Placki ziemniaczane bezglutenowe
- Ziemniaki późne (600 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe krok po kroku
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.
Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
Masę wymieszaj.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych bezglutenowych
Placki ziemniaczane bezglutenowe to świetna opcja na pyszny posiłek, w dodatku całkiem bezpieczny dla osób z alergią na gluten. Całość jest chrupiąca i smaczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane bezglutenowe, by były pyszne i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. Dostarczają również sporo potasu, który jest bardzo ważny do właściwego działania układu mięśniowego i serca. Są skarbnicą naprawdę wielu witamin, dzięki czemu to niezwykle wartościowe warzywa. To świetne źródło głównie witamin A, C, K, a także tych z grupy B. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej. W takiej wersji mogą być również spożywane przez osoby z celiakią czy alergią na gluten. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności.
Przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe to doskonały pomysł na obiad. Choć są bez glutenu, wciąż pozostają smaczne. To dobre rozwiązanie dla miłośników prostych kulinarnych rozwiązań. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a w tej wersji roi się ją bez dodatku mąki pszennej, co przypadnie do gustu nie tylko alergikom, ale również osobom na diecie eliminacyjnej. Choć nie zawierają mąki glutenowej, placki są równie smaczne, a przy tym zachowują wspaniałą konsystencję i nie rozpadają się. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.
Alergeny w plackach ziemniaczanych bezglutenowych
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych bezglutenowych
To zdrowa opcja, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
Energia i białka
(194g)
Węglowodany
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy
(194g)
Składniki mineralne
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.