Piwo imbirowe
- Piwo jasne - 4 puszki lub butelki (2000 ml)
- Wódka (60 ml)
Przepis na piwo imbirowe krok po kroku
Imbir pokrój w plastry.
Umieść w garnku, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier i wlej wodę.
Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
Syrop przecedź na sicie.
Wlej do niego wódkę i piwo.
Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanek.
Więcej informacji na temat piwa imbirowego
Domowe piwo imbirowe to bardzo dobry pomysł na pyszny napój alkoholowy na imprezę. Piwo z alkoholem i syropem imbirowym jest bardzo smaczne i świetnie sprawdzi się jako trunek w ciepły dzień. Piwo przygotowane w domu zawiera większą ilość alkoholu w porównaniu do gotowego piwa ze sklepu. Piwo imbirowe wymyślone zostało jako niskoprocentowy napój, który miał za zadanie orzeźwiać. Przepis na piwo imbirowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia piwa potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: piwo jasne, imbir, cytryna, cukier, wódka.
Jak zrobić piwo imbirowe? Imbir pokrój w plastry. Umieść w garnku, dodaj sok z cytryny, wsyp cukier i wlej wodę. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Syrop przecedź na sicie. Wlej do niego wódkę i piwo. Wymieszaj dokładnie i wlej do szklanek.
Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Lagery mają delikatniejszy, bardziej orzeźwiający smak. Piwa górnej fermentacji dojrzewają nawet do 9 miesięcy w niskich temperaturach dochodzących do 0 stopni. Szkłem, w jakim powinno podawać się piwo, jest kufel lub specjalne szklanki do piwa o różnych kształtach. Kształt szklani zależy od rodzaju piwa, jest stworzony tak, aby, jak najlepiej poczuć aromat piwa. Piwo tak jak wino otwiera się pod wpływem dostępu powietrza.
Podsumowując receptura na piwo jest bardzo prosta. Najlepsze piwo imbirowe przygotujesz, wzmacniając trunek wódką. Sprawdzony przepis możesz wzmocnić dodatkiem mięty lub przypraw korzennych. Piwo można podać mocno schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Piwo jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Nie powinno się go przechowywać dłużej niż kilka godzin. Syrop do piwa można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Alergeny w piwie imbirowym
Lista alergenów dla piwa imbirowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze piwa imbirowego
Piwo imbirowe to napój alkoholowy. Nie powinny spożywać go kobiety w ciąży oraz karmiące. Napój nie nadaje się także dla osób poniżej 18 roku życia. Piwo imbirowe zawiera sporą ilość węglowodanów prostych.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.