Polędwiczki z grilla

Opublikowano: 08.04.2021 r., 17:25 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowana polędwiczka na desce
Polędwiczki z grilla
Grillowane polędwiczki wieprzowe, idealne wysmażone i doprawione, to obowiązkowe rozpoczęcie każdego sezonu grillowego. Szybki, smaczny obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 25 min
327 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (150 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Musztarda (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla

Przepis na polędwiczki z grilla krok po kroku

Oliwę wymieszaj z musztardą i przyprawami.

Mięso dokładnie obtocz w marynacie.

Odstaw do lodówki na minimum godzinę.

Grilluj na rozgrzanym grillu ok. 10-15 min z każdej strony, do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek z grilla

Polędwiczki z grilla często goszczą na stole w niejednym polskim domu. Sprawdzą się nie tylko w ramach wspólnego grillowania z rodziną, czy przyjaciółmi, ale również jako szybki i smaczny obiad. Polędwica wieprzowa z grilla odpowiednio przyprawiona i w odpowiedni sposób upieczona jest miękka, soczysta i aromatyczna, przez co ma rzeszę zwolenników. Przepis na polędwiczki jest bardzo prosty, a efekt z pewnością zadowoli całą rodzinę.

Kluczowa w całym procesie przygotowywania mięsa jest odpowiednia marynata. Jej tradycyjnymi składnikami są oliwa z oliwek extra virgin oraz musztarda, najszczęściej sarepska lub dijon. Jednak nie ma jednej poprawnej odpowiedzi na to czym przyprawić polędwiczki wieprzowe - wszystkie dodatkowe przyprawy, zioła i dodatki można uzależnić od indywidualnych upodobań smakowych. Mięso można przyprawić na ostro, dodając czosnek świeży lub granulowany, papryczki chilli, papryczki jalapeno, lub mieloną ostrą paprykę. Dobrze sprawdza się też świeżo i grubo mielony pieprz czarny lub ziołowy. Dla zwolenników łagodniejszych smaków dobrą alternatywą są naturalne, świeże lub suszone zioła, na przykład tymianek, czy majeranek. Polędwiczki wieprzowe można zamarynować również w miodzie, który po grillowaniu nada im złocistego koloru i słodkawego smaku.

Jak przygotować marynatę? Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i w tak powstałej zalewie zanurzyć umyte polędwiczki. Po dokładnym obtoczeniu mięsa w marynacie, całość należy marynować w lodówce, minimum godzinę, ale wskazany jest nawet dłuższy czas, aby mięso zdążyło przejść smakiem i zapachem wszystkich przypraw. Jeśli nie wiesz jak grillować polędwiczki wieprzowe - bez obaw, to nic trudnego. Całkowity czas jest uzależniony od wielkości i grubości poszczególnych kawałków mięsa, dlatego ważne jest, aby doglądać mięso co jakiś czas i nie zostawiać go na grillu bez opieki. W przeciwnym razie może szybko się spiec i w efekcie stracić swoją soczystość.

Prostą i szybką alternatywą dla mięsa wieprzowego są polędwiczki z kurczaka z grilla w boczku lub polędwiczki jagnięce z grilla, których przygotowanie jest identyczne. Dla osób lubiących niecodzienne i wykwintne potrawy świetnie sprawdzą się polędwiczki z jagnięciny z grilla.

Alergeny w polędwiczkach z grilla

Lista alergenów dla polędwiczek z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze polędwiczek z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
192.35
327.00
Białko (g)
19.31
32.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
0.31
0.53
Węglowodany przyswajalne (g)
0.06
0.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
12.20
20.75
Tłuszcze nasycone (g)
3.89
6.61
Cholesterol (mg)
59.12
100.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
1.12
1.90
Witamina B6 (mg)
0.65
1.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.80
Witamina C (mg)
0.02
0.04
Witamina D (µg (mcg))
0.35
0.60
Witamina E (mg)
0.98
1.67
Retinol (µg (mcg))
0.88
1.50
Tiamina (mg)
0.60
1.02
Ryboflawina (mg)
0.17
0.29
Niacyna (mg)
7.08
12.04
Foliany (µg (mcg))
0.41
0.70
Beta karoten (µg (mcg))
1.82
3.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
107.18
182.20
Potas (mg)
338.00
574.60
Wapń (mg)
9.94
16.90
Fosfor (mg)
205.76
349.80
Magnez (mg)
25.76
43.80
Żelazo (mg)
0.57
0.96
Cynk (mg)
1.41
2.39
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z grilla brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek z grilla

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
150 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Koszt składników
31.00