Polędwiczki z grilla
- Schab wieprzowy bez kości (150 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Musztarda (10 g)
Przepis na polędwiczki z grilla krok po kroku
Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.
Mięso dokładnie obtocz w marynacie.
Odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Grilluj na rozgrzanym grillu ok. 10-15 min z każdej strony, do zarumienienia.
Więcej informacji na temat polędwiczek z grilla
Polędwiczki z grilla często goszczą na stole w niejednym polskim domu. Sprawdzą się nie tylko w ramach wspólnego grillowania z rodziną, czy przyjaciółmi, ale również jako szybki i smaczny obiad. Polędwica wieprzowa z grilla odpowiednio przyprawiona i w odpowiedni sposób upieczona jest miękka, soczysta i aromatyczna, przez co ma rzeszę zwolenników. Przepis na polędwiczki jest bardzo prosty, a efekt z pewnością zadowoli całą rodzinę.
Kluczowa w całym procesie przygotowywania mięsa jest odpowiednia marynata. Jej tradycyjnymi składnikami są oliwa z oliwek extra virgin oraz musztarda, najszczęściej sarepska lub dijon. Jednak nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na to czym przyprawić polędwiczki wieprzowe - wszystkie dodatkowe przyprawy, zioła i dodatki można uzależnić od indywidualnych upodobań smakowych. Mięso można przyprawić na ostro, dodając czosnek świeży lub granulowany, papryczki chilli, papryczki jalapeno, lub mieloną ostrą paprykę. Dobrze sprawdza się też świeżo i grubo mielony pieprz czarny lub ziołowy. Dla zwolenników łagodniejszych smaków dobrą alternatywą są naturalne, świeże lub suszone zioła, na przykład tymianek, czy majeranek. Polędwiczki wieprzowe można zamarynować również w miodzie, który po grillowaniu nada im złocistego koloru i słodkawego smaku.
Jak przygotować marynatę? Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i w tak powstałej zalewie zanurzyć umyte polędwiczki. Po dokładnym obtoczeniu mięsa w marynacie, całość należy marynować w lodówce, minimum godzinę, ale wskazany jest nawet dłuższy czas, aby mięso zdążyło przejść smakiem i zapachem wszystkich przypraw. Jeśli nie wiesz jak grillować polędwiczki wieprzowe - bez obaw, to nic trudnego. Całkowity czas jest uzależniony od wielkości i grubości poszczególnych kawałków mięsa, dlatego ważne jest, aby doglądać mięso co jakiś czas i nie zostawiać go na grillu bez opieki. W przeciwnym razie może szybko się spiec i w efekcie stracić swoją soczystość.
Prostą i szybką alternatywą dla mięsa wieprzowego są polędwiczki z kurczaka z grilla w boczku lub polędwiczki jagnięce z grilla, których przygotowanie jest identyczne. Dla osób lubiących niecodzienne i wykwintne potrawy świetnie sprawdzą się polędwiczki z jagnięciny z grilla.
Alergeny w polędwiczkach z grilla
Lista alergenów dla polędwiczek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze polędwiczek z grilla
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.