Pleśniak makowy

Opublikowano: 07.10.2021 r., 15:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek pleśniaka makowego z dodatkami
Pleśniak makowy
Pleśniak makowy to tradycyjne i lubiane ciasto z dodatkiem domowej masy makowej. Pleśniak jest ciastem z pianą z białek, idealnie komponuje się z kawą i herbatą.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
803 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (300 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Białko jajka (12 szt.)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (50 g)
  • Rodzynki - 2 garści (100 g)
  • Suszona żurawina - 2 garści (100 g)
  • Mak niebieski (300 g)
  • Miód (200 g)
  • Kisiel (proszek) (40 g)
  • Kakao 16% (proszek) (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na pleśniak makowy krok po kroku

Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Odlej wodę i zmiel go trzykrotnie.

Pokrój drobno orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę.

Ubij białka (6 sztuk) z cukrem (50g) na sztywną pianę.

W misce wymieszaj mak, ciepłe masło (100g), orzechy, owoce suszone i skórkę z pomarańczy oraz aromat migdałowy i miód. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników.

Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier (50g). Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta owinięte folią spożywczą włóż do zamrażarki.

W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier (150g) i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel cytrynowy i zmiksuj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż masę makową, na nią wyłóż ubitą pianę.

Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta.

Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na pleśniak makowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pleśniaka makowego

Pleśniak makowy to tradycyjne ciasto przygotowane na bazie ciasta kruchego z dodatkiem masy makowej. Przepis na pleśniak makowy jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Skubaniec z makiem przygotujesz z następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, masło, cukier, jajko, mak, orzechy włoskie, miód, rodzynki i suszona żurawina, kandyzowana skórka z pomarańczy, olejek migdałowy, białka jajek.

Jak zrobić pleśniak makowy? Mak zalej wrzącą wodą, przykryj i odstaw na 30 minut. Odlej wodę i zmiel go trzykrotnie. Pokrój drobno orzechy włoskie, rodzynki i żurawinę. Ubij białka z cukrem na sztywną pianę. W misce wymieszaj mak, ciepłe masło, orzechy, owoce suszone i skórkę z pomarańczy oraz aromat migdałowy i miód. Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Na stolnicy zagnieć szybko pokrojone masło, jajka, mąkę i cukier. Podziel ciasto na trzy części, do jednej z nich dodaj kakao i zagnieć. Kawałki ciasta włóż do zamrażarki owinięte folią spożywczą. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj jeszcze chwilę, na koniec dodaj kisiel cytrynowy i zmiksuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj i połóż na spodzie blaszki. Na jasny spód zetrzyj ciemne ciasto, wyłóż masę makową, na nią wyłóż ubitą pianę. Na wierzch piany zetrzyj pozostałą część ciasta. Piecz w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez 60 minut.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A,D i E oraz pierwiastki takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest minerałem niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pomysł na dobry placek z bezą to doskonałe ciasto na święta. Pyszny pleśniak to ciasto doskonale pasujące na rodzinne spotkania. Prosty przepis przygotujesz szybko, domową masę możesz zastąpić gotową masą z puszki.

Alergeny w pleśniaku makowym

Lista alergenów dla pleśniaka makowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • aromat migdałowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Wartości odżywcze pleśniaka makowego

na 100g gotowej potrawy

Pleśniak to domowy lecz kaloryczny wyrób, zawierający dużą ilość cukru. Powinny go ograniczać osoby chorujące na cukrzycę oraz na diecie redukcyjnej. Domowy wyrób nie zawiera konserwantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
365.21
803.47
Białko (g)
7.93
17.44
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
42.78
94.11
Węglowodany przyswajalne (g)
39.06
85.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.72
8.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
19.85
43.68
Tłuszcze nasycone (g)
9.07
19.96
Tłuszcze nienasycone (g)
10.78
23.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
97.42
214.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.18
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.48
1.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
95.59
210.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.44
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.16
2.55
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.99
83.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
22.40
49.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
53.25
117.16
Potas (mg)
225.99
497.18
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Wapń (mg)
205.90
452.98
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
171.12
376.46
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Magnez (mg)
65.93
145.06
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.53
5.56
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.48
3.26
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.37
0.82
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, kisiel (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pleśniaka makowego 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pleśniaka makowego

Koszt składników
93.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Białko jajka
12 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
12.00
Za 12 szt.
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
50 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Rodzynki
100 g
2 garści
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Suszona żurawina
100 g
2 garści
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Mak niebieski
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Miód
200 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 200 g
Kisiel (proszek)
40 g
1.50
Za 77,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 40 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
93.00