Polewa z gorzkiej czekolady

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gorzka czekolada na piankach
Polewa z gorzkiej czekolady
Polewa z gorzkiej czekolady to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste rozwiązania. Ten dodatek świetnie odmieni każdy wypiek i deser.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
1450 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada gorzka (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na polewę z gorzkiej czekolady krok po kroku

Do garnka wlej śmietankę i dodaj połamaną czekoladę.

Całość gotuj, cały czas mieszając, aż do całkowitego połączenia się składników.

Jak oceniasz przepis na polewę z gorzkiej czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat polewy z gorzkiej czekolady

Polewa z gorzkiej czekolady to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę proste rozwiązania. Ten dodatek świetnie odmieni każdy wypiek i deser. Jest prosta, odpowiednio słodka i gęsta. Można ją używać do wielu różnych wypieków, a jej przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.

Przepis na polewę z gorzkiej czekolady sprawdzi się do wszystkich domowych wypieków. Jest łatwy, szybki i naprawdę tani. Polewa powstaje z kilku podstawowych składników, które można znaleźć w większości dużych sklepów, a często również w domowej spiżarni. Ta polewa ma odpowiednią gęstość, przez co dobrze prezentuje się na cieście. Jest bardzo gęsta, dzięki czemu nie spływa z wypieków. Jednak bardzo szybko zastyga, dlatego należy bardzo się spieszyć, używając jej do dekorowania ciast. Najlepiej jednak zastyga w nieco niższej temperaturze, dlatego ciasto można wsadzić na kilka chwil do lodówki, ten sposób przydaje się zwłaszcza latem. Choć w sklepie można znaleźć naprawdę wiele gotowych polew, to jednak najlepiej skorzystać z wersji domowej. To dlatego, że gotowe produkty nie są zbyt zdrowe. Zwykle zawierają bardzo dużo cukru, a także konserwantów, które, choć nie są niebezpieczne, to jednak ich nadmiar w diecie nie jest zbyt korzystny dla zdrowia. Zamiast korzystać z gotowych polew, warto sięgnąć po ten sprawdzony przepis, który pozwoli przygotować bardzo prosty i słodki dodatek w kilka minut.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewę z gorzkiej czekolady, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę fantastyczna i prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście gorzka czekolada. Warto dbać, by zawierała ona co najmniej 70% kakao. To sprawia, że polewa będzie miała wysoką jakość i intensywny smak. Ta pyszna polewa wspaniale nadaje się do ciasta, ale można użyć jej również do ciastek, czy babeczek. Ten prosty przepis pozwala przygotować opcję, która jest łatwa, szybka i po prostu najlepsza. To dobra alternatywa dla gotowych produktów. Ten prosty przepis sprawdzi się nawet dla początkujących.

Alergeny w polewie z gorzkiej czekolady

Lista alergenów dla polewy z gorzkiej czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze polewy z gorzkiej czekolady

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, jednak zawiera sporo tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
483.33
1450.00
Białko (g)
4.81
14.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
36.03
108.10
Węglowodany przyswajalne (g)
30.70
92.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.33
16.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
35.53
106.60
Tłuszcze nasycone (g)
27.05
81.16
Tłuszcze nienasycone (g)
8.48
25.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
6.68
20.03
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy z gorzkiej czekolady 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy z gorzkiej czekolady

Koszt składników
13.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
13.00