Puszyste ciasto z jabłkami
- Jajko (5 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Jabłko - 4 duże sztuki (800 g)
- Cukier puder (30 g)
- Bułka tarta (20 g)
- Masło (20 g)
Przepis na puszyste ciasto z jabłkami krok po kroku
Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i jasną masę.
Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę oraz olej i wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.
Masę przelej do wysmarowanej tortownicy.
Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokój w cienkie plasterki.
Następnie jabłka obtocz w cynamonie.
Jabłka ułóż równomiernie na cieście.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
-
Szarlotka
-
Ciasto z jabłkami
-
Tarta z jabłkiem
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Ciasto salceson
-
Szarlotka z budyniem
-
Jabłecznik z bezą
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka królewska
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szybkie ciasto z jabłkami
Więcej informacji na temat puszystego ciasta z jabłkami
Puszyste ciasto z jabłkami to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto jest szybkie w przygotowaniu, dlatego warto je przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Prosty przepis na puszyste ciasto z jabłkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, jabłko, cukier puder, bułka tarta, masło oraz cynamon. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić puszyste ciasto z jabłkami? Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę oraz olej i wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do wysmarowanej tortownicy. Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokój w cienkie plasterki. Następnie jabłka obtocz w cynamonie. Jabłka ułóż równomiernie na cieście. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się.
Podsumowując smaczne ciasto z jabłkami stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po wystygnięciu i przed podaniem można posypać je cukrem pudrem. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, dlatego przepis sprawdzi się dla osób zabieganych.
Alergeny w puszystym cieście z jabłkami
Lista alergenów dla puszystego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze puszystego ciasta z jabłkami
Puszyste ciasto z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.