Pudding z kaszy manny

Opublikowano: 21.03.2022 r., 20:28 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pudding w szklance z kaszą
Pudding z kaszy manny
Pudding z kaszy manny to doskonały pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest prosty w przygotowaniu oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
282 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kasza manna - 7 łyżek (70 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (150 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Miód - 2 łyżki (20 g)
  • Maliny mrożone (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
rondelek, miseczki

Przepis na pudding z kaszy manny krok po kroku

Mleko i śmietankę 30% przelewamy do rondelka. Składniki podgrzewamy.

Następnie dodajemy cukier z prawdziwą wanilią oraz miód. Składniki mieszamy. Mleko powinno się zagotować, a miód rozpuścić.

Do wrzącego mleka powoli wsypujemy kaszę manną. Całość energicznie mieszamy do połączenia się.

Masa powinna gotować się około 3 minut lub do momentu zgęstnięcia się. Cały czas powinniśmy ją mieszać.

Gotową kaszę przelewamy do małych miseczek oraz wstawiamy na dwie godziny do lodówki.

Gotowe puddingi zdobimy rozpuszczonymi malinami z sokiem.

Jak oceniasz przepis na pudding z kaszy manny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat puddingu z kaszy manny

Pyszny pudding z kaszy manny to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Puszysty pudding z malinami jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Pudding także idealnie sprawdzi się w menu dla dzieci.

Jak zrobić pudding z kaszy manny? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mleko i śmietankę 30% przelewamy do rondelka. Składniki podgrzewamy. Następnie dodajemy cukier z prawdziwą wanilią oraz miód. Całość mieszamy. Mleko powinno się zagotować, a miód rozpuścić. Do wrzącego mleka powoli wsypujemy kaszę manną. Całość energicznie mieszamy do połączenia się. Masa powinna gotować się około 3 minut lub do momentu zgęstnięcia się. Cały czas powinniśmy ją mieszać. Gotową kaszę przelewamy do małych miseczek oraz wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Gotowe puddingi zdobimy rozpuszczonymi malinami z sokiem.

Sprawdzony przepis na pudding z kaszy manny nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z malin, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są bogactwem witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że maliny posiadają działanie przeciw nowotworowe, dzięki czemu minimalizują pojawienie się raka przełyku, jamy ustnej czy wątroby. Owoc posiada także niski indeks glikemiczny IG = 25, dzięki czemu do diety mogą wprowadzić je osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać, że podobnie jak truskawki mają działanie alergiczne. Może się to objawiać zaczerwieniem, wysypką lub świądem.

Pudding z kaszy manny na deser odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczny deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w puddingu z kaszy manny

Lista alergenów dla puddingu z kaszy manny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze puddingu z kaszy manny

na 100g gotowej potrawy

Pudding ma niski IG, dzięki czemu może na stałe wprowadzić do na naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
122.85
282.56
Białko (g)
3.30
7.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
12.73
29.27
Węglowodany przyswajalne (g)
11.05
25.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
3.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
6.71
15.42
Tłuszcze nasycone (g)
6.15
14.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.56
1.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.39
0.89
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.17
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.38
14.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
17.45
40.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.59
12.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
1.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.49
37.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.87
22.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.28
14.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
20.59
47.36
Potas (mg)
126.87
291.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.14
165.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
70.11
161.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.61
33.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.25
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
0.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puddingu z kaszy manny 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puddingu z kaszy manny

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza manna
70 g
7 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 70 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Maliny mrożone
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
38.50