Puszyste ciasto z jabłkami

Opublikowano: 31.08.2022 r., 21:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Puszyste ciasto z jabłkami podane na desce do krojenia.
Puszyste ciasto z jabłkami
Puszyste ciasto z jabłkami to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
311 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Jabłko 4 duże sztuki (800 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Bułka tarta (20 g)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm, metalowe sito

Przepis na puszyste ciasto z jabłkami krok po kroku

Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.

Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia.

Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i jasną masę.

Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę oraz olej i wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej masy.

Masę przelej do wysmarowanej tortownicy.

Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokój w cienkie plasterki.

Następnie jabłka obtocz w cynamonie.

Jabłka ułóż równomiernie na cieście.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na puszyste ciasto z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,8% osób

Więcej informacji na temat puszystego ciasta z jabłkami

Puszyste ciasto z jabłkami to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Pyszne ciasto jest szybkie w przygotowaniu, dlatego warto je przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Prosty przepis na puszyste ciasto z jabłkami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia, jabłko, cukier puder, bułka tarta, masło oraz cynamon. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić puszyste ciasto z jabłkami? Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Do miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie do masy jajecznej dodaj mąkę oraz olej i wszystko zmiksuj do uzyskania gładkiej masy. Masę przelej do wysmarowanej tortownicy. Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokój w cienkie plasterki. Następnie jabłka obtocz w cynamonie. Jabłka ułóż równomiernie na cieście. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się.

Podsumowując smaczne ciasto z jabłkami stanowi doskonały dodatek do kawy i herbaty. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia po wystygnięciu i przed podaniem można posypać je cukrem pudrem. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu, dlatego przepis sprawdzi się dla osób zabieganych.

Alergeny w puszystym cieście z jabłkami

Lista alergenów dla puszystego ciasta z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze puszystego ciasta z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Puszyste ciasto z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
201.25
311.94
Białko (g)
4.57
7.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
32.65
50.60
Węglowodany przyswajalne (g)
31.42
48.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
1.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
6.03
9.34
Tłuszcze nasycone (g)
1.92
2.98
Tłuszcze nienasycone (g)
4.10
6.36
Cholesterol (mg)
64.61
100.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
36.41
56.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.80
53.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.13
1.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.93
51.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.04
21.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
34.53
53.52
Potas (mg)
124.28
192.63
Wapń (mg)
30.90
47.89
Fosfor (mg)
79.74
123.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.50
16.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
1.99
Cynk (mg)
0.42
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puszystego ciasta z jabłkami 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puszystego ciasta z jabłkami

Koszt składników
31.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Jabłko
800 g
4 duże sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
2.22
Za 800 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
31.40