Przepis na pomidory marynowane krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoik

Na dno słoika wrzuć liść laurowy, gorczycę i ziele.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć całość do słoika.

Pomidory umyj i ułóż w słoiku, tak by zostało trochę luzu.

W garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj do niej cukier, sól i ocet. Zagotuj.

Zalewę ostudź i zalej nią pomidory.

Pasteryzuj słoiki 4 minuty.

Pomidory marynowane podane w słoikach.
pomidory marynowane
Koszt przygotowania dania
21.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
82 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Pomidory marynowane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pomidorach marynowanych

Pomidory marynowane to doskonała opcja dla wszystkich miłośników pysznych przetworów, które z łatwością można zrobić w kilka chwil. Całość jest bardzo smaczna.

Przepis na pomidory marynowane jest niezwykle smaczny, a przy okazji łatwy. To dobre rozwiązanie dla wszystkich miłośników przetworów. W takiej wersji pomidory smakują po prostu fantastycznie. Zalewę do nich robi się na bazie octu z dodatkiem przypraw. Dzięki temu jest nieco kwaśna, ale również bardzo delikatna. Wystarczy dodać do niej liść laurowy, ziele angielskie i gorczycę, by zachwycała smakiem. Choć niektórzy dodają również ostrych papryczek, by nieco podkręcić całą kompozycję smakową.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pomidory marynowane, które będą pyszne a przy okazji niezwykle łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Do stworzenia tego przetworu potrzebne są tylko całe pomidory, najlepiej sprawdzą się te małe. Tak przygotowane należy włożyć do słoików. Całość wieńczy wspaniała zalewa. To najlepsze rozwiązanie na zimę, kiedy to brakuje świeżych warzyw, a te zakupione latem i poddane lekkiej obróbce smakują po prostu fantastycznie. To pyszna opcja, która jest szczególnie dobra dla osób, które chcą włączyć do swojego menu więcej warzyw w łatwy sposób. Pomidory to niezwykle zdrowe warzywa, dlatego dobrze jest aby gościły w menu niezwykle często. To wspaniałe źródło potasu, które dobrze wpływa na cały organizm. Zwłaszcza mięśnie i serce. Jednak najważniejszą prozdrowotną substancją, która się w nich znajduje, jest likopen. To potężny antyoksydant chroniący organizm przed nowotworami. Choć mogłoby się wydawać, że więcej znajduje się go w świeżych warzywach, to tak naprawdę znacznie większe ilości tej substancji znajdują się w przetworzonych. Dlatego tak dobrze, by również one gościły w menu. Ze względu na dość spory dodatek octu będą też świetnym wyborem dla osób z problemami z gospodarką węglowodanową, gdyż ocet świetnie wpływa na poziom cukru we krwi. Te pomidorki sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również dodatek do sałatki, czy kanapki.

Wartości odżywcze pomidorów marynowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
35.90 kcal
82.58 kcal
Białko
1.26 g
2.89 g

Węglowodany w pomidorach marynowanych

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
8.04 g
18.50 g
Węglowodany przyswajalne
6.78 g
15.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.27 g
2.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
0.20 g
0.46 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.22 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.24 g
Tłuszcze jednonasycone
0.02 g
0.06 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.18 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pomidory marynowane

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
30.43 µg (mcg)
70.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.26 mg
30.50 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
0.92 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.06 mg
Niacyna
0.50 mg
1.16 mg
Foliany
13.84 µg (mcg)
31.83 µg (mcg)
Beta karoten
325.87 µg (mcg)
749.50 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pomidory marynowane

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
427.35 mg
982.91 mg
Potas
224.45 mg
516.24 mg
Wapń
24.20 mg
55.66 mg
Fosfor
32.94 mg
75.77 mg
Magnez
11.41 mg
26.23 mg
Żelazo
0.36 mg
0.83 mg
Cynk
0.23 mg
0.54 mg
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pomidorów marynowanych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pomidorach marynowanych

Lista alergenów dla pomidorów marynowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Cena przygotowania pomidorów marynowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ocet winny
45 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 ml
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Sól
15 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 15 g
Pomidor
1000 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 1000 g
Czosnek
100 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 100 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koszt składników
32.50
Jak oceniasz przepis na pomidory marynowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób