Placuszki na sodzie
- Kefir (200 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 750 (200 g)
- Cukier (25 g)
- Olej rzepakowy (25 ml)
Przepis na placuszki na sodzie krok po kroku
Do miski wlej kefir, dodaj jajka i wymieszaj składniki widelcem.
Następnie dodaj mąkę, łyżeczkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, cukier i olej. Składniki delikatnie zmiksuj za pomocą miksera, do momentu powstania jednolitej masy.
Rozgrzej patelnię na kuchence.
Na już rozgrzaną patelnię wykładaj po jednej łyżce ciasta z zachowaniem odstępów. Placuszki smaż z dwóch stron do momentu ich zarumienianie, około 2 minut z każdej strony.
Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami, np świeżymi owocami sezonowymi i miodem.
Więcej informacji na temat placuszków na sodzie
Placuszki na sodzie to doskonały pomysł na smaczny deser lub podwieczorek zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, kremu oraz świeżych sezonowych owoców. Przepis na placki sodowe jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. W przepisie przygotujemy placki sodowe z kefirem, jednak możesz również przygotować placki na sodzie i śmietanie. Do wykonania tych pysznych i puszystych placuszków potrzebujesz kefiru, mąki pszennej, jajek, cukru, oleju rzepakowego, sody oczyszczonej oraz proszku do pieczenia.
A więc jak zrobić placki na sodzie? Wszystkie składniki wymieszaj w odpowiedniej kolejności do uzyskania jednolitej masy. Możesz zrobić to ręcznie trzepaczką lub użyć miksera. Następnie masę partiami smaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron, do momentu aż będą zarumienione. Możesz przygotować również placuszki pieczone na blaszce w piekarniku, wystarczy wtedy uformować placki na blaszce i piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10-15 minut. Gotowe placki na sodzie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ wtedy są najbardziej smaczne.
Kefir, użyty do przygotowania placków na sodzie, jest napojem mlecznym fermentowanym bogatym w wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nim spore ilości witamin z grupy B, witaminy K, wapnia czy magnezu. Kefir jest również doskonałym źródłem tryptofanu - aminokwasu, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Kefir jest produktem niskokalorycznym, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby odchudzające się.
Podsumowując placki na sodzie to doskonała propozycja na smaczny deser dla dorosłych i dla dzieci. Świetnie smakuje z dodatkiem herbaty lub kakao na mleku. Jako dodatek do placków świetnie sprawdzi się dżem lub świeże sezonowe owoce. Jest to doskonały wybór na diecie wegetariańskiej oraz redukcyjnej. Jedna porcja placków to około 300 kcal. Produkty użyte do przygotowania tego dania są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów.
Alergeny w placuszkach na sodzie
Lista alergenów dla placuszków na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Kefir
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placuszków na sodzie
Placuszki na sodzie to doskonały pomysł na smaczny deser lub podwieczorek. Jest to danie niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.