Ramen

ramen

Ramen jest popularną japońską zupą, która bazuje głównie na makaronie, ale i przeróżnych dodatkach. To jedno z najbardziej lubianych dań w Japonii, które stało się fenomenem również na skalę światową. Mimo że w Europie ramen określa się daniem wykwintnym i wyszukanym, Japończycy traktują go raczej jako fast food. Wśród dodatków w ramenie najczęściej pojawia się mięso, ryby albo tofu. Co ciekawe, istnieje kilka odmian tego dania – wszystko zależy od regionu Japonii, w jakim gotuje się ramen.

Ramen – przepisy na tradycyjną zupę japońską z makaronem

Ramen to popularne danie pochodzące z Japonii. Potrawa opiera się głównie na makaronie i różnych dodatkach. Japońska kuchnia słynie z kilku rodzajów ramenu – uzależnione jest to od regionu pochodzenia dania. Jakie składniki powinny koniecznie znaleźć się w potrawie? Jak zrobić ramen w tradycyjny sposób? Czy słynna zupa z Japonii to trudny przepis? Sprawdź najważniejsze informacje na temat ramenu i dowiedz się, jak go przygotować.

Sprawdzony przepis na ramen – rodzaje, składniki i dodatki

Co to ramen? Kilka słów na temat historii dania

Ramen to tradycyjna japońska zupa, której skład bazuje głównie na makaronie, a także przyprawach. W daniu pojawiają się również przeróżne dodatki, takie jak mięso, tofu lub ryba, w zależności od wybranej wersji potrawy. Najczęściej podaje się ramen z pastą ze sfermentowanej soi (miso), sosem sojowym albo grzybami. Nazwa ramenu pochodzi od słów „la mian”, które oznaczają „ręcznie robiony makaron”. Zupę uznaje się za jedną z najważniejszych części klasycznej kuchni japońskiej. Warto wiedzieć, że danie pochodzi jednak… z Chin! Ciężko powiedzieć, w jaki sposób przepis na potrawę stał się sławny w Japonii na tyle, że uznano ramen za tradycyjne danie japońskie. Znawcy kulinarni w tej kwestii podzielili się na dwa obozy. Jedni mówią, że z chińskiej prowincji do Japonii uciekł niejaki Shu Shunsui, który był wybitnym uczonym. Ponoć właśnie on zapoczątkował modę na gotowanie ramenu w państwie japońskim. Zwolennicy drugiej tezy twierdzą, że chińscy kucharze w okolicy XX wieku otworzyli sklep z produktami spożywczymi, w którego asortymencie mieli makaron Shina Soba – podstawę ramenu.

Ramen w Japonii być może pojawił się dzięki temu, że chińskie porty po kilkuset latach odizolowania otworzyły się na świat. Wobec tego danie sprzedawano z ulicznych wozów już na przełomie XIX / XX wieku jako szybki i pożywny posiłek dla przechodniów. Po II Wojnie Światowej ramen zajął bardzo ważne miejsce w codziennej diecie Japończyków. Ich kraj został mocno zniszczony, a Japonia musiała zwiększyć import pszenicy, będącej podstawowym elementem do wyrabiania makaronu na ramen. Ściągali ją wówczas ze Stanów Zjednoczonych, uzależniając się od amerykańskich dostaw. No cóż, po zniszczeniu japońskich pól uprawnych wskutek zrzucenia bomby atomowej, Japończycy nie mieli wyboru. Pszenica stanowi jeden z najważniejszych składników klasycznego ramenu.

Jaki wpływ na rozwój ramenu miał Ando Momofuku?

Zupa w postaci ramenu stała się z czasem głównym posiłkiem dla mieszkańców Japonii. Była to w większości zasługa Ano Momofuku – japońskiego wynalazcy i biznesmena, który w 1958 roku wynalazł i opracował przepis na makaron błyskawiczny (instant). Był on pionierem technologii odwadniania smażonego makaronu. Właśnie on, twórca marek Cup Noodles i Top Ramen, wpadł na pomysł wyrabiania gotowego makaronu, który wystarczy zalać wrzątkiem, aby nadał się do spożycia. Właśnie od momentu tego odkrycia zupki instant stały się popularne na całym świecie. Co ciekawe, w Polsce kojarzymy ramen jako… chińską zupkę. Właśnie tak też nazywamy makaronowe dania z foliowej paczki albo w kubku, gotowe do zalania. Znajduje się w nich nie tylko makaron, ale i dwie saszetki. W jednej zwykle jest tłuszcz nadający smak zupie, a w drugiej przyprawy.

