Podudzia z kurczaka duszone

Opublikowano: 19.12.2023 r., 11:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Podudzia z kurczaka duszone podane na białym talerzu.
Podudzia z kurczaka duszone
Nie masz pomysłu na smaczny obiad? Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na podudzia z kurczaka duszone z warzywami. Świetnie sprawdzą się jako rodzinny obiad na niedzielę.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 40 min
80 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Podudzia z kurczaka (700 g)
  • Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, ręcznik papierowy

Przepis na podudzia z kurczaka duszone krok po kroku

Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.

Następnie mięso dopraw 2 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką pieprzu.

Cukinię umyj i pokrój w półplastry.

Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w paski.

Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

W garnku rozgrzej olej i smaż na nim mięso przez około 2-3 minuty.

Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je przez około 5 minut.

Do garnka z mięsem i cebulą dodaj paprykę oraz cukinię i składniki smaż 3-4 minuty.

Do garnka dodaj szklankę wody i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 40 minut.

Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na podudzia z kurczaka duszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,8% osób

Więcej informacji na temat podudzi z kurczaka duszonych

Podudzia z kurczaka duszone to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne udziki pieczone doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z mizerią. Mięso w sosie z warzywami świetnie sprawdzi się również jako danie na ciepło serwowane podczas spotkań rodzinnych. Sprawdzony przepis na podudzia z kurczaka duszone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: podudzia z kurczaka, cukinia, papryka czerwona, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz oregano.

A jak zrobić podudzia z kurczaka duszone? Mięso dopraw 2 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką pieprzu. Cukinię umyj i pokrój w półplastry. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w paski. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim mięso przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je przez około 5 minut. Do garnka z mięsem i cebulą dodaj paprykę oraz cukinię i składniki smaż 3-4 minuty. Do garnka dodaj szklankę wody i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 40 minut. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.

Podudzia drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Podudzie z kurczaka stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Podudzia z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.

Podsumowując pyszne podudzia z kurczaka duszone z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczne podudzia są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Według przepisu możesz przygotować również pałki z kurczaka. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w podudziach z kurczaka duszonych

Lista alergenów dla podudzi z kurczaka duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na podudzia z kurczaka duszone nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • podudzia z kurczaka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze podudzi z kurczaka duszonych

na 100g gotowej potrawy

Podudzia z kurczaka duszone z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.

Szacunkowy indeks glikemiczny podudzi z kurczaka duszonych 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania podudzi z kurczaka duszonych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Podudzia z kurczaka
700 g
Cukinia
300 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml