Przepis na polewę z gorzkiej czekolady krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do garnka wlej śmietankę i dodaj połamaną czekoladę.

Całość gotuj, cały czas mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników.

Polewa z gorzkiej czekolady podana na piankach.
polewa z gorzkiej czekolady
Koszt przygotowania dania
11.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1450 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
67

Polewa z gorzkiej czekolady - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewie z gorzkiej czekolady

Polewa z gorzkiej czekolady to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste rozwiązania. Ten dodatek świetnie odmieni każdy wypiek i deser. Jest prosta, odpowiednio słodka i gęsta. Można ją używać do wielu różnych wypieków, a jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Przepis na polewę z gorzkiej czekolady sprawdzi się do wszystkich domowych wypieków. Jest łatwy, szybki i naprawdę tani. Polewa powstaje z kilku podstawowych składników, które można znaleźć w większości dużych sklepów, a często również w domowej spiżarni. Ta polewa ma odpowiednią gęstość, przez co dobrze prezentuje się na cieście. Jest bardzo gęsta, dzięki czemu nie spływa z wypieków. Jednak bardzo szybko zastyga, dlatego należy bardzo się spieszyć, używając jej do dekorowania ciast. Najlepiej jednak zastyga w nieco niższej temperaturze, dlatego ciasto można wsadzić na kilka chwil do lodówki, ten sposób przydaje się zwłaszcza latem. Choć w sklepie można znaleźć naprawdę wiele gotowych polew, to jednak najlepiej skorzystać z wersji domowej. To dlatego, że gotowe produkty nie są zbyt zdrowe. Zwykle zawierają bardzo dużo cukru, a także konserwantów, które, choć nie są niebezpieczne, to jednak ich nadmiar w diecie nie jest zbyt korzystny dla zdrowia. Zamiast korzystać z gotowych polew, warto sięgnąć po ten sprawdzony przepis, który pozwoli przygotować bardzo prosty i słodki dodatek w kilka minut.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewę z gorzkiej czekolady, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę fantastyczna i prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście gorzka czekolada. Warto dbać, by zawierała ona co najmniej 70% kakao. To sprawia, że polewa będzie miała wysoką jakość i intensywny smak. Ta pyszna polewa wspaniale nadaje się do ciasta, ale można użyć jej również do ciastek, czy babeczek. Ten prosty przepis pozwala przygotować opcję, która jest łatwa, szybka i po prostu najlepsza. To dobra alternatywa dla gotowych produktów. Ten prosty przepis sprawdzi się nawet dla początkujących.

Wartości odżywcze polewy z gorzkiej czekolady

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
483.33 kcal
1450.00 kcal
Białko
4.81 g
14.44 g

Węglowodany w polewie z gorzkiej czekolady

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
36.03 g
108.10 g
Węglowodany przyswajalne
30.70 g
92.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.33 g
16.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
35.53 g
106.60 g
Tłuszcze nasycone
27.05 g
81.16 g
Tłuszcze nienasycone
8.48 g
25.44 g

Składniki mineralne w przepisie na polewę z gorzkiej czekolady

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
6.68 mg
20.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy z gorzkiej czekolady 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie z gorzkiej czekolady

Lista alergenów dla polewy z gorzkiej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania polewy z gorzkiej czekolady

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
13.00
Jak oceniasz przepis na polewę z gorzkiej czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób