Kurczak po tajsku

Opublikowano: 21.08.2021 r., 21:44 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantny kurczak po tajsku serwowany
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku to jedna z popularniejszych propozycji kuchni azjatyckiej. Pyszny i delikatny kurczak w kremowym, lekko słodkim i pikantnym sosie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 15 min
229 kcal
Kcal w porcji
167 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 2 duże sztuki (500 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 0,5 sztuki (10 g)
  • Olej kokosowy - 2 łyżki (24 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (25 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Czosnek - 1 ząbek (6 g)
  • Sos rybny - 1 łyżka (12 ml)
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, sok z limonki, czerwona pasta curry, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
patelnia głęboka

Przepis na kurczaka po tajsku krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej kokosowy.

Filety z kurczaka pokrój w kostkę i przełóż na patelnię.

Do kurczaka dodaj 1 łyżkę pasty curry, posiekaną drobno cebulę, czosnek i chili. Całość podsmaż przez 1-2 minuty.

Kurczaka zalej mleczkiem kokosowym, dodaj sos rybny, 1 łyżkę soku z limonki, sporą szczyptę soli, pieprzu oraz jedną trawę cytrynową uprzednio lekko rozgniecioną nożem.

Gotuj 10 minut i dodaj mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 2-3 łyżkami wody. Podgrzewaj aż zgęstnieje.

Posyp świeżymi listkami kolendry.

Jak oceniasz przepis na kurczaka po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kurczaka po tajsku

Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Tradycyjne danie przygotowywane jest na wiele różnych sposobów jednak najpopularniejszym jest ten w mleczku kokosowym.

Do kurczaka po tajsku wykorzystasz zarówno filet z kurczaka jak i mięso z udek kurczaka. Wersje przepisu różnią się także dodatkami do sosu, według najprostszego przepisu wykorzystasz jedynie parę, podstawowych składników, w innej wersji przygotujesz sos z warzywami. Dzięki tej różnorodności przepisów możesz wypróbować różne wersje i wybrać swoją ulubioną.

Pierś z kurczaka w sosie tajskim możesz przygotować w wersji łagodnej lub na ostro. Dostosuj ilość papryczki chili wedle swoich preferencji. Jeśli dodasz za dużo papryczki do sosu i jest on za ostry, dodaj więcej mleczka kokosowego, odrobinę soku z cytryny lub jogurtu kwaśnego. Jako dodatek węglowodanowy dodaj do dania ryż długoziarnisty, jaśminowy, czarnym, czerwonym lub brązowy. Sos jest niesamowicie bogaty w smaku a delikatny ryż delikatnie łagodzi jego ostre smaki. Jeśli chcesz przygotować kurczaka po tajsku z warzywami idealnie pasować będzie papryka, marchewka, pędy bambusa, kiełki fasoli mung czy brokuły. Danie do podania możesz posypać białym lub czarnym sezamem, kiełkami fasoli mung czy kolendrą. Oryginalną wersją piersi kurczaka po tajsku są filety z kurczaka smażone w panierce kokosowej. Przepis na kurczaka po tajsku w sosie curry jest bardzo łatwy i szybki w przyrządzeniu. A jak zrobić kurczaka po tajsku dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania dania jest dokładnie wytłumaczony.

Pierś z kurczaka w sosie tajskim to pyszne danie, które warto przygotować raz na jakiś czas. Idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację w chłodne, jesienno-zimowe wieczory. Danie jest rozgrzewające i sycące. W wersji łagodnej na pewno zasmakuje dzieciom dzięki delikatnemu, słodkiemu smaku sosu.

Alergeny w kurczaku po tajsku

Lista alergenów dla kurczaka po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • czerwona pasta curry

Wartości odżywcze kurczaka po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Danie jest dość tłuste ze względu na zawartość mleczka kokosowego, aby obniżyć kaloryczność możesz użyć mleczka o obniżonej zawartości tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(167g)
Energia (kcal)
137.14
229.03
Białko (g)
12.42
20.74
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.85
Brak danych dla: cebula, sos rybny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(167g)
Węglowodany (g)
10.24
17.10
Węglowodany przyswajalne (g)
9.95
16.61
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(167g)
Tłuszcz (g)
4.97
8.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.77
6.29
Tłuszcze nienasycone (g)
1.20
2.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.86
1.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.35
0.58
Cholesterol (mg)
39.82
66.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(167g)
Witamina A (µg (mcg))
14.24
23.79
Witamina B6 (mg)
0.45
0.75
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.38
Witamina C (mg)
2.07
3.46
Retinol (µg (mcg))
13.39
22.36
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Ryboflawina (mg)
0.15
0.25
Niacyna (mg)
4.84
8.08
Foliany (µg (mcg))
8.31
13.88
Beta karoten (µg (mcg))
11.12
18.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(167g)
Sód (mg)
211.17
352.65
Potas (mg)
253.15
422.76
Wapń (mg)
45.80
76.49
Fosfor (mg)
188.49
314.78
Magnez (mg)
23.57
39.36
Żelazo (mg)
0.31
0.52
Cynk (mg)
0.49
0.82
Miedź (mg)
0.04
0.07
Mangan (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kurczaka po tajsku 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kurczaka po tajsku

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
2 duże sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Papryczka chili czerwona świeża
10 g
0,5 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 10 g
Olej kokosowy
24 ml
2 łyżki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.43
Za 24 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
6 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 6 g
Sos rybny
12 ml
1 łyżka
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 12 ml
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Koszt składników
54.00