowodany przyswajalne (g)
14.02
52.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.07
15.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
12.17
45.64
Tłuszcze nasycone (g)
7.62
28.58
Tłuszcze nienasycone (g)
4.55
17.06
Cholesterol (mg)
14.39
53.96
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina C (mg)
0.99
3.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
46.72
175.21
Potas (mg)
398.02
1492.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.31
233.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.05
7.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogatoni 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogatoni

Koszt składników
96.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron rigatoni
400 g
7.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 400 g
Świeże leśne grzyby
200 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
230 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 230 g
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Mięso mielone wieprzowe
230 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.60
Za 230 g
Wino czerwone wytrawne
120 g
pół szklanki
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 120 g
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Koszt składników
96.00