Dziś ramen jest kultowym daniem w Japonii, bez którego mieszkańcy nie wyobrażają sobie swojego jadłospisu. W każdym wielkim japońskim mieście serwują go restauracje, najczęściej zarówno w klasycznych, jak i mniej tradycyjnych wersjach. Mimo że w Europie uważamy ramen za danie wykwintne i eleganckie, Japończycy uznają je dziś za swój lokalny fast food. Mówi się nawet, że ramen wpłynął na kulturę jedzenia XXI wieku, zwłaszcza że na świecie zapanowała na niego prawdziwa moda. To nowoczesne i jak najbardziej popkulturowe danie, wokół którego niemal każdego dnia powstaje coraz więcej wariacji. Dziś podczas przyrządzania ramenu nie istnieją żadne ograniczenia, więc to potrawa, przy której kulinarnie… można zaszaleć!

Warto przy okazji dodać, że ramen powinno się podawać w miskach. Można jeść zupę łyżką, natomiast resztę składników przy użyciu pałeczek. Ciekawostką jest, iż w Japonii podczas jedzenia ramenu powinno się… głośno siorbać danie. Jest to wyraz szacunku i uznania dla kucharza, który przygotował posiłek.

Rodzaje ramenu – o tym warto wiedzieć!

Ramen to zupa, która może zostać przygotowana na kilka różnych sposobów. Jej skład może się wobec tego zmieniać, w zależności od kucharza i jego preferencji. W Japonii ramen podzielono na kilka rodzajów, głównie ze względu na dodatki, które dodawane są do zupy. Oczywiście podstawą potrawy jest smażony makaron pszenny, a także długo i powoli gotowany rosół na kościach (zwykle wieprzowych). Bardzo ważnym składnikiem ramenu są także zasadowe sole mineralne, znane jako kansui. To właśnie dzięki nim ramen ma żółtą barwę, a makaron we wrzątku nie traci swojej pierwotnej formy.

Ramen zwykle serwuje się także z suszonymi sardynkami (niboshi), algami kombu, grzybami shiitake, fermentowanymi i wędzonymi płatkami tuńczyka (katsuobushi) i cebulą. Można też dodać do ramenu o wiele więcej dodatków, np. przepołowione jajko na twardo, masło, kukurydzę, mięso, tofu, rybę, kiełki fasoli, pędy bambusa czy masło. Potrawa powinna być podawana bardzo gorąca, gdyż po wychłodzeniu się ramenu tłuszcz może zacząć tężeć – wówczas danie wcale nie będzie smakować tak dobrze. Zimne ramen nie jest dobrze widziane przez kucharzy, dla których ta potrawa stanowi podstawę kuchni japońskiej. Na jakie rodzaje dzieli się ramen? Oto najbardziej popularne z nich:

  • Tokio ramen – gotuje się go na bazie kurczaka, bulionu rybnego i sosu sojowego. Najczęstszymi dodatkami jest jajko, szpinak, wieprzowina i cebula dymka.
  • Sapporo ramen – w daniu znajdziesz masło, siekaną wieprzowinę, miso, kukurydzę i czosnek. Wielu kucharzy dodaje do odmiany saporro również przegrzebki, kraby i kalmary.
  • Hakata ramen – gotuje się go na samych kościach wieprzowych z cienkim makaronem.
  • Tonkotsu ramen – jest to odmiana ramenu popularna szczególnie w mieście Fukuoka. Przez dużą ilość tłuszczu ramen na mleczny kolor.
  • Kitakata ramen – robi się go na wieprzowinie. W składzie znajdują się niboshi i grube kluski.
  • Yokohama ramen – danie przyrządza się na bulionie wieprzowym, dodając proste i grube kluseczki, a także sos sojowy.

Jak zrobić ramen? Najlepsze sposoby na pyszny, tradycyjny ramen

Czy ramen jest zdrowy? Sprawdź właściwości ramenu

Ramen może mieć zróżnicowaną wartość odżywczą i kaloryczną, ponieważ uzależnione jest to od jego zawartości. Produkty w ramenie, jak już wiesz, mogą być również różne. Danie jest oczywiście bardzo treściwe i sycące, a jedna tylko porcja ma ok. 700 ml. Mimo wszystko sporo jest w ramenie cholesterolu, ale też tłuszczów nasyconych. Ze względu na gotowanie ramenu na kościach, dużo w nim kolagenu, białka i witamin A lub z grupy B. W ramenie znajduje się też mnóstwo substancji mineralnych, takich jak magnez, wapń, żelazo i potas. Niektórzy zastanawiają się, czy ramen jest zdrowy. Warto w tym momencie rozwiać wątpliwości i przytoczyć kilka istotnych informacji na temat prozdrowotnych właściwości tego dania.

  1. Jedzenie ramenu pozytywnie wpływa na wzmocnienie kości i stawów, a także układu odpornościowego.
  2. Dzięki spożywaniu ramenu można nieco zmniejszyć kłopoty z trawieniem.
  3. Ramen jest daniem, które świetnie rozgrzewa mroźną zimą. Jest także bardzo sycące.

