Przepis na polewę z gorzkiej czekolady krok po kroku
- Czekolada gorzka 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 100 g
Do garnka wlej śmietankę i dodaj połamaną czekoladę.
Całość gotuj, cały czas mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników.
Często zadawane pytania
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort dacquoise
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy

(liczba kalorii)
Polewa z gorzkiej czekolady - cechy przepisu
Więcej o polewie z gorzkiej czekolady
Polewa z gorzkiej czekolady to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste rozwiązania. Ten dodatek świetnie odmieni każdy wypiek i deser. Jest prosta, odpowiednio słodka i gęsta. Można ją używać do wielu różnych wypieków, a jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Przepis na polewę z gorzkiej czekolady sprawdzi się do wszystkich domowych wypieków. Jest łatwy, szybki i naprawdę tani. Polewa powstaje z kilku podstawowych składników, które można znaleźć w większości dużych sklepów, a często również w domowej spiżarni. Ta polewa ma odpowiednią gęstość, przez co dobrze prezentuje się na cieście. Jest bardzo gęsta, dzięki czemu nie spływa z wypieków. Jednak bardzo szybko zastyga, dlatego należy bardzo się spieszyć, używając jej do dekorowania ciast. Najlepiej jednak zastyga w nieco niższej temperaturze, dlatego ciasto można wsadzić na kilka chwil do lodówki, ten sposób przydaje się zwłaszcza latem. Choć w sklepie można znaleźć naprawdę wiele gotowych polew, to jednak najlepiej skorzystać z wersji domowej. To dlatego, że gotowe produkty nie są zbyt zdrowe. Zwykle zawierają bardzo dużo cukru, a także konserwantów, które, choć nie są niebezpieczne, to jednak ich nadmiar w diecie nie jest zbyt korzystny dla zdrowia. Zamiast korzystać z gotowych polew, warto sięgnąć po ten sprawdzony przepis, który pozwoli przygotować bardzo prosty i słodki dodatek w kilka minut.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewę z gorzkiej czekolady, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę fantastyczna i prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście gorzka czekolada. Warto dbać, by zawierała ona co najmniej 70% kakao. To sprawia, że polewa będzie miała wysoką jakość i intensywny smak. Ta pyszna polewa wspaniale nadaje się do ciasta, ale można użyć jej również do ciastek, czy babeczek. Ten prosty przepis pozwala przygotować opcję, która jest łatwa, szybka i po prostu najlepsza. To dobra alternatywa dla gotowych produktów. Ten prosty przepis sprawdzi się nawet dla początkujących.
Wartości odżywcze polewy z gorzkiej czekolady
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w polewie z gorzkiej czekolady
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na polewę z gorzkiej czekolady
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w polewie z gorzkiej czekolady
Lista alergenów dla polewy z gorzkiej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%