Ramen wegetariański
- Marchewka - 3 małe sztuki (150 g)
- Seler korzeniowy (100 g)
- Por - 1 sztuka (140 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Masło (50 g)
- Makaron ramen (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Tofu wzbogacane wapniem - 1 opakowanie (180 g)
- Grzyby shitake suszone (20 g)
- Pasta miso - jasna, 1 łyżka (25 g)
- Sezam nasiona - czarny (10 g)
- Olej sezamowy (20 ml)
- Pietruszka - 1 sztuka (75 g)
Przepis na ramen wegetariański krok po kroku
Grzyby namocz w gorącej wodzie.
Obierz marchewkę, selera oraz pietruszkę.
Włóż warzywa (jedną marchewkę zostaw jako dodatek) do garnka, wlej 1,5 l wody, dodaj 4 liście laurowe oraz 4 kulki ziela angielskiego. Zagotuj.
Obierz cebule i opal je nad palnikiem (albo na suchej patelni/w piekarniku).
Dodaj cebulę do garnka wraz z łyżką soli oraz sosu sojowego.
Rozgrzej 30 g masła na patelni.
Por pokrój w pół plastry i podsmaż na maśle.
Dodaj por do garnka i gotuj.
Grzyby odcedź, pokrój w paski.
Na połowie oleju rzepakowego usmaż posiekane 2 ząbki czosnku, pokrojone grzyby, 2 cm kawałka imbiru startego na tarce.
Dodaj pastę miso, 2 łyżki pasty z tamaryndowca oraz łyżkę wazową bulionu warzywnego. Wymieszaj, gotuj minutę i zawartość patelni, dodaj do wywaru. Gotuj 1,5 godziny.
Na koniec gotowania dopraw wywar warzywny do smaku (pieprzem, ewentualnie solą i sosem sojowym).
Pod koniec gotowania wywaru zacznij przygotowywać dodatki.
W misce wymieszaj połowę oleju rzepakowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę papryki słodkiej oraz 3/4 łyżeczki papryki wędzonej.
Tofu pokrój w kostkę i obtocz dokładnie w marynacie.
Na patelni usmaż tofu, aż stanie się chrupiące.
Na 20 g masła usmaż marchewkę pokrojoną w paseczki.
Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.
Jajka ugotuj na miękko (mogą być też na twardo wg uznania).
Sezam upraż na suchej patelni.
Pokrój papryczkę chilli oraz świeżą kolendrę.
Do miski włóż porcję makaronu.
Wlej wywar warzywny.
Dodaj porcję tofu, obrane i przekrojone na pół jajko, marchewkę podsmażoną na maśle.
Posyp kolendrą, papryczką chilli, prażonym sezamem i całość polej porcją oleju sezamowego.
Ilość dodatków wg uznania. Smacznego.
Więcej informacji na temat ramenu wegetariańskiego
Smaczny ramen wegetariański – czy to możliwe? Oczywiście! Z tofu w pysznej marynacie, jajkiem i najlepszymi dodatkami. Zobacz, jak zrobić ramen wegetariański. To genialna wege propozycja na danie bez mięsa. Ramen wegetariański to idealny pomysł na smaczną zupę, dobrą dla osób na diecie wegetariańskiej. Przepis na ramen wegetariański jest wymagający, ale zdecydowanie warto spróbować. Zrób ten pyszny ramen wegetariański – bez mięsa, a za to z warzywami, jajkiem i tofu. Dobry, zbilansowany posiłek, odpowiedni nie tylko dla wegetarian.
Ramen jest to potrawa pochodząca z kuchni japońskiej. Ramen oznacza zupę z dodatkami. Trzeba dużo pracy, by otrzymać taką zupę, ponieważ ramen wegetariański składa się z wielu różnych składników. Nie można zapominać o ważnych przyprawach. Koniecznie robi się go z warzywami, jajkiem oraz specjalnym makaronem o nazwie ramen. Dzięki temu przepis na ramen wegetariański jest równie pyszny, jak wersja z mięsem. Jeżeli chcesz spróbować czegoś pysznego bez mięsa – ramen jest fajnym pomysłem na egzotyczne danie.
Jak zrobisz ramen wegetariański, uzyskasz dobry, zbilansowany posiłek. Ramen wegetariański jest źródłem każdego makroskładnika. Znajdzie się w nim źródło tłuszczu, białka oraz węglowodanów. Taka potrawa jest odżywcza i może stanowić smaczny, wartościowy pomysł na posiłek w diecie osób wege. Danie bogate w warzywa i tofu dostarcza błonnik, witaminy i minerały. Tofu może nie być odpowiednim dodatkiem, jeżeli masz problemy po zjedzeniu produktów z nasion roślin strączkowych. Ponieważ tofu jest zrobione z soi, należy mieć na uwadze, że mogą występować objawy takie jak: wzdęcia, bóle brzucha czy gazy (u osób nadwrażliwych na ten składnik diety).
Jak zrobić ramen wegetariański? W wielkim skrócie: na początku zacznij od ugotowania bulionu warzywnego, a następnie przygotuj dodatki. Wywar jest wzbogacony o charakterystyczne dla tej kuchni przyprawy (m.in. pasta miso czy pasta z tamaryndowca. Dodaje się też grzyby shiitake. Jako dodatki do przepisu na ramen wegetariański proponuję pyszny, smażony w marynacie dodatek – tofu. Tofu pokrojone jest w kostkę i zamarynowane w oleju, czosnku, soli, pieprzu, sosie sojowym, papryce słodkiej oraz wędzonej. Kluczem jest usmażenie tofu, aż będzie chrupiące – wtedy jest najlepsze. Do tego fajnie sprawdzi się smażona na maśle marchewka. Ramen musi mieć jajko. Dodaj także makaron, sezam, papryczkę chili, świeżą kolendrę i olej sezamowy.
*Jajko najlepsze jest, gdy ugotowane jest na miękko, ale możesz też zrobić jajko na twardo.
Alergeny w ramenie wegetariańskim
Lista alergenów dla ramenu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron ramen
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Pasta miso
- sos sojowy
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sezam nasiona
- Olej sezamowy
W przepisie na ramen wegetariański nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z tamaryndowca
Wartości odżywcze ramenu wegetariańskiego
Ramen wegetariański jest zbilansowanym posiłkiem. Zawiera białko, tłuszcz oraz węglowodany. Znajdziesz w nim te zdrowe tłuszcze.
Energia i białka
(386g)
Węglowodany
(386g)
Tłuszcze
(386g)
Witaminy
(386g)
Składniki mineralne
(386g)
-
marchewka,
seler,
cebula,
masło,
jajka,
olej rzepakowy,
tofu,
grzyby,
sezam,
pietruszka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.