Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem

Opublikowano: 07.11.2022 r., 15:48 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deserowe rogaliki z ciasta francuskiego
Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem
Poznaj przepis na najlepsze, ekspresowe rogaliki z ciasta francuskiego z masą makową.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
540 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (300 g)
  • Masa makowa - ok. 8 łyżek (200 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, blacha

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem krok po kroku

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed rozpoczęciem przygotowywania rogalików. Rozwiń je na blacie i podziel na 4 równe prostokąty wzdłuż krótszego boku. Każdy z nich przekrój po przekątnej na dwa trójkąty.

Na środek każdego kawałka nakładaj łyżkę masy makowej (przy kącie prostym trójkąta) i następnie zawijaj rogaliki, zaczynając od najkrótszego boku.

Zawinięte rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem i posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na ok. 20 minut.

Jak oceniasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,0% osób

Więcej informacji na temat rogalików z ciasta francuskiego z makiem

Rogaliki z ciasta francuskiego z makiem to fantastyczny pomysł na pyszny deser lub podwieczorek, który sprawdzi się jako coś słodkiego do kawy lub herbaty, a także poczęstunek podczas spotkań w gronie rodziny lub przyjaciół. Mimo że na pierwszy rzut oka ich przygotowanie może wydawać się bardzo skomplikowane i czasochłonne, możesz wykorzystać nasz przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem, z pomocą którego przygotujesz je w trybie ekspresowym. Dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego i masy makowej możesz zaoszczędzić mnóstwo czasu i przygotować te smaczne croissanty nawet na ostatnią chwilę. Mimo wykorzystania gotowych składników są równie dobre co te wykonane samodzielnie „od zera”. Oczywiście, jeśli lubisz gotować i masz więcej czasu, możesz samodzielnie przygotować zarówno ciasto francuskie, jak i masę makową, pamiętaj jednak, że wtedy przygotowanie rogalików zajmie Ci na pewno kilka godzin. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z makiem, aby były naprawdę najlepsze i szybkie w przygotowaniu koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz sprawdzony, prosty przepis. Składniki, które będą Ci potrzebne do ich przygotowania to ciasto francuskie, masa makowa z bakaliami oraz jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem. Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego z makiem jest bardzo prosty. Ciasto francuskie wystarczy podzielić na trójkąty o tych samych wymiarach, na każdą porcję ciasta nakładać porcje masy makowej, a następnie zawijać zaczynając od krótszego boku. Rogaliki są gotowe do pieczenia, przed wstawieniem do piekarnika warto jednak posmarować je rozkłóconym jajkiem. Mimo że ciasto francuskie należy do ciast tłustych i wysokokalorycznych, jeśli na co dzień stosujesz zdrową, dobrze zbilansowaną dietę, jego okazjonalna obecność w diecie nie będzie niczym niebezpiecznym. Masa makowa również jest stosunkowo kaloryczna, ponieważ większość gotowych mas zawiera spore ilości cukru. Możesz przygotować ją samodzielnie, w wersji bardziej fit, zastępując cukier na przykład ksylitolem. Sam w sobie mak jest bardzo zdrowym składnikiem diety i wyróżnia go wysoka zawartość wapnia. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogaliki z ciasta francuskiego z makiem koniecznie czytaj dalej aby poznać nasz najlepszy przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją.

Alergeny w rogalikach z ciasta francuskiego z makiem

Lista alergenów dla rogalików z ciasta francuskiego z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
    • masa makowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze rogalików z ciasta francuskiego z makiem

na 100g gotowej potrawy

Rogaliki są produktem dość kalorycznym, dlatego na dietach redukcyjnych warto kontrolować ich porcje.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
432.01
540.01
Białko (g)
7.19
8.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
45.47
56.84
Węglowodany przyswajalne (g)
42.64
53.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.83
3.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
25.04
31.30
Tłuszcze nasycone (g)
10.17
12.71
Cholesterol (mg)
36.86
46.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
173.53
216.91
Wapń (mg)
139.24
174.05
Żelazo (mg)
2.56
3.20
Szacunkowy indeks glikemiczny rogalików z ciasta francuskiego z makiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogalików z ciasta francuskiego z makiem

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Masa makowa
200 g
ok. 8 łyżek
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
2.35
Za 200 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
26.00