Placki ziemniaczane bezglutenowe

Opublikowano: 16.09.2022 r., 14:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane bezglutenowe
Placki ziemniaczane bezglutenowe
Placki ziemniaczane bezglutenowe to świetna opcja na pyszny posiłek, w dodatku całkiem bezpieczny dla osób z alergią na gluten. Całość jest chrupiąca i smaczna.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 25 min
193 kcal
Kcal w porcji
194 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (25 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia

Przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.

Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.

Masę wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj na jej powierzchnię uformowane łyżką placki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych bezglutenowych

Placki ziemniaczane bezglutenowe to świetna opcja na pyszny posiłek, w dodatku całkiem bezpieczny dla osób z alergią na gluten. Całość jest chrupiąca i smaczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane bezglutenowe, by były pyszne i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. Dostarczają również sporo potasu, który jest bardzo ważny do właściwego działania układu mięśniowego i serca. Są skarbnicą naprawdę wielu witamin, dzięki czemu to niezwykle wartościowe warzywa. To świetne źródło głównie witamin A, C, K, a także tych z grupy B. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej. W takiej wersji mogą być również spożywane przez osoby z celiakią czy alergią na gluten. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności.

Przepis na placki ziemniaczane bezglutenowe to doskonały pomysł na obiad. Choć są bez glutenu, wciąż pozostają smaczne. To dobre rozwiązanie dla miłośników prostych kulinarnych rozwiązań. Całość jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a w tej wersji roi się ją bez dodatku mąki pszennej, co przypadnie do gustu nie tylko alergikom, ale również osobom na diecie eliminacyjnej. Choć nie zawierają mąki glutenowej, placki są równie smaczne, a przy tym zachowują wspaniałą konsystencję i nie rozpadają się. Najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym na bazie jogurtu.

Alergeny w plackach ziemniaczanych bezglutenowych

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(194g)
Energia (kcal)
99.65
193.31
Białko (g)
4.40
8.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(194g)
Węglowodany (g)
16.07
31.18
Węglowodany przyswajalne (g)
14.29
27.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
3.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(194g)
Tłuszcz (g)
2.07
4.01
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
1.68
Tłuszcze nienasycone (g)
1.20
2.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.76
1.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.84
Cholesterol (mg)
77.70
150.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(194g)
Witamina A (µg (mcg))
33.42
64.83
Witamina B6 (mg)
0.29
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.36
Witamina C (mg)
15.08
29.26
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.81
Witamina E (mg)
0.23
0.46
Retinol (µg (mcg))
33.42
64.83
Tiamina (mg)
0.08
0.15
Ryboflawina (mg)
0.12
0.23
Niacyna (mg)
0.93
1.81
Foliany (µg (mcg))
22.00
42.68
Beta karoten (µg (mcg))
0.76
1.47

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(194g)
Sód (mg)
35.96
69.75
Potas (mg)
383.25
743.51
Wapń (mg)
22.87
44.36
Fosfor (mg)
89.96
174.53
Magnez (mg)
22.03
42.74
Żelazo (mg)
1.02
1.99
Cynk (mg)
0.51
1.00
Miedź (mg)
0.10
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych bezglutenowych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych bezglutenowych

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
25 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
14.00