Przepis na eggnog krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, lodówka

Żółtka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej masy.

Do rondelka wlej mleko i delikatnie podgrzewaj, dodaj aromat waniliowy i odstaw z ognia.

Stopniowo wlewaj podgrzane mleko do ubitych jajek. Rób to ostrożnie, stale mieszając.

Wlej całość do garnka i podgrzewaj delikatnie, stale mieszając.

Odstaw z ognia i zostaw do ostudzenia, a następnie przechowuj w lodówce.

Dopiero na końcu dodaj alkohol i przyprawy.

eggnog
Eggnog
Koszt przygotowania dania
10.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
93 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Eggnog - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o eggnog

Eggnog to nic innego jak połączenie alkoholu i surowych żółtek jaj z aromatycznymi przyprawami takimi jak wanilia i cynamon. Całe to połączenie przypomina nasz likier.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na eggnog, który przygotujesz bez problemu w swoim domu. Możesz zrobić o więcej i przechowywać przez dłuższy czas. Będzie to miły poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Do jego przygotowania potrzebne będą Ci podstawowe składniki, które znajdziesz w każdym sklepie, zaopatrz się w jajka, cukier, rum, whisky lub wódkę, aromat waniliowy lub laskę waniliową oraz mleko. Mój eggnog podaję z cynamonem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej, dzięki temu alkoholowy posmak staje się delikatniejszy i bardziej przystępny.

Zatem, jak zrobić eggnog?

W pierwszej kolejności żółtka jaj wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Najlepiej sprawdzi się do tego mikser lub ubijaczka.

W tym samym czasie do rondelka wlej mleko i delikatnie podgrzewaj, dodaj aromat waniliowy i odstaw z ognia. Następnie stopniowo wlewaj podgrzane mleko do ubitych jajek. Rób to ostrożnie, stale mieszając. Wlej całość do garnka i podgrzewaj delikatnie, stale mieszając.

Mieszanie jest bardzo ważne, ponieważ nasz trunek szybko może się przypalić.

Odstaw z ognie i zostaw do ostudzenia, a następnie przechowuj w lodówce. Dopiero na końcu dodaj alkohol i przyprawy.

Nasz domowy trunek jest dobry do spożycia.

Zatem, skoro już znasz mój prosty przepis na domowy alkohol, koniecznie go wypróbuj i przekonaj się, że jest najlepszy.

Będzie to zdecydowanie lepsza wersja niż wybór kupnego alkoholu szczególnie takiego z dodatkami i cukrem. Kupne wersje zazwyczaj mają zbyt dużą ilość dodanego cukru.

Spożywając raz na jakiś czas niewielką ilość pysznego eggnogu, gdy za oknem przez większość czasu jest ciemno, a temperatury nas nie rozpieszczają, zrelaksuj się, zamknij oczy i przenieś się do lata w pełni. Proces tworzenia trunku to nie jest szybka sprawa, ale zdecydowanie warto poświecić jej chwile uwagi i delektować się nią w zimowym okresie. Domowe trunki możesz przygotowywać w podobny sposób z większości produktów czy dostępnych owoców.

Wartości odżywcze eggnog

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
186.35 kcal
93.18 kcal
Białko
3.77 g
1.88 g

Węglowodany w eggnog

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
24.24 g
12.12 g
Węglowodany przyswajalne
24.02 g
12.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.22 g
0.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
5.39 g
2.69 g
Tłuszcze nasycone
2.23 g
1.11 g
Tłuszcze nienasycone
3.16 g
1.58 g
Cholesterol
140.67 mg
70.34 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na eggnog

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
91.49 µg (mcg)
45.74 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.04 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.12 mg
0.06 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.26 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.35 mg
0.17 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Retinol
90.17 µg (mcg)
45.08 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.07 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.07 mg
0.03 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany
19.44 µg (mcg)
9.72 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Beta karoten
13.11 µg (mcg)
6.56 µg (mcg)
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na eggnog

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
26.86 mg
13.43 mg
Potas
99.52 mg
49.76 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń
86.67 mg
43.33 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor
103.81 mg
51.91 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez
7.17 mg
3.58 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.39 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
0.26 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny eggnog 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w eggnog

Lista alergenów dla eggnog przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania eggnog

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cynamon
2 g
szczypta
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 2 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Rum
60 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.14
Za 60 ml
Koszt składników
74.05
Jak oceniasz przepis na eggnog
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób