Przepis na miso ramen krok po kroku
- Bulion warzywny 1000 ml 4 szklanki
- Makaron ramen 250 g 1 opakowanie
- Grzyby mun suszone 20 g
- Arkusze nori 6 g 2 sztuki
- Marchewka 160 g 2 sztuki
- Sos sojowy 20 ml 2 łyżki
- Imbir korzeń 20 g
- Boczek surowy 100 g
- Jajko 200 szt. 4 sztuki
- Kukurydza konserwowa 100 g 8 łyżek
- Pasta miso 30 g 2 łyżki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, następnie odcedź.
Marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
Wodorosty nori potnij na małe kawałki.
Bulion zagotuj razem z pastą miso, czosnkiem, imbirem i sosem sojowym. Dopraw chili.
Dodaj grzyby mun oraz wodorosty nori. Gotuj razem 20 minut.
W międzyczasie przygotuj boczek. Pokrój go w plastry i smaż na rozgrzanej patelni.
Dodaj do ramenu makaron i gotuj jeszcze 4 minuty.
Jajka ugotuj na półmiękko.
Gorący amen przełóż do miseczek.
Udekoruj zupę jajkami, kukurydzą, marchewką, wodorostami nori oraz usmażonym boczkiem.

(liczba kalorii)
Miso ramen - cechy przepisu
Więcej o Miso ramen
Miso ramen to tradycyjne danie pochodzące z Chin, ale obecnie przejęli go Japończycy. Japończycy jedzą go prawie codziennie. W Polsce potrawa ta staje się coraz bardziej popularna. Dostępna jest w restauracjach serwujących kuchnię orientalną. Jeśli lubisz smaki azjatyckie, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Miso ramen to przepyszna azjatycka zupa, która sprawdzi się na uroczystościach rodzinnych. Z pewnością zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienie. Idealny pomysł na pyszny obiad. Domowe miso ramen jest dużo lepsze, niż takie z restauracji. Zaletą ramenu jest to, że składników się nie miesza, więc można jeść go na kilka różnych sposobów.
Nie istnieje jeden przepis na dobre ramen. Powstało bardzo dużo wersji, różniących się doborem dodatków. Wywar można ugotować na kościach drobiowych, wieprzowych, czasem można dodać mięso z kurczaka, wołowinę lub białe mięso ryb z dodatkiem pasty miso.
Najbardziej do ramenu pasuje makaron ramen, jest to coś pomiędzy spaghetti a nitkami. Jeśli chodzi o dodatki, może to być w zasadzie wszystko. Ogranicza nas tylko wyobraźnia.
Mam dla Was przepis na domowe miso ramen. Jest to sprawdzony przepis, bardzo dobry.
Jak zrobić miso ramen? Wykonanie jest niestety czasochłonne, ale warto poświęcić ten czas dla takiego efektu.
Grzyby mun należy zalać bulionem warzywnym, odstawić na 20 min i odcedzić. Obraną marchewkę kroimy plasterki, a wodorosty nori tniemy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion razem z pastą miso, czosnkiem, sosem sojowym i imbirem. W kolejnym kroku dodajemy grzyby mun oraz wodorosty i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 min. W międzyczasie przygotowujemy boczek, który smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka minut. Gorącą zupę przekładamy do miseczek i podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam z jajkami ugotowanymi na półmiękko, plasterkami marchewki, kukurydzą, płatami nori oraz boczkiem. Warto przed podaniem posypać czarnym sezam. Można jeść tradycyjnie łyżką lub pałeczkami. Prawda, że smaczny obiad?
Wartości odżywcze Miso ramen
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w miso ramen
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na miso ramen
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na miso ramen
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Miso ramen
Lista alergenów dla Miso ramen przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron ramen
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Pasta miso
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- olej sezamowy