Placek z pieczonej dyni
- Dynia (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier (150 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (225 g)
Przepis na placek z pieczonej dyni krok po kroku
Dynię umyj, usuń z niej pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
Kawałki dyni ułóż skórą do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut.
Upieczoną dynię wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie z dyni usuń skórę a miąższ zblenduj na gładkie puree przy pomocy blendera.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, natomiast boki wysmaruj masłem.
W garnku roztop masło na małej mocy palnika. Następnie dodaj do niego cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj składniki (do całkowitego rozpuszczenia cukru). Garnek odstaw z palnika.
Mus z dyni włóż do miski, dodaj do niego skórkę z jednej cytryny, wlej roztopione masło z cukrem i dokładnie wymieszaj.
Białka oddziel od żółtek.
Do masy dyniowej dodaj żółtka i wymieszaj.
Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz łyżeczką sody oczyszczonej.
Do masy dyniowej dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki.
Następnie do masy wmieszaj delikatnie pianę z białek.
Masę przełóż do tortownicy i wyrównaj ją.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Ciasto przed podaniem możesz udekorować cukrem pudrem, lukrem lub polewą czekoladową.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat placka z pieczonej dyni
Placek z pieczonej dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto z dynią świetnie sprawdzi się, aby przemycić do diety warzywa. Prosty przepis na placek z pieczonej dyni nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: dynia, masło, cukier, cukier wanilinowy, jajka, mąka pszenna, sól, skórka z cytryny, proszek do pieczenia oraz soda oczyszczona.
A jak zrobić placek z pieczonej dyni? Dynię upiecz i przygotuj z niej gładkie puree. W garnku roztop masło na małej mocy palnika. Dodaj do niego cukier oraz cukier wanilinowy i dokładnie wymieszaj składniki. Garnek odstaw z palnika. Mus z dyni włóż do miski, dodaj do niego skórkę z cytryny, wlej roztopione masło z cukrem i dokładnie wymieszaj. Do masy dyniowej dodaj żółtka i wymieszaj. Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Do osobnej miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz łyżeczką sody oczyszczonej. Do masy dyniowej dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj składniki. Do masy wmieszaj delikatnie pianę z białek. Masę przełóż do tortownicy. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Dynia to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. W dyni znajdziemy między innymi: witaminę A, witaminę E, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, magnez, selen, cynk, miedź oraz mangan. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, ponieważ w 100 gramach zawiera tylko 30 kcal. Dynia jest również bogata w beta-karoten, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować najlepszy placek z pieczonej dyni. Łatwy w przygotowaniu placek dyniowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Produkty spożywcze niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w placku z pieczonej dyni
Lista alergenów dla placka z pieczonej dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
W przepisie na placek z pieczonej dyni nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze placka z pieczonej dyni
Placek z pieczonej dyni to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto z dynią stanowi doskonały pomysł na włączenie do diety niejadków wartościowych warzyw.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.