Ramen wegetariański

Opublikowano: 12.12.2022 r., 16:37 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańska zupa ramen
Ramen wegetariański
Smaczny ramen wegetariański – czy to możliwe? Oczywiście! Z tofu w pysznej marynacie, jajkiem i najlepszymi dodatkami. Zobacz, jak zrobić ramen wegetariański
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
757 kcal
Kcal w porcji
386 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Marchewka - 3 małe sztuki (150 g)
  • Seler korzeniowy (100 g)
  • Por - 1 sztuka (140 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Masło (50 g)
  • Makaron ramen (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1 opakowanie (180 g)
  • Grzyby shitake suszone (20 g)
  • Pasta miso - jasna, 1 łyżka (25 g)
  • Sezam nasiona - czarny (10 g)
  • Olej sezamowy (20 ml)
  • Pietruszka - 1 sztuka (75 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, kolendra świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pasta z tamaryndowca
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, miska, patelnia

Przepis na ramen wegetariański krok po kroku

Grzyby namocz w gorącej wodzie.

Obierz marchewkę, selera oraz pietruszkę.

Włóż warzywa (jedną marchewkę zostaw jako dodatek) do garnka, wlej 1,5 l wody, dodaj 4 liście laurowe oraz 4 kulki ziela angielskiego. Zagotuj.

Obierz cebule i opal je nad palnikiem (albo na suchej patelni/w piekarniku).

Dodaj cebulę do garnka wraz z łyżką soli oraz sosu sojowego.

Rozgrzej 30 g masła na patelni.

Por pokrój w pół plastry i podsmaż na maśle.

Dodaj por do garnka i gotuj.

Grzyby odcedź, pokrój w paski.

Na połowie oleju rzepakowego usmaż posiekane 2 ząbki czosnku, pokrojone grzyby, 2 cm kawałka imbiru startego na tarce.

Dodaj pastę miso, 2 łyżki pasty z tamaryndowca oraz łyżkę wazową bulionu warzywnego. Wymieszaj, gotuj minutę i zawartość patelni, dodaj do wywaru. Gotuj 1,5 godziny.

Na koniec gotowania dopraw wywar warzywny do smaku (pieprzem, ewentualnie solą i sosem sojowym).

Pod koniec gotowania wywaru zacznij przygotowywać dodatki.

W misce wymieszaj połowę oleju rzepakowego, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczkę papryki słodkiej oraz 3/4 łyżeczki papryki wędzonej.

Tofu pokrój w kostkę i obtocz dokładnie w marynacie.

Na patelni usmaż tofu, aż stanie się chrupiące.

Na 20 g masła usmaż marchewkę pokrojoną w paseczki.

Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu.

Jajka ugotuj na miękko (mogą być też na twardo wg uznania).

Sezam upraż na suchej patelni.

Pokrój papryczkę chilli oraz świeżą kolendrę.

Do miski włóż porcję makaronu.

Wlej wywar warzywny.

Dodaj porcję tofu, obrane i przekrojone na pół jajko, marchewkę podsmażoną na maśle.

Posyp kolendrą, papryczką chilli, prażonym sezamem i całość polej porcją oleju sezamowego.

Ilość dodatków wg uznania. Smacznego.

Jak oceniasz przepis na ramen wegetariański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ramenu wegetariańskiego

Smaczny ramen wegetariański – czy to możliwe? Oczywiście! Z tofu w pysznej marynacie, jajkiem i najlepszymi dodatkami. Zobacz, jak zrobić ramen wegetariański. To genialna wege propozycja na danie bez mięsa. Ramen wegetariański to idealny pomysł na smaczną zupę, dobrą dla osób na diecie wegetariańskiej. Przepis na ramen wegetariański jest wymagający, ale zdecydowanie warto spróbować. Zrób ten pyszny ramen wegetariański – bez mięsa, a za to z warzywami, jajkiem i tofu. Dobry, zbilansowany posiłek, odpowiedni nie tylko dla wegetarian.

