Polewa do murzynka

Opublikowano: 05.09.2022 r., 11:46 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowa polewa do ciasta
Polewa do murzynka
Czekoladowa polewa do murzynka to zaledwie trzy składniki i kilka minut pracy. Do ciasta czekoladowego jest najlepsza, bo jest szybka i domowa.
Przygotowanie 10 min
787 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (25 g)
  • Masło (25 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na polewę do murzynka krok po kroku

Czekoladę podziel i dodaj razem ze śmietanką i masłem do garnka.

Całość grzej i mieszaj, by czekolada się rozpuściła i całość połączyła w jednolitą masę.

Nie doprowadzaj do wrzenia. Uważaj, by się nic nie przypaliło.

Jak polewa będzie gładka i bez grudek jest gotowa.

Jak oceniasz przepis na polewę do murzynka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat polewy do murzynka

Czekoladowa polewa do murzynka to zaledwie trzy składniki i kilka minut pracy. Do ciasta czekoladowego jest najlepsza, bo jest szybka i domowa. Ten prosty przepis jest idealny, jeżeli zależy Ci na otrzymaniu kremowej polewy na ciasto. Jest słodka, a jej konsystencja jest znakomita (bo nie pęka). Taki pomysł na polewę pasuje nie tylko do murzynka, ale także do innych wypieków. Jak zrobić polewę do murzynka, która jest domowa i szybka w wykonaniu? Nic trudnego. Sprawdź ten prosty przepis i się przekonaj.

Polewa do murzynka jest bardzo wskazana. Dodatek do ciasta polewy z czekolady sprawia, że wypiek jest smaczniejszy. Jak zrobić polewę do murzynka, by nie pękała? Pękanie polewy czekoladowej jest częstym zjawiskiem. Potrzebna jest czekolada mleczna, masło oraz śmietanka. Właśnie dzięki dodatkowi tłuszczu (czyli śmietanki i masła) polewa jest kremowa, najlepsza i nie pęka. Do polewy nie ma potrzeby dodawania cukru, gdyż czekolada jest słodka. Jeżeli polewa do murzynka jest dla Ciebie, za mało słodka dodaj do niej cukier – do smaku. Przepis na polewę do murzynka zacznij od dodania do garnka czekolady podzielonej na kostki. Dobrym pomysłem na szybsze rozpuszczenie czekolady jest dodanie jej w małych kawałkach. Wlej do czekolady śmietankę oraz masło. Zacznij podgrzewać wszystko, aż do momentu rozpuszczenia czekolady. Przepis na polewę do murzynka wymaga, by rozpuszczać i grzać wszystko na niewielkiej mocy palnika. To bardzo ważne, ponieważ nie można dopuścić do zagotowania składników. Masło, śmietanka oraz czekolada mają się wyłącznie rozpuścić, a następnie połączyć. Powolne ogrzewanie zapobiegnie przypalaniu polewy do ciasta podczas gotowania. Podczas gdy polewa się grzeje, ważne jest mieszanie jej. Jak już polewa jest jednolita, można ją odstawić do ostudzenia.

Przed polaniem polewy na ciasto koniecznie ją wystudź, by nie wsiąknęła do ciasta. Najlepiej będzie, gdy polewa przed polaniem ciasta będzie chłodna (ale wciąż płynna). Jeżeli jednak będzie zbyt długo stygła, może uzyskać bardziej stałą konsystencję i polanie jej na ciasto będzie utrudnione. W takim wypadku podgrzej lekko, a całość ponownie stanie się rzadsza.

Unikasz cukru? Nie wiesz, jak zrobić polewę na murzynka bez dodawania do niego cukru stołowego? Pomysł na takie sytuacje także się znajdzie. Wystarczy, że użyjesz czekolady bez dodatku cukru do wykonania przepisu na domową polewę do murzynka. Polewa czekoladowa bez cukru jest fajnym, prostym przepisem na dodatek do wypieków między innymi dla osób, które ograniczają cukier stołowy.

Alergeny w polewie do murzynka

Lista alergenów dla polewy do murzynka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Wartości odżywcze polewy do murzynka

na 100g gotowej potrawy

Polewa do murzynka jest wysokokaloryczna. Zawiera kwasy tłuszczowe nasycone (z masła i śmietanki). Ma także wysoką ilość cukru. Jeżeli zależy Ci na otrzymaniu polewy bez dodatku cukru, użyj czekolady bez jego dodatku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
524.83
787.25
Białko (g)
20.31
30.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
40.16
60.24
Węglowodany przyswajalne (g)
37.89
56.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
3.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
38.32
57.47
Tłuszcze nasycone (g)
28.20
42.30
Tłuszcze nienasycone (g)
10.11
15.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
48.51
72.76
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy do murzynka 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polewy do murzynka

Koszt składników
11.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
25 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 25 g
Masło
25 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Koszt składników
11.50