Placuszki na sodzie

Opublikowano: 21.06.2021 r., 22:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z dżemem na talerzu.
Placuszki na sodzie
Placuszki na sodzie to doskonały pomysł na smaczny deser lub podwieczorek. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to smaczne danie. Placki to idealny dodatek do ciepłego kakao.
Przygotowanie 25 min
332 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Kefir (200 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 (200 g)
  • Cukier (25 g)
  • Olej rzepakowy (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
kuchenka, mikser, patelnia beztłuszczowa, miska

Przepis na placuszki na sodzie krok po kroku

Do miski wlej kefir, dodaj jajka i wymieszaj składniki widelcem.

Następnie dodaj mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, cukier i olej. Składniki delikatnie zmiksuj za pomocą miksera, do momentu powstania jednolitej masy.

Rozgrzej patelnię na kuchence.

Na już rozgrzaną patelnię wykładaj po jednej łyżce ciasta z zachowaniem odstępów. Placuszki smaż z dwóch stron do momentu ich zarumienianie, około 2 minut z każdej strony.

Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami, np świeżymi owocami sezonowymi i miodem.

Jak oceniasz przepis na placuszki na sodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat placuszków na sodzie

Placuszki na sodzie to doskonały pomysł na smaczny deser lub podwieczorek zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, kremu oraz świeżych sezonowych owoców. Przepis na placki sodowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. W przepisie przygotujemy placki sodowe z kefirem, jednak możesz również przygotować placki na sodzie i śmietanie. Do wykonania tych pysznych i puszystych placuszków potrzebujesz kefiru, mąki pszennej, jajek, cukru, oleju rzepakowego, sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia.

A więc jak zrobić placki na sodzie? Wszystkie składniki wymieszaj w odpowiedniej kolejności do uzyskania jednolitej masy. Możesz zrobić to ręcznie trzepaczką lub użyć miksera. Następnie masę partiami smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron, do momentu aż będą zarumienione. Możesz przygotować również placuszki pieczone na blaszce w piekarniku, wystarczy wtedy uformować placki na blaszce i piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut. Gotowe placki na sodzie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ wtedy są najbardziej smaczne.

Kefir, użyty do przygotowania placków na sodzie, jest napojem mlecznym fermentowanym bogatym w wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nim spore ilości witamin z grupy B, witaminy K, wapnia czy magnezu. Kefir jest również doskonałym źródłem tryptofanu - aminokwasu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Kefir jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się.

Podsumowując placki na sodzie to doskonała propozycja na smaczny deser dla dorosłych i dla dzieci. Świetnie smakuje z dodatkiem herbaty lub kakao na mleku. Jako dodatek do placków świetnie sprawdzi się dżem lub świeże sezonowe owoce. Jest to doskonały wybór na diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Jedna porcja placków to około 300 kcal. Produkty użyte do przygotowania tego dania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów.

Alergeny w placuszkach na sodzie

Lista alergenów dla placuszków na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Kefir
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placuszków na sodzie

na 100g gotowej potrawy

Placuszki na sodzie to doskonały pomysł na smaczny deser lub podwieczorek. Jest to danie niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
221.98
332.98
Białko (g)
8.50
12.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
29.37
44.06
Węglowodany przyswajalne (g)
28.59
42.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
7.50
11.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
2.74
Tłuszcze nienasycone (g)
5.67
8.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.81
5.72
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.86
2.80
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
101.43
152.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
98.54
147.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.86
1.29
Witamina E (mg)
0.29
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
98.54
147.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.53
3.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
76.35
114.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.33
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
51.80
77.70
Potas (mg)
122.96
184.44
Wapń (mg)
62.22
93.33
Fosfor (mg)
118.81
178.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.25
22.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.92
2.88
Cynk (mg)
0.77
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placuszków na sodzie 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placuszków na sodzie

Koszt składników
20.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kefir
200 g
2.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 200 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Olej rzepakowy
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Koszt składników
20.70