Powidła truskawkowe bez cukru

Opublikowano: 12.10.2022 r., 12:10 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Truskawkowe powidła bez dodatku cukru
Powidła truskawkowe bez cukru
Domowe przetwory możesz także zrobić w dietetycznej wersji. Zobacz ten przepis na powidła truskawkowe bez cukru. To najlepsze, co możesz zrobić ze świeżych truskawek.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 80 min
24 kcal
Kcal w porcji
67 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 30 porcji
  • Pektyny w proszku - 2 łyżki (30 g)
  • Truskawki (2000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, słoiki, ściereczka

Przepis na powidła truskawkowe bez cukru krok po kroku

Umyj odszypułkowane truskawki.

Dodaj do garnka, wsyp szczyptę soli.

Gotuj około 60 minut. Owoce mają zmięknąć i się rozpadać. Mieszaj od czasu do czasu.

Pod koniec gotowania wlej pół szklanki soku z owoców. Ostudź całkowicie.

Dodaj do chłodnego soku pektynę i bardzo dobrze zamieszaj.

Dobrze rozmieszaną pektynę dodaj do owoców i wszystko wymieszaj.

Jeżeli zrobiły się grudki, zblenduj masę blenderem.

W razie potrzeby dodaj erytrytol lub ksylitol do smaku.

Gorące powidła przełóż do słoików.

Pasteryzuj 20 minut.

Gorące słoiki wyjmij, ułóż wieczkiem do dołu i tak ostudź.

Jak oceniasz przepis na powidła truskawkowe bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat powideł truskawkowych bez cukru

Domowe przetwory możesz także zrobić w dietetycznej wersji. Zobacz ten przepis na powidła truskawkowe bez cukru. To najlepsze, co możesz zrobić ze świeżych truskawek. Powidła truskawkowe będą dobrym pomysłem na pyszny dodatek do deserów. Świetnie nadadzą się jako słodka przekąska także dla najmłodszych. Przepis na powidła truskawkowe bez cukru da się zrobić w domowych warunkach. Gdy masz świeże truskawki, wykorzystaj je – zobacz, jak zrobić powidła truskawkowe z pektyną. To sprawdzony przepis na domowe przetwory.

Powidła truskawkowe bez cukru to dobry pomysł na to, by ograniczyć cukier w diecie. Świeże truskawki są najlepsze do domowych przetworów. Mają najwięcej aromatu i są najsmaczniejsze. Powidła truskawkowe bardzo prosto się robi. Truskawkowe powidła bez dodanego cukru jak najbardziej nadadzą się w diecie redukcyjnej. Rezygnując z dodatku cukru, znacznie obniża się kaloryczność. Z takich powideł można skorzystać, gdy ma się insulinooporność i cukrzycę, ponieważ indeks glikemiczny jest niski. Pamiętaj jednak o prawidłowym bilansowaniu posiłku.

Domowe powidła truskawkowe to odpowiedni pomysł na mniej kaloryczne przetwory. Taki sprawdzony przepis świetnie pasuje do ciast i naleśników. Można dodać je do tortu lub zrobić z nimi kanapki. To także super sposób na placuszki i tosty francuskie. To doskonała alternatywa dla sklepowych, przepełnionych cukrem i konserwantami przetworów owocowych. Skoro to jest tak proste, to warto je zrobić samemu i cieszyć się pysznym smakiem.

Jak zrobić powidła truskawkowe bez dodatku cukru? Przygotuj owoce. W przepisie na powidła truskawkowe najlepiej skorzystać ze świeżych truskawek. Można je gotować w całości lub pokroić na mniejsze kawałki. Czyste owoce bez szypułek dodaj do garnka z odrobiną soli. Gotuj około godzinę, aż będą się rozpadać. Pod koniec gotowania odlej trochę soku i ostudź go. Należy w nim rozprowadzić pektynę. Dodaj mieszankę do owoców i wymieszaj. Jeżeli zobaczysz, że powstały grudki, możesz wszystko zblendować. Gorące powidła od razu przełóż do słoików. Słoiki ułóż na ściereczce w garnku, wlej wodę, by dosięgła do ¾ wysokości słoików i gotuj 20 minut od momentu zagotowania wody. Gorące słoiki wyjmij i ułóż wieczkiem do dołu. Po ostudzeniu słoików sprawdź wieczka. Jak zrobisz powidła truskawkowe, muszą być one dobrze zabezpieczone. Gdy wieczko nie zassało się, oznacza to, że trzeba wymienić nakrętkę/lepiej zakręcić i powtórzyć pasteryzację. Z takim sprawdzonym przepisem możesz uzyskać zdrowe, niskokaloryczne przetwory.

Alergeny w powidła truskawkowe bez cukru

Lista alergenów dla powideł truskawkowych bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na powidła truskawkowe bez cukru

Wartości odżywcze powideł truskawkowych bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Przepis nie zawiera cukru dodanego, dlatego jest to dobra propozycja dla osób, które go ograniczają. Mogą skorzystać z niego osoby na diecie, z insulinoopornością lub cukrzycą. To także super dodatek dla najmłodszych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(67g)
Energia (kcal)
36.33
24.34
Białko (g)
0.66
0.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(67g)
Węglowodany (g)
8.90
5.96
Węglowodany przyswajalne (g)
6.80
4.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
1.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(67g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.10
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.20
0.13
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.11
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(67g)
Witamina A (µg (mcg))
0.99
0.66
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
57.93
38.81
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.01
Niacyna (mg)
0.38
0.26
Foliany (µg (mcg))
23.66
15.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(67g)
Sód (mg)
3.94
2.64
Potas (mg)
150.84
101.06
Wapń (mg)
15.87
10.63
Fosfor (mg)
23.67
15.86
Magnez (mg)
12.82
8.59
Żelazo (mg)
0.44
0.30
Cynk (mg)
0.14
0.10
Miedź (mg)
0.06
0.04
Mangan (mg)
0.39
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny powideł truskawkowych bez cukru 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania powideł truskawkowych bez cukru

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pektyny w proszku
30 g
2 łyżki
13.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 30 g
Truskawki
2000 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 2000 g
Koszt składników
53.00