Pleśniak z porzeczkami
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 12% (100 g)
- Cukier (300 g)
- Czarna porzeczka (500 g)
- Mąka ziemniaczana (20 g)
- Kisiel (proszek) (40 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Masło - 1 kostka (200 g)
Przepis na pleśniak z porzeczkami krok po kroku
W malakserze umieść mąkę pszenną, zimne masło pokrojone na kawałki, śmietanę i 200g cukru, mieszaj aż składniki połączą się ze sobą.
Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut.
Ciasto podziel na dwie części pierwsza z nich wyłóż spód blaszki.
Na ciasto wyłóż czarne porzeczki, posyp je cukrem i mąka ziemniaczaną.
W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i zmiksuj do połączenia składników.
Pianę wyłóż na owoce, zetrzyj na tarce resztę ciasta bezpośrednio na pianę z białek.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Więcej informacji na temat pleśniaka z porzeczkami
Pleśniak z porzeczkami to doskonała propozycja na pyszną słodką przekąskę z czarną porzeczką. Tradycyjne domowe ciasto jest bardzo smaczne. Przepis na pleśniak z porzeczkami jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, białko jajka, śmietana kwaśna, porzeczki, mąka ziemniaczana, cukier, kisiel.
Jak zrobić pleśniak z porzeczkami? Na początek przygotuj ciasto kruche. W malakserze umieść mąkę pszenną, zimne masło pokrojone na kawałki, śmietanę i cukier, mieszaj aż składniki połączą się ze sobą. Zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut. Ciasto podziel na dwie części pierwsza z nich wyłóż spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż czarne porzeczki, posyp je cukrem i mąka ziemniaczaną. W dużej misce ubij białka z cukrem, dodaj kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Pianę wyłóż na owoce, zetrzyj na tarce resztę ciasta bezpośrednio na pianę z białek. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Porzeczki to owoce pochodzące z tej samej rodziny co agrest krzewy. Istnieje wiele różnych odmian tego krzewu, niektóre gatunki są krzewami ozdobnymi. Porzeczki czarne bardzo dobrze nadają się do przygotowania soków i dżemów. Owoce zawierają pokaźną ilość błonnika oraz witamin z grupy B czy witaminy C. Są także źródłem rzadko występujących składników mineralnych takich jak jod czy miedź. Porzeczki są naturalnym przeciwutleniaczem, mają właściwości wspomagające odporność, działają przeciwzapalnie a także wspomagają trawienie. Porzeczki są dobrym owocem dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż związki w nich zawarte poprawiają wrażliwość tkanek na insulinę.
Podsumowując ciasto kruche z owocami to wspaniały domowy wypiek, który świetnie nadaje się jako dodatek do kawy i herbaty. Skubaniec z porzeczkami można upiec również z czerwoną porzeczką. Ciasto jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, jest lekko kwaśne w smaku, można je podać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym. Pomysł na ciasto możesz wykorzystać także z dodatkiem innych świeżych owoców.
Alergeny w pleśniaku z porzeczkami
Lista alergenów dla pleśniaka z porzeczkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Masło
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze pleśniaka z porzeczkami
Pleśniak z porzeczkami to słodki wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Ciasto jest połączeniem węglowodanów i sporej ilości tłuszczu. Nie powinny go spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.