Rogatoni
- Makaron rigatoni (400 g)
- Świeże leśne grzyby (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (230 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Mięso mielone wieprzowe (230 g)
- Wino czerwone wytrawne - pół szklanki (120 g)
- Ser parmezan (40 g)
Przepis na rogatoni krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę.
Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż przez 4-5 minut.
Dodaj grzyby i wlej czerwone wino.
Gotuj przez 5-6 minut.
Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut.
Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron.
Gotuj przez 9 minut.
Odcedź makaron i dodaj do niego sos.
Zetrzyj parmezan i wymieszaj.
Podawaj w głębokich talerzach.
-
Makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zupa z soczewicy zielonej
-
Sałatka z makaronem
-
Łazanki
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Makaron z cukinii
-
Makaron z kurczakiem
-
Pappardelle
-
Makaron ryżowy
-
Makaron z tuńczykiem
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Makaron z cukinią
-
Makaron z pesto
-
Zupa pieczarkowa z makaronem
-
Makaron z krewetkami
-
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
-
Dania z makaronem
Więcej informacji na temat rogatoni
Rogatoni to bardzo dobry pomysł na pyszny makaron z sosem grzybowym i mięsem mielonym. Sos do makaronu jest bardzo kremowy i doskonale łączy się z makaronem. Makaron rogatoni to makaron o kształcie rurki. Nieco przypomina penne, lecz ma prosto ścięte boki i większą średnicę. Przepis na rogatoni jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron rigatoni, grzyby leśne, śmietana kremówka, cebula, oliwa z oliwek, mięso mielone, czerwone wino wytrawne, parmezan, sól, pieprz.
Jak zrobić rogatoni? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj na patelnię mięso mielone i smaż przez 4-5 minut. Dodaj grzyby i wlej czerwone wino. Gotuj przez 5-6 minut. Dodaj śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut. Zagotuj wodę w garnku, wsyp łyżkę soli i makaron. Gotuj przez 9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego sos. Zetrzyj parmezan i wymieszaj. Podawaj w głębokich talerzach.
Grzyby leśne są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który zapewnia uczucie sytości na dłużej, reguluje ponadto pracę jelit, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu we krwi. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Cebula jest niskokaloryczna i sprawdza się jako dodatek dla osób w diecie redukcyjnej.
Podsumowując pyszne włoskie danie świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Makaronu nie powinno się przechowywać w lodówce. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego dania. Szybkie i łatwe danie z sosem sprawdzi się na obiad. Włoski makaron gwarantuje najlepsze danie obiadowe dla całej rodziny.
Alergeny w rogatoni
Lista alergenów dla rogatoni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- makaron rigatoni
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze rogatoni
Rogatoni to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych, które w sposób gwałtowny podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.