Powidła truskawkowe bez cukru
- Pektyny w proszku - 2 łyżki (30 g)
- Truskawki (2000 g)
Przepis na powidła truskawkowe bez cukru krok po kroku
Umyj odszypułkowane truskawki.
Dodaj do garnka, wsyp szczyptę soli.
Gotuj około 60 minut. Owoce mają zmięknąć i się rozpadać. Mieszaj od czasu do czasu.
Pod koniec gotowania wlej pół szklanki soku z owoców. Ostudź całkowicie.
Dodaj do chłodnego soku pektynę i bardzo dobrze zamieszaj.
Dobrze rozmieszaną pektynę dodaj do owoców i wszystko wymieszaj.
Jeżeli zrobiły się grudki, zblenduj masę blenderem.
W razie potrzeby dodaj erytrytol lub ksylitol do smaku.
Gorące powidła przełóż do słoików.
Pasteryzuj 20 minut.
Gorące słoiki wyjmij, ułóż wieczkiem do dołu i tak ostudź.
-
Powidła śliwkowe
-
Powidło śliwkowe
-
Piernik z powidłami
-
Ciasto z powidłami
-
Murzynek z powidłami
-
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
-
Powidła śliwkowe bez cukru
-
Powidła śliwkowe Thermomix
-
Piernik przekładany powidłami
-
Szybkie powidła śliwkowe
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Pleśniak z powidłami
-
Powidło z jabłek bez cukru
-
Strucla z powidłami
-
Powidła z mirabelek
-
Powidła z wiśni
-
Strucla drożdżowa z powidłami
-
Powidło z borówki amerykańskiej
-
Powidła
Więcej informacji na temat powideł truskawkowych bez cukru
Domowe przetwory możesz także zrobić w dietetycznej wersji. Zobacz ten przepis na powidła truskawkowe bez cukru. To najlepsze, co możesz zrobić ze świeżych truskawek. Powidła truskawkowe będą dobrym pomysłem na pyszny dodatek do deserów. Świetnie nadadzą się jako słodka przekąska także dla najmłodszych. Przepis na powidła truskawkowe bez cukru da się zrobić w domowych warunkach. Gdy masz świeże truskawki, wykorzystaj je – zobacz, jak zrobić powidła truskawkowe z pektyną. To sprawdzony przepis na domowe przetwory.
Powidła truskawkowe bez cukru to dobry pomysł na to, by ograniczyć cukier w diecie. Świeże truskawki są najlepsze do domowych przetworów. Mają najwięcej aromatu i są najsmaczniejsze. Powidła truskawkowe bardzo prosto się robi. Truskawkowe powidła bez dodanego cukru jak najbardziej nadadzą się w diecie redukcyjnej. Rezygnując z dodatku cukru, znacznie obniża się kaloryczność. Z takich powideł można skorzystać, gdy ma się insulinooporność i cukrzycę, ponieważ indeks glikemiczny jest niski. Pamiętaj jednak o prawidłowym bilansowaniu posiłku.
Domowe powidła truskawkowe to odpowiedni pomysł na mniej kaloryczne przetwory. Taki sprawdzony przepis świetnie pasuje do ciast i naleśników. Można dodać je do tortu lub zrobić z nimi kanapki. To także super sposób na placuszki i tosty francuskie. To doskonała alternatywa dla sklepowych, przepełnionych cukrem i konserwantami przetworów owocowych. Skoro to jest tak proste, to warto je zrobić samemu i cieszyć się pysznym smakiem.
Jak zrobić powidła truskawkowe bez dodatku cukru? Przygotuj owoce. W przepisie na powidła truskawkowe najlepiej skorzystać ze świeżych truskawek. Można je gotować w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Czyste owoce bez szypułek dodaj do garnka z odrobiną soli. Gotuj około godzinę, aż będą się rozpadać. Pod koniec gotowania odlej trochę soku i ostudź go. Należy w nim rozprowadzić pektynę. Dodaj mieszankę do owoców i wymieszaj. Jeżeli zobaczysz, że powstały grudki, możesz wszystko zblendować. Gorące powidła od razu przełóż do słoików. Słoiki ułóż na ściereczce w garnku, wlej wodę, by dosięgła do ¾ wysokości słoików i gotuj 20 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjmij i ułóż wieczkiem do dołu. Po ostudzeniu słoików sprawdź wieczka. Jak zrobisz powidła truskawkowe, muszą być one dobrze zabezpieczone. Gdy wieczko nie zassało się, oznacza to, że trzeba wymienić nakrętkę/lepiej zakręcić i powtórzyć pasteryzację. Z takim sprawdzonym przepisem możesz uzyskać zdrowe, niskokaloryczne przetwory.
Alergeny w powidła truskawkowe bez cukru
Lista alergenów dla powideł truskawkowych bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła truskawkowe bez cukru
Wartości odżywcze powideł truskawkowych bez cukru
Przepis nie zawiera cukru dodanego, dlatego jest to dobra propozycja dla osób, które go ograniczają. Mogą skorzystać z niego osoby na diecie, z insulinoopornością lub cukrzycą. To także super dodatek dla najmłodszych.
Energia i białka
(67g)
Węglowodany
(67g)
Tłuszcze
(67g)
Witaminy
(67g)
Składniki mineralne
(67g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.