Miso ramen

Opublikowano: 28.10.2022 r., 0:20 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
miso ramen z kukurydzą i boczkiem
Miso ramen
Miso ramen jest idealnym pomysłem na wykwintny obiad lub kolację. Z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienie. Pikantny smak świetnie rozgrzeje w jesienne wieczory. Wersji tej potrawy jest wiele, można modyfikować według własnego uznania, zmieniając tylko dodatki.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
686 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny 4 szklanki (1000 ml)
  • Makaron ramen 1 opakowanie (250 g)
  • Grzyby mun suszone (20 g)
  • Arkusze nori 2 sztuki (6 g)
  • Marchewka 2 sztuki (160 g)
  • Sos sojowy 2 łyżki (20 ml)
  • Imbir korzeń (20 g)
  • Boczek surowy (100 g)
  • Jajko 4 sztuki (200 szt.)
  • Kukurydza konserwowa 8 łyżek (100 g)
  • Pasta miso 2 łyżki (30 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, chilli, olej sezamowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na miso ramen krok po kroku

Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, następnie odcedź.

Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.

Wodorosty nori potnij na małe kawałki.

Bulion zagotuj razem z pastą miso, czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Dopraw chili.

Dodaj grzyby mun oraz wodorosty nori. Gotuj razem 20 minut.

W międzyczasie przygotuj boczek. Pokrój go w plastry i smaż na rozgrzanej patelni.

Dodaj do ramenu makaron i gotuj jeszcze 4 minuty.

Jajka ugotuj na półmiękko.

Gorący amen przełóż do miseczek.

Udekoruj zupę jajkami, kukurydzą, marchewką, wodorostami nori oraz usmażonym boczkiem.

Jak oceniasz przepis na miso ramen
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat miso ramen

Miso ramen to tradycyjne danie pochodzące z Chin, ale obecnie przejęli go Japończycy. Japończycy jedzą go prawie codziennie. W Polsce potrawa ta staje się coraz bardziej popularna. Dostępna jest w restauracjach serwujących kuchnię orientalną. Jeśli lubisz smaki azjatyckie, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Miso ramen to przepyszna azjatycka zupa, która sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych. Z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Idealny pomysł na pyszny obiad. Domowe miso ramen jest dużo lepsze, niż takie z restauracji. Zaletą ramenu jest to, że składników się nie miesza, więc można jeść go na kilka różnych sposobów.

Nie istnieje jeden przepis na dobre ramen. Powstało bardzo dużo wersji, różniących się doborem dodatków. Wywar można ugotować na kościach drobiowych, wieprzowych, czasem można dodać mięso z kurczaka, wołowinę lub białe mięso ryb z dodatkiem pasty miso.

Najbardziej do ramenu pasuje makaron ramen, jest to coś pomiędzy spaghetti a nitkami. Jeśli chodzi o dodatki, może to być w zasadzie wszystko. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Mam dla Was przepis na domowe miso ramen. Jest to sprawdzony przepis, bardzo dobry.

Jak zrobić miso ramen? Wykonanie jest niestety czasochłonne, ale warto poświęcić ten czas dla takiego efektu.

Grzyby mun należy zalać bulionem warzywnym, odstawić na 20 min i odcedzić. Obraną marchewkę kroimy plasterki, a wodorosty nori tniemy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion razem z pastą miso, czosnkiem, sosem sojowym i imbirem. W kolejnym kroku dodajemy grzyby mun oraz wodorosty i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. W międzyczasie przygotowujemy boczek, który smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka minut. Gorącą zupę przekładamy do miseczek i podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z jajkami ugotowanymi na półmiękko, plasterkami marchewki, kukurydzą, płatami nori oraz boczkiem. Warto przed podaniem posypać czarnym sezam. Można jeść tradycyjnie łyżką lub pałeczkami. Prawda, że smaczny obiad?

Alergeny w miso ramen

Lista alergenów dla Miso ramen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron ramen
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • Pasta miso
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • olej sezamowy

Wartości odżywcze miso ramen

na 100g gotowej potrawy

Miso ramen to smaczne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
137.20
686.01
Białko (g)
11.40
56.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
2.62
13.10
Węglowodany przyswajalne (g)
1.12
5.61
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.49
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
8.63
43.17
Tłuszcze nasycone (g)
3.63
18.14
Tłuszcze nienasycone (g)
5.01
25.03
Brak danych dla: makaron ramen.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.30
16.48
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.71
8.54
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
322.32
1611.59
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
149.95
749.77
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.78
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.77
3.87
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.18
0.90
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.74
8.70
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.92
4.60
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
138.49
692.47
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.20
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.40
2.02
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.79
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.59
207.97
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
113.11
565.55
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
172.69
863.46
Potas (mg)
131.97
659.84
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Wapń (mg)
49.54
247.72
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
174.85
874.25
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.35
56.77
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.54
7.70
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.16
5.78
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.36
Brak danych dla: makaron ramen, arkusze nori.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miso ramen 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miso ramen

Koszt składników
344.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Makaron ramen
250 g
1 opakowanie
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 250 g
Grzyby mun suszone
20 g
22.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 20 g
Arkusze nori
6 g
2 sztuki
50.00
Za 115,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 6 g
Marchewka
160 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Imbir korzeń
20 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 20 g
Boczek surowy
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Jajko
200 szt.
4 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 34
200.00
Za 200 szt.
Kukurydza konserwowa
100 g
8 łyżek
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Pasta miso
30 g
2 łyżki
5.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 30 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
344.00