Czy piwo jest zdrowe?

Czy piwo jest zdrowe
Czy piwo jest zdrowe
ikona podziel się
Opublikowano: 17.02.2023 r., 12:51 | Autor: Ewa Cierpiał

To zależy.

Piwo ma swoje dobre i złe strony. Z dobrych zaliczyć można obecność witamin z grupy B, krzemu czy działanie moczopędne.

Jednak nadmierne spożycie może przyczynić się do rozwoju nadwagi i otyłości, uzależnień czy m.in. chorób wątroby.

O ile jedna szklanka piwa od czasu do czasu (rzadziej niż raz na dwa tygodnie) nie powinna spowodować negatywnych skutków, o tyle codzienne picie piwa na pewno będzie działało szkodliwie na stan zdrowia.

Czy piwo jest zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?

Każda osoba dorosła w swoim życiu próbowała piwa. Wiele osób nie wyobraża sobie spotkań towarzyskich, spokojnych wieczorów lub sportowych emocji właśnie bez piwa. Czy piwo ma znaczenie dla naszego zdrowia? Czy jedno piwo dziennie może być szkodliwe?

Piwo to napój alkoholowy, który powstaje poprzez fermentację alkoholową wodnego wyciągu ze słodu z dodatkiem chmielu. Ogólnie jako piwo określamy napój fermentowany ze zbożowych surowców. I takie napoje właśnie pojawiły się już na początku rewolucji neolitycznej. Piwo jest najstarszym i najczęściej spożywanym napojem alkoholowym oraz trzecim po wodzie i herbacie napojem spożywanym na świecie. Samo słowo piwo ma swoje pochodzenie z języka prasłowiańskiego. Na terenach polskich piwo występowało już przed przybyciem Słowian, co zawdzięczamy Celtom i Germanom. Powszechnie pito piwo do posiłków, podczas uroczystości i spotkań. Był to również częsty dar składany bogom w ofierze.

Podstawę piwa stanowi woda, słód jęczmienny, chmiel i drożdże. Chmiel stosowany jest w browarnictwie głównie jako przyprawa, nadając piwu charakterystycznej goryczki.

Choć to winu nadaje się przydomek wyrafinowanego trunku, to coraz częściej piwo również wypijane jest dla kulinarnych doznań. Dzięki mnogości rodzajów piwa można dobierać rodzaj piwa do dań lub wydarzeń. Obecnie rozróżnić można dziewięć piw górnej fermentacji oraz trzy piwa dolnej fermentacji. Do tych pierwszych zaliczamy np. portera angielskiego, piwa pszeniczne, IPA (India pale ale) i powstają one poprzez fermentację z użyciem drożdży w wyższych temperaturach. Dolna fermentacja polega na użyciu niższej temperatury, co nadaje piwu orzeźwiający charakter. Tutaj zaliczamy pilznera, portera bałtyckiego i koźlaka.

Wpływ piwa na zdrowie można podzielić na dwa rodzaje: pozytywne i szkodliwe.

Do pozytywnych cech piwa możemy zaliczyć jego moczopędność. Choć podczas spożywania piwa to jedna z jego uciążliwych cech to tak naprawdę może to znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Dodatkowo piwo to bardzo dobre źródło witamin z grupy B. Znaleźć w nim można witaminę B2 (ryboflawinę), B3 (niacynę), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksynę), B9 (kwas foliowy) oraz B12 (cyjanokobalaminę). W piwie znajduje się również krzem, który ma pozytywny wpływ na układ kostny człowieka, ale tylko w określonej ilości. Nadmierne spożycie piwa może mieć odwrotny skutek.

Jeśli chodzi o negatywne oddziaływanie na organizm, to tu trzeba mieć na uwadze, że jest to po prostu alkohol. Tak jak każdy alkohol ma wysoki odczynnik uzależnień, a także ryzyko przedawkowania. Nadmierne spożycie alkoholu ma zawsze niszczące działanie na organizm. I choć piwo ma wiele pozytywnych działań, to jego codzienne picie znacznie zwiększa ryzyko uszkodzenia wątroby. To także napój o bardzo wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie powinno być spożywane przez osoby, które mają problemy z gospodarką węglowodanową.

Piwo to także napój wysokokaloryczny. 500 ml jasnego piwa ma około 250 kcal, a ciemnego aż 340 kcal. To stanowi około 10% zapotrzebowania energetycznego dorosłego człowieka. Tym samym łatwo przekroczyć dzienne zapotrzebowanie właśnie samym takim napojem. Wskazuje się również, że piwo jako źródło pustych kalorii może mieć związek z powstawaniem tzw. brzucha piwnego. Warto również wziąć pod uwagę, że często przy spożyciu piwa pojawiają się przekąski takie jak: słone orzeszki, paluszki czy chipsy, które również są bardzo kaloryczne. Podczas picia piwa pojawia się również zwiększony apetyt, który przyczynia się do nadmiaru kcal w diecie.

Odpowiadając więc na pytanie „,czy piwo jest zdrowe, czy nie?” można spokojnie odpowiedzieć „to zależy”. Przede wszystkim zależy to od ilości tego piwa. O ile jedna szklanka piwa od czasu do czasu (rzadziej niż raz na dwa tygodnie) nie powinna spowodować negatywnych skutków, o tyle codzienne picie piwa na pewno będzie działało szkodliwie na stan zdrowia. W zależności od stanu zdrowia piwo również jest niewskazane dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, chorobami wątroby, przyjmującymi leki nasenne, opioidy, leki z rodzaju NLPZ, leki przeciwzakrzepowe, antybiotyki, leki antyhistaminowe i leki „na przeziębienie”. Ze względów zdrowotnych złym wyborem jest również odstawianie leków na czas „imprezy”. Tak jak wszystkie napoje alkoholowe piwo jest zakazane dla kobiet w ciąży.

Zobacz pytania podobne do czy piwo jest zdrowe?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto