Placek ucierany z truskawkami
- Jajko (4 szt.)
- Cukier drobny (150 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (450 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
- Truskawki (600 g)
Przepis na placek ucierany z truskawkami krok po kroku
Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i ubij przy pomocy miksera na najwyższych obrotach na sztywną masę (około 10-15 minut ubijania).
Następnie jednolitym strumieniem do masy wlej olej, a następnie mleko nie przerywając miksowania.
Do masy przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę przy pomocy szpatułki.
Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj je i ułóż na wierzchu umyte truskawki przekrojone na pół.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat placka ucieranego z truskawkami
Placek ucierany z truskawkami to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto ucierane z truskawkami świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na placek ucierany z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier drobny, olej rzepakowy, mleko, mąka pszenna, cukier waniliowy, truskawki oraz proszek do pieczenia.
A jak zrobić placek ucierany z truskawkami? Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i ubij przy pomocy miksera na najwyższych obrotach na sztywną masę. Następnie jednolitym strumieniem do masy wlej olej a następnie mleko nie przerywając miksowania. Do masy przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę przy pomocy szpatułki. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj je i ułóż na wierzchu umyte truskawki przekrojone na pół. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Podsumowując: wiesz już, jak upiec smaczne ciasto z truskawkami. Placek ucierany z truskawkami świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi jako dodatek do kawy, lub herbaty. Ciasto warto wykonać w sezonie letnim, gdy dostępne są świeże truskawki. Poza sezonem warto wykorzystać truskawki mrożone. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia dopiero po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów Spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w placku ucieranym z truskawkami
Lista alergenów dla placka ucieranego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placka ucieranego z truskawkami
Placek ucierany z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Truskawki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.