Ramen jest to potrawa pochodząca z kuchni japońskiej. Ramen oznacza zupę z dodatkami. Trzeba dużo pracy, by otrzymać taką zupę, ponieważ ramen wegetariański składa się z wielu różnych składników. Nie można zapominać o ważnych przyprawach. Koniecznie robi się go z warzywami, jajkiem oraz specjalnym makaronem o nazwie ramen. Dzięki temu przepis na ramen wegetariański jest równie pyszny, jak wersja z mięsem. Jeżeli chcesz spróbować czegoś pysznego bez mięsa – ramen jest fajnym pomysłem na egzotyczne danie.

Jak zrobisz ramen wegetariański, uzyskasz dobry, zbilansowany posiłek. Ramen wegetariański jest źródłem każdego makroskładnika. Znajdzie się w nim źródło tłuszczu, białka oraz węglowodanów. Taka potrawa jest odżywcza i może stanowić smaczny, wartościowy pomysł na posiłek w diecie osób wege. Danie bogate w warzywa i tofu dostarcza błonnik, witaminy i minerały. Tofu może nie być odpowiednim dodatkiem, jeżeli masz problemy po zjedzeniu produktów z nasion roślin strączkowych. Ponieważ tofu jest zrobione z soi, należy mieć na uwadze, że mogą występować objawy takie jak: wzdęcia, bóle brzucha czy gazy (u osób nadwrażliwych na ten składnik diety).

Jak zrobić ramen wegetariański? W wielkim skrócie: na początku zacznij od ugotowania bulionu warzywnego, a następnie przygotuj dodatki. Wywar jest wzbogacony o charakterystyczne dla tej kuchni przyprawy (m.in. pasta miso czy pasta z tamaryndowca. Dodaje się też grzyby shiitake. Jako dodatki do przepisu na ramen wegetariański proponuję pyszny, smażony w marynacie dodatek – tofu. Tofu pokrojone jest w kostkę i zamarynowane w oleju, czosnku, soli, pieprzu, sosie sojowym, papryce słodkiej oraz wędzonej. Kluczem jest usmażenie tofu, aż będzie chrupiące – wtedy jest najlepsze. Do tego fajnie sprawdzi się smażona na maśle marchewka. Ramen musi mieć jajko. Dodaj także makaron, sezam, papryczkę chili, świeżą kolendrę i olej sezamowy.

*Jajko najlepsze jest, gdy ugotowane jest na miękko, ale możesz też zrobić jajko na twardo.

Alergeny w ramenie wegetariańskim

Lista alergenów dla ramenu wegetariańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron ramen
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Pasta miso
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona
    • Olej sezamowy

W przepisie na ramen wegetariański nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pasta z tamaryndowca
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ramenu wegetariańskiego

na 100g gotowej potrawy

Ramen wegetariański jest zbilansowanym posiłkiem. Zawiera białko, tłuszcz oraz węglowodany. Znajdziesz w nim te zdrowe tłuszcze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(386g)
Energia (kcal)
196.31
757.76
Białko (g)
5.50
21.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(386g)
Węglowodany (g)
18.32
70.72
Węglowodany przyswajalne (g)
6.16
23.78
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
6.04
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(386g)
Tłuszcz (g)
11.63
44.88
Tłuszcze nasycone (g)
3.86
14.88
Tłuszcze nienasycone (g)
7.77
29.99
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.04
19.47
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.73
10.53
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.56
148.84
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(386g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.31
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.63
17.88
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.86
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.74
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.22
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.36
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.56
2.15
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.49
98.40
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(386g)
Sód (mg)
101.39
391.36
Potas (mg)
178.52
689.08
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.53
306.97
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
66.69
257.41
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.45
75.08
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.42
5.46
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.56
2.16
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.71
Brak danych dla: makaron ramen, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ramenu wegetariańskiego 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ramenu wegetariańskiego

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
150 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Seler korzeniowy
100 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Por
140 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 140 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Makaron ramen
200 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 opakowanie
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Grzyby shitake suszone
20 g
8.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 20 g
Pasta miso
25 g
jasna, 1 łyżka
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.83
Za 25 g
Sezam nasiona
10 g
czarny
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Olej sezamowy
20 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 ml
Pietruszka
75 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 75 g
Koszt składników
84.50