Piwo imbirowe

Opublikowano: 28.04.2022 r., 8:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Piwo imbirowe podane w kuflu stojącym na drewnianym blacie.
Piwo imbirowe
Piwo imbirowe to wspaniała propozycja na pyszny napój z dodatkiem imbiru. Sklepowe piwo imbirowe zawiera bardzo małą ilość alkoholu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na domowe piwo.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 30 min
174 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Piwo jasne 4 puszki lub butelki (2000 ml)
  • Wódka (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
imbir świeży
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na piwo imbirowe krok po kroku

Imbir pokrój w plastry.

Umieść w garnku, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier i wlej wodę.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.

Syrop przecedź na sicie.

Wlej do niego wódkę i piwo.

Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanek.

Jak oceniasz przepis na piwo imbirowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat piwa imbirowego

Domowe piwo imbirowe to bardzo dobry pomysł na pyszny napój alkoholowy na imprezę. Piwo z alkoholem i syropem imbirowym jest bardzo smaczne i świetnie sprawdzi się jako trunek w ciepły dzień. Piwo przygotowane w domu zawiera większą ilość alkoholu w porównaniu do gotowego piwa ze sklepu. Piwo imbirowe wymyślone zostało jako niskoprocentowy napój, który miał za zadanie orzeźwiać. Przepis na piwo imbirowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia piwa potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: piwo jasne, imbir, cytryna, cukier, wódka.

Jak zrobić piwo imbirowe? Imbir pokrój w plastry. Umieść w garnku, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Syrop przecedź na sicie. Wlej do niego wódkę i piwo. Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanek.

Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Szkłem, w jakim powinno podawać się piwo, jest kufel lub specjalne szklanki do piwa o różnych kształtach. Kształt szklani zależy od rodzaju piwa, jest stworzony tak, aby, jak najlepiej poczuć aromat piwa. Piwo tak jak wino otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.

Podsumowując receptura na piwo jest bardzo prosta. Najlepsze piwo imbirowe przygotujesz, wzmacniając trunek wódką. Sprawdzony przepis możesz wzmocnić dodatkiem mięty lub przypraw korzennych. Piwo można podać mocno schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Piwo jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać dłużej niż kilka godzin. Syrop do piwa można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.

Alergeny w piwie imbirowym

Lista alergenów dla piwa imbirowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Wartości odżywcze piwa imbirowego

na 100g gotowej potrawy

Piwo imbirowe to napój alkoholowy. Nie powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz karmiące. Napój nie nadaje się także dla osób poniżej 18 roku życia. Piwo imbirowe zawiera sporą ilość węglowodanów prostych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
34.88
174.42
Białko (g)
0.23
1.17
Fenyloalanina (mg)
0.00
0.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
1.59
7.96
Węglowodany przyswajalne (g)
1.59
7.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.10
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.05
Ryboflawina (mg)
0.02
0.10
Niacyna (mg)
0.38
1.89
Foliany (µg (mcg))
5.83
29.13
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
3.91
19.56
Potas (mg)
20.45
102.23
Wapń (mg)
3.88
19.42
Fosfor (mg)
11.77
58.83
Magnez (mg)
4.85
24.27
Żelazo (mg)
0.03
0.15
Cynk (mg)
0.01
0.05
Miedź (mg)
0.01
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny piwa imbirowego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piwa imbirowego

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piwo jasne
2000 ml
4 puszki lub butelki
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 4
14.00
Za 2000 ml
Wódka
60 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 ml
Koszt składników
39.00