Polędwiczki ze śliwkami

Opublikowano: 25.09.2021 r., 10:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki ze śliwkami na talerzu
Polędwiczki ze śliwkami
Polędwiczki ze śliwkami to doskonała propozycja na wspaniały obiad. Połączenie mięsa i owoców ma wielu zwolenników - jeśli jesteś jednym z nich koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
618 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwiczki wieprzowe (500 g)
  • Śliwki (230 g)
  • Masło (70 g)
  • Ciasto francuskie (200 g)
  • Masło klarowane - 2 łyżki stołowe (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na polędwiczki ze śliwkami krok po kroku

Polędwiczkę wieprzową dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej na patelni łyżkę masła i obsmaż polędwiczkę z każdej strony po ok 1 minucie.

Polędwiczkę owiń ciastem francuskim, wierzch ciasta posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w nagrzanym do 220 stopni przez 25 minut.

Śliwki wydryluj i pokrój w mniejsze kawałki. Rozpuść masło na patelni i dodaj śliwki, smaż na średnim ogniu, aż rozpadną się i zaczną przypominać konsystencją konfiturę, dopraw cynamonem.

Polędwicę podawaj z duszonymi na maśle śliwkami.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat polędwiczek ze śliwkami

Polędwiczki ze śliwkami to propozycja na mięso ze słodkim dodatkiem, takie połączenie ma tak samo dużo zwolenników co przeciwników. Jeśli lubisz mięso podane w towarzystwie owoców, to doskonała propozycja dla Ciebie. Przepis na polędwiczki ze śliwkami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania polędwiczki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwiczka wieprzowa, ciasto francuskie, śliwki, masło, masło klarowane, sól, pieprz, cynamon.

Jak zrobić polędwiczki ze śliwkami? Na początek dopraw mięso solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło klarowane, obsmaż polędwiczkę po minucie z każdej strony. Gotowy płat ciasta francuskiego wyjmij chwilę wcześniej z lodówki aby nabrał elastyczności. Na jego środek połóż obsmażoną polędwicę, owiń ją ciastem, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w misce roztrzep jajko z odrobiną wody i posmaruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 25 minut. W między czasie przygotuj śliwki. Przekrój każdą śliwkę na pół i wyjmij z niej pestkę. Każdą połówkę przekrój jeszcze na pół, na patelni rozgrzej masło, dodaj śliwki i duś aż owoce się rozpadną i będą miały konsystencję konfitury, dopraw cynamonem. Polędwicę pokrój dopiero po 10 minutach od wyjęcia jej z piekarnika, podawaj ją wraz ze śliwkami duszonymi na maśle.

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Polędwica jest kawałkiem tuszy wieprzowej zawierającym małą ilość tłuszczu. Zawiera także małą ilość kalorii dlatego dobrze sprawdza się u osób na dietach redukcyjnych.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu.

Podsumowując dobre polędwiczki wieprzowe wspaniale sprawdzą się na obiad. Pyszne mięso możesz przygotować także z suszonymi śliwkami. Jednak jeśli masz możliwość przygotować świeże duszone na maśle śliwki, koniecznie wypróbuj polędwicę w tej wersji.

Alergeny w polędwiczkach ze śliwkami

Lista alergenów dla polędwiczek ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie

Wartości odżywcze polędwiczek ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Polędwica wieprzowa jest najmniej tłustym kawałkiem tuszy wieprzowej. Mięso zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej polędwica wieprzowa jest dobrym wyborem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
247.29
618.22
Białko (g)
11.69
29.22
Fenyloalanina (mg)
0.50
1.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.36
28.41
Węglowodany przyswajalne (g)
10.76
26.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
1.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
17.20
42.99
Tłuszcze nasycone (g)
8.44
21.11
Tłuszcze nienasycone (g)
8.75
21.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.21
18.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
3.85
Cholesterol (mg)
53.71
134.27

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
71.01
177.54
Witamina B6 (mg)
0.39
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.66
Witamina C (mg)
2.13
5.33
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.37
Brak danych dla: ciasto francuskie.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.10
Retinol (µg (mcg))
65.92
164.80
Tiamina (mg)
0.56
1.41
Ryboflawina (mg)
0.23
0.57
Niacyna (mg)
4.14
10.34
Foliany (µg (mcg))
16.55
41.37
Beta karoten (µg (mcg))
58.13
145.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
74.75
186.88
Potas (mg)
240.60
601.50
Wapń (mg)
7.96
19.90
Fosfor (mg)
135.55
338.87
Magnez (mg)
18.00
45.00
Żelazo (mg)
1.01
2.53
Cynk (mg)
1.04
2.61
Miedź (mg)
0.08
0.20
Mangan (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek ze śliwkami 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek ze śliwkami

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Śliwki
230 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 230 g
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Ciasto francuskie
200 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 1
4.35
Za 200 g
Masło klarowane
25 g
2 łyżki stołowe
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 25 g
Koszt składników
46.00