Pleśniak makowy
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (300 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (2 szt.)
- Białko jajka (12 szt.)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Kandyzowana skórka z pomarańczy (50 g)
- Rodzynki - 2 garści (100 g)
- Suszona żurawina - 2 garści (100 g)
- Mak niebieski (300 g)
- Miód (200 g)
- Kisiel (proszek) (40 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
Przepis na pleśniak makowy krok po kroku
Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Odlej wodę i zmiel go trzykrotnie.
Pokrój drobno orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę.
Ubij białka (6 sztuk) z cukrem (50g) na sztywną pianę.
W misce wymieszaj mak, ciepłe masło (100g), orzechy, owoce suszone i skórkę z pomarańczy oraz aromat migdałowy i miód. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier (50g). Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta owinięte folią spożywczą włóż do zamrażarki.
W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier (150g) i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel cytrynowy i zmiksuj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż masę makową, na nią wyłóż ubitą pianę.
Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta.
Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Więcej informacji na temat pleśniaka makowego
Pleśniak makowy to tradycyjne ciasto przygotowane na bazie ciasta kruchego z dodatkiem masy makowej. Przepis na pleśniak makowy jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Skubaniec z makiem przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, cukier, jajko, mak, orzechy włoskie, miód, rodzynki i suszona żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy, olejek migdałowy, białka jajek.
Jak zrobić pleśniak makowy? Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Odlej wodę i zmiel go trzykrotnie. Pokrój drobno orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. W misce wymieszaj mak, ciepłe masło, orzechy, owoce suszone i skórkę z pomarańczy oraz aromat migdałowy i miód. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel cytrynowy i zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż masę makową, na nią wyłóż ubitą pianę. Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.
Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A,D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pomysł na dobry placek z bezą to doskonałe ciasto na święta. Pyszny pleśniak to ciasto doskonale pasujące na rodzinne spotkania. Prosty przepis przygotujesz szybko, domową masę możesz zastąpić gotową masą z puszki.
Alergeny w pleśniaku makowym
Lista alergenów dla pleśniaka makowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- aromat migdałowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Kandyzowana skórka z pomarańczy
Wartości odżywcze pleśniaka makowego
Pleśniak to domowy lecz kaloryczny wyrób, zawierający dużą ilość cukru. Powinny go ograniczać osoby chorujące na cukrzycę oraz na diecie redukcyjnej. Domowy wyrób nie zawiera konserwantów.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.