Oprócz tych trzech punktów nie ma nic więcej do dodania. Ramen poza tym, że jest pyszny i ma kilka zalet, nie poleca się jeść go zbyt często. Sporo w nim sodu, co może być wadą – zwłaszcza że większość diet jest bardzo bogatych w ten składnik. Spożywając zbyt dużo sodu, można niestety nabawić się nadciśnienia tętniczego. W ramenie znajduje się też dużo cholesterolu i kwasów tłuszczowych, o czym już wspominaliśmy. Może to stanowić problem dla ludzi borykających się z nadwagą czy nadciśnieniem. W ramenie jest też dużo makaronu pszennego, który nie do końca jest najlepszym składnikiem diety. Zbyt wiele węglowodanów w diecie może doprowadzić do zaburzenia gospodarki cukrowo-lipidowej, a także stłuszczenia wątroby czy insulinooporności. W daniu nie ma też zbyt wiele warzyw, zatem ramen ubogi jest w niektóre witaminy i właściwości odżywcze.

Przepis na pyszny ramen dla całej rodziny, krok po kroku

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i przygotować dla nich pyszny, pożywny obiad. Spróbuj zrobić ramen, który na pewno będzie dla nich bardzo smacznym i jednocześnie egzotycznym daniem. Zupa z mięsnymi dodatkami może być wspaniałym daniem głównym, ale i świetną, rozgrzewającą kolacją. Przygotowanie dania nie wymaga zbyt wielkiej i obszernej wiedzy kulinarnej. Wystarczy tak naprawdę postępować według wskazówek w przepisie. Trzeba jedynie zaopatrzyć się w niektóre składniki, które ciężko dostać w tradycyjnym sklepie. Być może trzeba będzie je zamówić albo wybrać się do miejsca z produktami „kuchni świata”. Do przyrządzenia ramenu potrzebujesz następujących składników: bulin drobiowy, makaron na ramen, świeże wodorosty, cebula dymka, jajka, pędy bambusa, imbir (korzeń), czosnek, grzyby shitake (świeże i suszone), pierś z kurczaka, olej rzepakowy, świeża papryczka chili i przyprawy do smaku – zioła tajskie, sos sojowy, pieprz i sól.

Najpierw dodaj wodorosty, suszone grzyby, czosnek, imbir i połówkę chili do bulionu. Następnie zagotuj bulion i mieszaj go na małym ogniu przez kwadrans – oczywiście z przerwami. Dopraw bulion sosem sojowym. W międzyczasie, gdy bulion będzie się gotował, przypraw piersi z kurczaka solą, pieprzem i ziołami tajskimi. Usmaż mięso na patelni, uprzednio wylewając na nią olej. Ugotuj jajka na półtwardo. Wrzuć je w tym celu do zimnej wody, następnie po zagotowaniu przetrzymaj je jeszcze przez trzy minuty i zalej znów zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Używając suchego makaronu, gotuj go w bulionie. Podsmaż na patelni poszatkowaną cebulkę (białą część) i przełóż ją do miseczki na ramen. Na tej samej patelni usmaż świeże grzyby shiitake. Podziel makaron na porcje, następnie zalej go bulionem. Połóż na tym przekrojone na równą połówkę jajko, a także grzyby i plastry piersi z kurczaka. Na koniec dodaj posiekaną zieloną cebulkę i papryczkę chili pokrojoną na małe plasterki.

Ramen to przepyszna zupa, która zawiera wiele dodatków, przez co jest niezwykle sycąca. Japońska potrawa nie jest trudna do przygotowania, jednak czasami trzeba się trochę naszukać, jeśli chodzi o dodatki do dania. Co ciekawe, zupę możesz przyrządzić na szybko. Wystarczy wcześniej zrobić bulion na ramen, a później wlać go na gorąco do słoików – można je zawekować. Właśnie w ten sposób będziesz mógł częściej korzystać z bulionu i przyrządzać z niego smaczny oraz niezwykle pożywny ramen. Pamiętaj, że dobry ramen powinno się przyrządzić na mięsie z kośćmi, ponieważ to właśnie dzięki nim potrawa może być gęstsza i znacznie bardziej aromatyczna. Wszystko za sprawą kolagenu, który znajduje się w kościach.

Warto pamiętać jeszcze o tym, który makaron na ramen będzie najlepszy. Otóż zawsze królować będzie w ramenie makaron pszenny – najlepiej długie nitki. Makaron stanowi podstawę tej potrawy, więc nie powinno się go pomijać, jeśli pragniemy zbliżyć się w przepisie do japońskiego oryginału. Ramen można też przygotować w wersji wegetariańskiej. Wystarczy wówczas dodać do niego więcej sosu sojowego i wodorostów, a także wykluczyć mięso. Bez cienia wątpliwości, ramen to danie niezwykle bogate w smaku i bardzo aromatyczne. Warto przyrządzać go w różnych wersjach, za każdym razem tworząc zupełnie inne danie dla całej rodziny.

Ramen - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto