Placek ucierany z truskawkami

Opublikowano: 27.07.2023 r., 11:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek ucierany z truskawkami
Placek ucierany z truskawkami
Placek ucierany z truskawkami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na szybkie ciasto z truskawkami.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 45 min
332 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier drobny (150 g)
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Truskawki (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, szpatułka, blacha do pieczenia 23x33

Przepis na placek ucierany z truskawkami krok po kroku

Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i ubij przy pomocy miksera na najwyższych obrotach na sztywną masę (około 10-15 minut ubijania).

Następnie jednolitym strumieniem do masy wlej olej, a następnie mleko nie przerywając miksowania.

Do masy przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę przy pomocy szpatułki.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj je i ułóż na wierzchu umyte truskawki przekrojone na pół.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na placek ucierany z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób

Więcej informacji na temat placka ucieranego z truskawkami

Placek ucierany z truskawkami to doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Pyszne ciasto ucierane z truskawkami świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na placek ucierany z truskawkami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jajka, cukier drobny, olej rzepakowy, mleko, mąka pszenna, cukier waniliowy, truskawki oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić placek ucierany z truskawkami? Jajka wybij do miski, dodaj do nich cukier i ubij przy pomocy miksera na najwyższych obrotach na sztywną masę. Następnie jednolitym strumieniem do masy wlej olej a następnie mleko nie przerywając miksowania. Do masy przesiej mąkę oraz 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i delikatnie wymieszaj masę przy pomocy szpatułki. Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj je i ułóż na wierzchu umyte truskawki przekrojone na pół. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Truskawki to niskokaloryczne owoce zawierające spore ilości składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminę C oraz witaminę K, potas, wapń, fosfor, magnez, mangan. Truskawki są również źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę jelit. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Podsumowując: wiesz już, jak upiec smaczne ciasto z truskawkami. Placek ucierany z truskawkami świetnie sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi jako dodatek do kawy, lub herbaty. Ciasto warto wykonać w sezonie letnim, gdy dostępne są świeże truskawki. Poza sezonem warto wykorzystać truskawki mrożone. Najlepsze ciasto jest dobre do spożycia dopiero po przestudzeniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów Spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w placku ucieranym z truskawkami

Lista alergenów dla placka ucieranego z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placka ucieranego z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Placek ucierany z truskawkami to doskonała propozycja na pyszny deser. Truskawki stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
266.34
332.92
Białko (g)
5.39
6.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
28.56
35.70
Węglowodany przyswajalne (g)
27.94
34.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
14.74
18.43
Tłuszcze nasycone (g)
1.98
2.47
Tłuszcze nienasycone (g)
12.76
15.95
Cholesterol (mg)
43.31
54.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.67
2.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.74
58.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
22.26
27.82
Potas (mg)
113.31
141.63
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.09
40.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
72.06
90.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.29
19.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
2.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.49
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka ucieranego z truskawkami 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka ucieranego z truskawkami

Koszt składników
42.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier drobny
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Olej rzepakowy
250 ml
1 szklanka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Truskawki
600 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Koszt składników
42.60