Risotto z kalafiorem
- Ryż do risotto - 1 szklanka (220 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (750 ml)
- Kalafior - 1/3 sztuki (250 g)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Ser parmezan - 2 łyżki (16 g)
Przepis na risotto z kalafiorem krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Dodaj drobno posiekaną cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodaj ryż i smaż, aż ryż zrobi się błyszczący i lekko przeźroczysty.
Dodaj 1 chochelkę ciepłego bulionu i zamieszaj. Pozostaw, aż ryż wchłonie bulion. Nie mieszaj.
Gdy porcja bulionu zostanie wchłonięta przez ryż, dodaj kolejną porcję, przemieszaj i pozostaw, aż ryż wchłonie porcję płynu.
Czynność powtarzaj aż do ostatniej porcji bulionu. Gdy zostanie połowa bulionu, dodaj podzielone na małe części różyczki kalafiora.
Patelnie zdejmij z gazu.
Dodaj masło oraz parmezan, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj dokładnie.
Risotto możesz podać z podsmażonymi pieczarkami brunatnymi.
-
Risotto
-
Risotto z pieczarkami
-
Risotto ze szparagami
-
Risotto z grzybami
-
Risotto z kurkami
-
Risotto z warzywami
-
Risotto z krewetkami
-
Risotto z kurczakiem i warzywami
-
Risotto z cukinii
-
Risotto z cukinią
-
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
-
Risotto pomidorowe
-
Risotto z owocami morza
-
Risotto z pomidorami
-
Risotto z borowikami
-
Risotto wegetariańskie
-
Risotto ze szpinakiem
-
Risotto z mięsem mielonym
-
Risotto
Więcej informacji na temat risotta z kalafiorem
Risotto to zaraz po pizzy i pastach, najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Danie to przygotowane jest ze specjalnej odmiany ryżu, arborio vialone nano, baldo, roma i carnaroli. Najpopularniejszym i popularnie dostępnym ryżem w Polsce jest odmiana Arborio. Kształt takiego ryżu jest owalny, z wyraźnie zaokrąglonymi końcami. Taki kształt pomaga w równomiernym jego gotowaniu. Jego szczególną cechą charakterystyczną jest duża zawartość skrobi, dzięki temu risotto jest kremowe, a ryż nie jest ani sypki, ani posklejany jak rozgotowany ryż długoziarnisty. Pamiętaj aby ryżu do risotto nigdy ani nie płukać, ani nie moczyć, wymywa się skrobię, przez co potrawa jest mniej kremowa a ryż bardziej sypki. Ryż ten jest bogatym źródłem błonnika, magnezu, żelaza i witaminy E, zawiera także witaminy z grupy B, cynk i potas. Pomimo wysokiej zawartości amylopektyny, która jest nierozpuszczalną frakcją błonnika pokarmowego, ryż do risotto ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego osoby będące na diecie o niskim i średnim indeksie glikemicznym powinny jeść risotto z dodatkiem dobrej oliwy, pełnowartościowego źródła białka, jak na przykład pierś z kurczaka czy indyka oraz z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.
Risotto z kalafiorem jest kolejną, pyszną propozycją podania klasycznego risotto. Tak jak inne propozycje, również tą możesz modyfikować według swoich potrzeb. Ta, klasyczna wersja jest wegetariańska, dla osób spożywających mięso możesz dodać kurczaka. Risotto z kalafiora możesz wykonać także z dodatkiem cukinii oraz pieczarek. Świetnie będa pasować pieczarki brunatne podmsażone na maśle klarowanym z dodatkiem świeżego tymianku. Risotto kalafiorowe możesz także podać z odrobiną oliwy truflowej, będzie świetnie pasować do delikatnego smaku ryżu i kalafiora. Przepis na risotto z kalafiorem może wydawać się skomplikowany, jednak z każdym przygotowaniem proces ten będzie szedł Ci coraz sprawniej. Jak zrobić risotto z kalafiorem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Risotto z kalafiorem to wyśmienita propozycja klasycznego dania. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowy, okazjonalny i wykwintny obiad czy kolację. Możesz przygotować to danie na kolację we dwoje, rodzinny obiad czy okazjonalną kolację.
Alergeny w risotcie z kalafiorem
Lista alergenów dla risotta z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser parmezan
Wartości odżywcze risotta z kalafiorem
Risotto z kalafiorem to kolejna propozycja klasycznego risotto. Aby danie było pełnowartościowe, podaj je z dodatkiem świeżej sałatki warzywnej.
Energia i białka
(337g)
Węglowodany
(337g)
Tłuszcze
(337g)
Witaminy
(337g)
Składniki mineralne
(337g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.