Podudzia z kurczaka duszone
- Podudzia z kurczaka (700 g)
- Cukinia - 1 średnia sztuka (300 g)
- Papryka czerwona - 1 duża sztuka (250 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na podudzia z kurczaka duszone krok po kroku
Mięso umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego.
Następnie mięso dopraw 2 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką pieprzu.
Cukinię umyj i pokrój w półplastry.
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w paski.
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
W garnku rozgrzej olej i smaż na nim mięso przez około 2-3 minuty.
Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je przez około 5 minut.
Do garnka z mięsem i cebulą dodaj paprykę oraz cukinię i składniki smaż 3-4 minuty.
Do garnka dodaj szklankę wody i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 40 minut.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat podudzi z kurczaka duszonych
Podudzia z kurczaka duszone to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne udziki pieczone doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z mizerią. Mięso w sosie z warzywami świetnie sprawdzi się również jako danie na ciepło serwowane podczas spotkań rodzinnych. Sprawdzony przepis na podudzia z kurczaka duszone jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: podudzia z kurczaka, cukinia, papryka czerwona, cebula, czosnek, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz oregano.
A jak zrobić podudzia z kurczaka duszone? Mięso dopraw 2 łyżeczkami papryki słodkiej, 1 łyżeczką oregano, 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżeczką pieprzu. Cukinię umyj i pokrój w półplastry. Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w paski. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim mięso przez około 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę oraz czosnek i smaż je przez około 5 minut. Do garnka z mięsem i cebulą dodaj paprykę oraz cukinię i składniki smaż 3-4 minuty. Do garnka dodaj szklankę wody i duś pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 40 minut. Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami.
Podudzia drobiowe to doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka zwierzęcego. Podudzie z kurczaka stanowi źródło cholesterolu oraz tłuszczów (głównie jednonasyconych, jednak znajdziemy też tłuszcze wielonienasycone oraz nasycone). Podudzia z kurczaka stanowią również źródło witamin z grupy B, a także składników mineralnych, do których możemy zaliczyć wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź oraz selen.
Podsumowując pyszne podudzia z kurczaka duszone z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczne podudzia są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Według przepisu możesz przygotować również pałki z kurczaka. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w podudziach z kurczaka duszonych
Lista alergenów dla podudzi z kurczaka duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na podudzia z kurczaka duszone nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- podudzia z kurczaka
Wartości odżywcze podudzi z kurczaka duszonych
Podudzia z kurczaka duszone z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Warzywa wykorzystane do przygotowania potrawy stanowią doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.