Kurczak po tajsku
- Piersi kurczaka bez skóry - 2 duże sztuki (500 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 0,5 sztuki (10 g)
- Olej kokosowy - 2 łyżki (24 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (25 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 1 ząbek (6 g)
- Sos rybny - 1 łyżka (12 ml)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
Przepis na kurczaka po tajsku krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej kokosowy.
Filety z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż na patelnię.
Do kurczaka dodaj 1 łyżkę pasty curry, posiekaną drobno cebulę, czosnek i chili. Całość podsmaż przez 1-2 minuty.
Kurczaka zalej mleczkiem kokosowym, dodaj sos rybny, 1 łyżkę soku z limonki, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz jedną trawę cytrynową uprzednio lekko rozgniecioną nożem.
Gotuj 10 minut i dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 2-3 łyżkami wody. Podgrzewaj aż zgęstnieje.
Posyp świeżymi listkami kolendry.
Więcej informacji na temat kurczaka po tajsku
Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Tradycyjne danie przygotowywane jest na wiele różnych sposobów jednak najpopularniejszym jest ten w mleczku kokosowym.
Do kurczaka po tajsku wykorzystasz zarówno filet z kurczaka jak i mięso z udek kurczaka. Wersje przepisu różnią się także dodatkami do sosu, według najprostszego przepisu wykorzystasz jedynie parę, podstawowych składników, w innej wersji przygotujesz sos z warzywami. Dzięki tej różnorodności przepisów możesz wypróbować różne wersje i wybrać swoją ulubioną.
Pierś z kurczaka w sosie tajskim możesz przygotować w wersji łagodnej lub na ostro. Dostosuj ilość papryczki chili wedle swoich preferencji. Jeśli dodasz za dużo papryczki do sosu i jest on za ostry, dodaj więcej mleczka kokosowego, odrobinę soku z cytryny lub jogurtu kwaśnego. Jako dodatek węglowodanowy dodaj do dania ryż długoziarnisty, jaśminowy, czarnym, czerwonym lub brązowy. Sos jest niesamowicie bogaty w smaku a delikatny ryż delikatnie łagodzi jego ostre smaki. Jeśli chcesz przygotować kurczaka po tajsku z warzywami idealnie pasować będzie papryka, marchewka, pędy bambusa, kiełki fasoli mung czy brokuły. Danie do podania możesz posypać białym lub czarnym sezamem, kiełkami fasoli mung czy kolendrą. Oryginalną wersją piersi kurczaka po tajsku są filety z kurczaka smażone w panierce kokosowej. Przepis na kurczaka po tajsku w sosie curry jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzeniu. A jak zrobić kurczaka po tajsku dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania dania jest dokładnie wytłumaczony.
Pierś z kurczaka w sosie tajskim to pyszne danie, które warto przygotować raz na jakiś czas. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Danie jest rozgrzewające i sycące. W wersji łagodnej na pewno zasmakuje dzieciom dzięki delikatnemu, słodkiemu smaku sosu.
Alergeny w kurczaku po tajsku
Lista alergenów dla kurczaka po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
- Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- czerwona pasta curry
Wartości odżywcze kurczaka po tajsku
Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Danie jest dość tłuste ze względu na zawartość mleczka kokosowego, aby obniżyć kaloryczność możesz użyć mleczka o obniżonej zawartości tłuszczu.
Energia i białka
(167g)
Węglowodany
(167g)
Tłuszcze
(167g)
Witaminy
(167g)
Składniki mineralne
(167g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Czy z tego samego przepisu mogę zrobić krewetki po tajsku i zamiast kurczaka użyć krewetek?