Pulpeciki z indyka
- Mięso mielone z indyka (1500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kasza manna - 1 szklanka (150 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Bulion warzywny (600 ml)
Przepis na pulpeciki z indyka krok po kroku
Mięso umieść w misce, dodaj do niego sól, pieprz, pomidory z chili, oregano, kaszę mannę, jajko, posiekaj natkę pietruszki, wyrób dokładnie masę na pulpety.
W garnku zagotuj bulion warzywny, wlej do niego 3 łyżki octu, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Formuj małe kulki z mięsa i umieszczaj we wrzącym bulionie, gdy wszystkie pulpety będą już w bulionie gotuj całość 10 minut.
Następnie dodaj pomidory w puszcze i gotuj jeszcze 20 minut na większym ogniu, aby sos nieco odparował.
Gotowe pulpeciki podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpecików z indyka
Pulpeciki z indyka to doskonała propozycja na dietetyczne danie obiadowe. Indycze pulpety są dobrą alternatywą dla wieprzowych pulpetów są także delikatniejsze w smaku. Przepis na pulpeciki z indyka jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je ugotować. Do zrobienia pulpetów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone z indyka, kasza manna, jajko, natka pietruszki, bulion warzywny, pomidory w puszce, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, suszone pomidory z chili, oregano oraz ocet.
Jak zrobić pulpeciki z indyka? Na początek mięso umieść w misce, dodaj do niego sól, pieprz, pomidory z chili, oregano, kaszę mannę, jajko, posiekaj natkę pietruszki i również umieść w misce, wyrób dokładnie masę na pulpety. W garnku zagotuj bulion warzywny, wlej do niego 3 łyżki octu, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Formuj małe kulki z mięsa i umieszczaj we wrzącej wodzie, gdy wszystkie pulpety będą już w bulionie gotuj całość 10 minut. Następnie dodaj pomidory w puszcze i gotuj jeszcze 20 minut na większym ogniu aby sos nieco odparował. Podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszne pulpety w sosie to doskonała propozycja na obiad dla dzieci. Pomysł na pulpety to wspaniałe dietetyczne danie przygotowane bez dodatku tłuszczu. Smaczne pulpety możesz przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w pulpecikach z indyka
Lista alergenów dla pulpecików z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze pulpecików z indyka
Pulpeciki z indyka to danie o dużej zawartości białka zwierzęcego. Zawiera małą ilość kalorii i małą ilość tłuszczu. Jest dobrą potrawą dla osób z problemami żołądkowymi, gdyż jest łatwostrawne.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
-
mięso,
indyk,
jajka,
kasza manna,
pomidor,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.