Kociołek panoramixa
- Wódka (1000 ml)
- Prosecco (1000 g)
- Piwo jasne (500 ml)
- Syrop malinowy (500 ml)
- Lód (150 g)
Przepis na kociołek panoramixa krok po kroku
Do dużej wazy przelej ostrożnie wódkę, prosecco i piwo.
Dodaj syrop malinowy i dokładnie wymieszaj.
Do całości dodaj lód i schłodź.
Więcej informacji na temat kociołka panoramixa
Kociołek panoramixa to jeden z tych drinków, który długo zostaje w pamięci. Stworzony z kilku rodzajów trunków, charakteryzuje się bogatym aromatem, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jego nazwa nawiązuje do popularnych kreskówek i filmów, w których kociołek ten skrywał tajemniczy eliksir dodający siły i sprawczości. To wspaniała opcja zwłaszcza na domówkę, gdyż alkoholu z przepisu wychodzi naprawdę sporo. W takim połączeniu jest niezwykle lekki, smaczny i pełen słodyczy. To drink, który bardzo popularny jest najczęściej wśród studentów, którzy przygotowują go na domówki. W takiej wersji jest bardziej ekonomicznie. Całość połączona z delikatnym malinowym aromatem jest naprawdę wspaniała. W klasycznej wersji kociołek podaje się w dużej wazie lub garnku, a każdy próbuje trunku używając chochelki. To niebywale ciekawy koktajl alkoholowy, który na pewno zrobi furorę na każdej imprezie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić drinka kociołek panoramixa, by był smaczny, a przy tym niezbyt skomplikowany, to ta wersja na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa i można ją przygotować w kilka chwil. Do jego zrobienia nie potrzeba żadnego specjalnego sprzętu, całość robi się nawet bez shakera.
Przepis na kociołek panoramixa jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący. W kilka chwil można przygotować ten wspaniały i niezwykle ciekawy koktajl, który przyciąga wzrok głównie swoim ciekawym podaniem. Do jego przygotowania używa się sporo różnych rodzajów alkoholu, dlatego wiele osób martwi się, że smak nie będzie zbyt dobry. To jednak nie jest prawda. Dodatek malinowego soku wspaniale współgra z prosecco i wódką. Prosecco można również zastąpić winem musującym dla większej lekkości. Czasami można również spotkać się z opcją zawierającą dodatkowo napoje energetyczne, jednak przy tak dużej ilości alkoholu nie jest to zbyt dobry wybór. Lepiej postawić na wersję tylko z sokiem lub syropem owocowym, dzięki czemu drink będzie smaczny, ale również zdecydowanie lżejszy. To wspaniały pomysł na drinka idealnego na imprezę. Sprawdzi się świetnie na domówkę, gdyż jest szybki i bardzo dobry.
Alergeny w kociołku panoramixa
Lista alergenów dla kociołka panoramixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Prosecco
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze kociołka panoramixa
Ten napój ze względu na niezwykle dużą zawartość alkoholu nie powinna gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(263g)
Węglowodany
(263g)
Tłuszcze
(263g)
Składniki mineralne
(263g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.