Przepis na piszinger z mlekiem w proszku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W rondelku umieść masło i rozpuść je.

Dodaj cukier, mleko i wymieszaj dokładnie.

Całość ostudź i ubij na kremową masę.

Połącz wafle z mlekiem w proszku, delikatnie mieszając mikserem.

Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia.

Całość odstaw na kilka godzin.

Piszinger z mlekiem w proszku podany na talerzyku.
piszinger z mlekiem w proszku
Koszt przygotowania dania
17.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
4401 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Piszinger z mlekiem w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o piszingerze z mlekiem w proszku

Piszinger z mlekiem w proszku to nic innego jak andruty z pysznym i prostym kremem, które będą wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser. Całość jest też tania. Choć można je zrobić w naprawdę wielu wariantach, to opcja z mlekiem w proszku jest najsłodsza, a przy okazji najbardziej aromatyczna. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich miłośników śmietankowych słodkości.

Przepis na piszinger z mlekiem w proszku jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość zajmuje tylko kilka chwil. To tak naprawdę proste wafle, które każdy kojarzy z dzieciństwa. Do ich stworzenia nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego spokojnie można je przygotowywać nawet z dziećmi. Do stworzenia tego deseru wystarczy tylko posiadanie miksera. Z tego przepisu wychodzą ciastka jak z prawdziwej cukierni. Można je zjadać jako osobny deser albo dodawać do ciast, lodów, czy sałatek owocowych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piszinger z mlekiem w proszku, który będzie smaczny, prosty i naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Wychodzą z niego łatwe, szybkie i dobre wafle z kremem. Główną część stanowią wafle. Najlepiej kupić duże, najzwyklejsze ciastka. W wielu sklepach można znaleźć mnóstwo opcji bez cukru, dzięki czemu deser nie jest aż tak słodki i ma mniejszy indeks glikemiczny. Najlepiej sprawdzą się ciastka z mąki pszennej, gdyż są bardzo delikatne i nadają się również dla najmłodszych. Ich wypełnienie stanowi najprostszy krem na bazie mleka w proszku, który wspaniale komponuje się z waflami. Ich smak jest bardzo delikatny, z lekko waniliową nutką, więc sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt dużej ilości cukru, dzięki czemu całość będzie zdrowszą alternatywą dla wafli, które można dostać w sklepie. Nie są również przepełnione nasyconymi kwasami tłuszczowymi, dzięki czemu są bezpieczniejsze dla układu krwionośnego. To doskonały pomysł na pyszne słodkości, które można stworzyć w kilka chwil. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Wartości odżywcze piszingera z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Energia (kalorie)
400.18 kcal
4402.00 kcal
Białko
10.56 g
116.15 g

Węglowodany w piszingerze z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Węglowodany
45.15 g
496.60 g
Węglowodany przyswajalne
30.37 g
334.10 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
10.50 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Tłuszcz
19.65 g
216.19 g
Tłuszcze nasycone
12.84 g
141.24 g
Tłuszcze nienasycone
6.81 g
74.94 g
Cholesterol
50.32 mg
553.50 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piszinger z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Witamina D
0.20 µg (mcg)
2.20 µg (mcg)
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piszinger z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Sód
111.82 mg
1230.00 mg
Potas
422.91 mg
4652.00 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń
322.18 mg
3544.00 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo
0.01 mg
0.15 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piszingera z mlekiem w proszku 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piszingerze z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla piszingera z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku
    • Masło

Cena przygotowania piszingera z mlekiem w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
3.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko w proszku
250 g
12.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
33.40
Jak oceniasz przepis na piszinger z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób