Eggnog

Opublikowano: 17.07.2022 r., 13:36 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
eggnog
Eggnog
Eggnog to nic innego jak słodki trunek na bazie alkoholu i jajek, który przypomina nasz ajerkoniak. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 40 min
93 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Cynamon szczypta (2 g)
  • Ekstrakt waniliowy (5 ml)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Rum (60 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, lodówka

Przepis na eggnog krok po kroku

Żółtka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej masy.

Do rondelka wlej mleko i delikatnie podgrzewaj, dodaj aromat waniliowy i odstaw z ognia.

Stopniowo wlewaj podgrzane mleko do ubitych jajek. Rób to ostrożnie, stale mieszając.

Wlej całość do garnka i podgrzewaj delikatnie, stale mieszając.

Odstaw z ognia i zostaw do ostudzenia, a następnie przechowuj w lodówce.

Dopiero na końcu dodaj alkohol i przyprawy.

Jak oceniasz przepis na eggnog
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,5% osób

Więcej informacji na temat eggnog

Eggnog to nic innego jak połączenie alkoholu i surowych żółtek jaj z aromatycznymi przyprawami takimi jak wanilia i cynamon. Całe to połączenie przypomina nasz likier.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na eggnog, który przygotujesz bez problemu w swoim domu. Możesz zrobić o więcej i przechowywać przez dłuższy czas. Będzie to miły poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Do jego przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które znajdziesz w każdym sklepie, zaopatrz się w jajka, cukier, rum, whisky lub wódkę, aromat waniliowy lub laskę waniliową oraz mleko. Mój eggnog podaję z cynamonem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, dzięki temu alkoholowy posmak staje się delikatniejszy i bardziej przystępny.

Zatem, jak zrobić eggnog?

W pierwszej kolejności żółtka jaj wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Najlepiej sprawdzi się do tego mikser lub ubijaczka.

W tym samym czasie do rondelka wlej mleko i delikatnie podgrzewaj, dodaj aromat waniliowy i odstaw z ognia. Następnie stopniowo wlewaj podgrzane mleko do ubitych jajek. Rób to ostrożnie, stale mieszając. Wlej całość do garnka i podgrzewaj delikatnie, stale mieszając.

Mieszanie jest bardzo ważne, ponieważ nasz trunek szybko może się przypalić.

Odstaw z ognie i zostaw do ostudzenia, a następnie przechowuj w lodówce. Dopiero na końcu dodaj alkohol i przyprawy.

Nasz domowy trunek jest dobry do spożycia.

Zatem, skoro już znasz mój prosty przepis na domowy alkohol, koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, że jest najlepszy.

Będzie to zdecydowanie lepsza wersja niż wybór kupnego alkoholu szczególnie takiego z dodatkami i cukrem. Kupne wersje zazwyczaj mają zbyt dużą ilość dodanego cukru.

Spożywając raz na jakiś czas niewielką ilość pysznego eggnogu, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia trunku to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości produktów czy dostępnych owoców.

Alergeny w eggnog

Lista alergenów dla eggnog przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze eggnog

na 100g gotowej potrawy

Zamiast rumu możesz postawić na wódkę lub whisky.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
186.35
93.18
Białko (g)
3.77
1.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
24.24
12.12
Węglowodany przyswajalne (g)
24.02
12.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.22
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.39
2.69
Tłuszcze nasycone (g)
3.14
1.57
Tłuszcze nienasycone (g)
2.25
1.12
Cholesterol (mg)
140.67
70.34
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
91.49
45.74
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.27
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.26
0.63
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
0.17
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
90.17
45.08
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.07
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.44
9.72
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.11
6.56
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
26.86
13.43
Potas (mg)
99.52
49.76
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.67
43.33
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
103.81
51.91
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.17
3.58
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.39
0.20
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.53
0.26
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eggnog 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania eggnog

Koszt składników
74.05
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cynamon
2 g
szczypta
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Rum
60 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.14
Za 60 ml
Koszt składników
74.05