Przepis na caipirinha krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
szklanka

Limonkę sparz gorącą wodą przekrój w poprzek i każdą z połówek pokrój na ćwiartki.

W szklance umieść cukier i limonki. Wyciśnij sok z limonek. Wlej alkohol i wymieszaj, aż cukier się roztopi.

Na koniec dodaj kruszony lód i wymieszaj.

Caipirinha podana jest w przezroczystej szklance. Udekorowana jest plastrami limonki.
Caipirinha
Koszt przygotowania dania
15.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
175 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
57

Caipirinha - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o caipirinha

Caipirinha to smaczny lekko kwaskowaty drink na bazie alkoholu produkowanego z Brazylii. Alkohol z którego powstaje tradycyjny drink nosi nazwę Cachaça. Przepis na caipirinha jest prosty w przygotowaniu, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia barmańskiego aby go wykonać. Do zrobienia tego orzeźwiającego drinka potrzebne Ci będą następujące składniki: limonka, lód kruszony, cukier, Cachaça lub wódka albo rum.

Jak zrobić drink caipirinha? Na początek sparz wrzątkiem limonki. Przekrój owoc w poprzek a każdą połówkę jeszcze na cztery części. Kawałki limonki umieść w szklance i dodaj do nich cukier. Wyciśnij sok z limonek. Lód pokrusz wkładając go do woreczka strunowego, przykryj ścierką i ubij tłuczkiem do mięsa. Do szklanki wlej alkohol, wymieszaj dokładnie na koniec dopełnij szklankę lodem i wymieszaj. Domowy drink możesz przygotować z wódką lub z rumem jeśli nie masz dostępu do Cachaça. Zachowaj identyczne proporcje jak w tradycyjnym przepisie.

Cachaça jest alkoholem porównywanym do wódki, produkuje się go z fermentowanego soku trzcinowego. Jest ona tradycyjnym trunkiem powstającym w Brazylii. Smakiem przypomina rum czy tequile jest jednak bardziej cierpka. Butelkowana może być od razu po procesie destylacji, droższe odmiany są postarzane leżakując w drewnianych beczkach.

Limonka jest owocem cytrusowym pochodzącym prawdopodobnie z Azji. Limonka zawiera spore ilości bioflawonoidów które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Sok z limonki wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wpływ na rozrzedzenie żółci produkowanej przez woreczek żółciowy, żółć emulguje tłuszcze zawarte w pożywieniu i pomaga je trawić. Limonka jest owocem niskokalorycznym oraz zawiera dużo błonnika pokarmowego, który wpływa na pracę naszych jelit oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL.

Podsumowując drink alkoholowy caipirinha to dobry pomysł na imprezę w gronie znajomych jako aperitif. Brazylijski drink możesz przygotować także na bazie wódki lub rumu. Aperitif ma za zadanie pobudzić nasze kubki smakowe i rozbudzić nasz apetyt.

Wartości odżywcze caipirinha

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny caipirinha 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w caipirinha

Lista alergenów dla caipirinha przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na caipirinha

Cena przygotowania caipirinha

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cachaça
120 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.29
Za 120 ml
Lód
300 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 300 g
Limonka
200 g
4 większe sztuki
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Liczba porcji:
Koszt składników
71.50
Jak oceniasz przepis na caipirinha
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób