Risotto z kalafiorem

Opublikowano: 11.02.2022 r., 14:36 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Risotto z kalafiorem na talerzu
Risotto z kalafiorem
Wypróbuj najlepszy i sprawdzony przepis na risotto z kalafiorem. Pyszne, wyjątkowe kremowe risotto to idealna propozycja na wykwintną czy romantyczną kolację.
Przygotowanie 10 min
Czas duszenia 40 min
314 kcal
Kcal w porcji
337 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ryż do risotto - 1 szklanka (220 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
  • Kalafior - 1/3 sztuki (250 g)
  • Masło - 1 łyżka (15 g)
  • Ser parmezan - 2 łyżki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, chochelka, patelnia głęboka

Przepis na risotto z kalafiorem krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę.

Dodaj drobno posiekaną cebulę.

Gdy cebula się zeszkli, dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.

Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.

Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję płynu.

Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu. Gdy zostanie połowa bulionu, dodaj podzielone na małe części różyczki kalafiora.

Patelnie zdejmij z gazu.

Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.

Risotto możesz podać z podsmażonymi pieczarkami brunatnymi.

Jak oceniasz przepis na risotto z kalafiorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat risotta z kalafiorem

Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.

Risotto z kalafiorem jest kolejną, pyszną propozycją podania klasycznego risotto. Tak jak inne propozycje, również tą możesz modyfikować według swoich potrzeb. Ta, klasyczna wersja jest wegetariańska, dla osób spożywających mięso możesz dodać kurczaka. Risotto z kalafiora możesz wykonać także z dodatkiem cukinii oraz pieczarek. Świetnie będa pasować pieczarki brunatne podmsażone na maśle klarowanym z dodatkiem świeżego tymianku. Risotto kalafiorowe możesz także podać z odrobiną oliwy truflowej, będzie świetnie pasować do delikatnego smaku ryżu i kalafiora. Przepis na risotto z kalafiorem może wydawać się skomplikowany, jednak z każdym przygotowaniem proces ten będzie szedł Ci coraz sprawniej. Jak zrobić risotto z kalafiorem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Risotto z kalafiorem to wyśmienita propozycja klasycznego dania. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowy, okazjonalny i wykwintny obiad czy kolację. Możesz przygotować to danie na kolację we dwoje, rodzinny obiad czy okazjonalną kolację.

Alergeny w risotcie z kalafiorem

Lista alergenów dla risotta z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze risotta z kalafiorem

na 100g gotowej potrawy

Risotto z kalafiorem to kolejna propozycja klasycznego risotto. Aby danie było pełnowartościowe, podaj je z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(337g)
Energia (kcal)
93.35
314.61
Białko (g)
2.06
6.93

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(337g)
Węglowodany (g)
14.61
49.23
Węglowodany przyswajalne (g)
1.64
5.53
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.87
2.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(337g)
Tłuszcz (g)
3.15
10.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.19
4.01
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
6.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.63
5.49
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
0.78
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.14
10.57
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(337g)
Witamina A (µg (mcg))
16.42
55.32
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.52
32.08
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.99
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.66
32.55
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.02
0.08
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.17
0.56
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.86
39.97
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
63.11
212.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(337g)
Sód (mg)
182.37
614.57
Potas (mg)
76.70
258.46
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.32
71.85
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
20.08
67.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
4.53
15.28
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.14
0.48
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.11
0.37
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z kalafiorem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z kalafiorem

Koszt składników
77.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
220 g
1 szklanka
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
750 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
16.07
Za 750 ml
Kalafior
250 g
1/3 sztuki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Ser parmezan
16 g
2 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.08
Za 16 g
Koszt składników
77.70