Przepis na tort pistacjowy krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blender, papier do pieczenia, sitko, tortownica 21 cm, rant do ciasta

Dzień wcześniej zrób krem do przełożenia tortu.

200 g pistacji obierz ze skórek. Zalej pistacje bez łupinek wrzącą wodą. Pozostaw na 3 minuty, a po tym czasie odcedź, ostudź i oczyść.

Zblenduj oczyszczone pistacje na gładki krem (chwilę to zajmie).

Rozpuść 300 g czekolady w mikrofalówce razem ze śmietanką - nie zagotuj! Mają się tylko połączyć.

Wymieszaj razem z aromatem waniliowym i pastą pistacjową.

Masę zabezpiecz i schowaj do lodówki na całą noc.

Następnego dnia zacznij przygotowania od upieczenia biszkoptu. Nastaw więc piekarnik na 170 st. C, a do tortownicy włóż papier do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek, a mąkę przesiej z kakao.

Ubij białka na sztywno, w międzyczasie dodając do nich stopniowo 180 g cukru.

Jak białka będą białe i sztywne, dodawaj stopniowo żółtka (stale miksując).

Na końcu dodaj do masy mąkę z kakao i wymieszaj łyżką delikatnie.

Wlej masę do tortownicy i piecz 40 minut. Ostudź biszkopt. Podczas pieczenia biszkopta wyjmij masło z lodówki.

Zrób nasączenie do ciasta: 200 ml wody, 45 g cukru oraz 36 g soku z cytryny wymieszaj.

Biszkopt przekrój na 4 równe blaty.

Składaj biszkopt w rancie.

W rancie na dnie ułóż blat biszkoptu odkrojonego z wierzchu. Polej ponczem.

Przygotowany wcześniej krem z pistacjami wyjmij z lodówki, dodaj mascarpone i ubij na gęstą masę.

Posmaruj blat 1/3 częścią kremu pistacjowego.

Na kremie wyłóż 1/3 konfitury (miejscami).

Zrób tak z kolejnymi dwoma blatami. Ostatnim blatem przykryj tort i nasącz go. Tak przygotowany tort schowaj na 5 godzin do lodówki.

Zrób tynk do tortu (po upływie około 4,5 godziny chłodzenia tortu): 50 ml mleka i 50 g cukru podgrzej, aby cukier się rozpuścił. Ostudź.

Ubij masło, aż zrobi się puszyste.

Schłodzone mleko z cukrem dokładnie wymieszaj z mlekiem w proszku.

Masę z mlekiem w proszku przekładaj stopniowo do masła i ubijaj mikserem. W razie potrzeby schładzaj go przez 20 minut w lodówce (gdyby był za rzadki).

Po upływie 5 godzin chłodzenia tortu posmaruj go tynkiem z wierzchu i po bokach. Warto połowę tynku wyłożyć i schłodzić tort przez 20 minut, po czym ponownie nałożyć drugą warstwę.

Udekoruj tort od razu: bok tortu posyp resztą posiekanych (i opcjonalnie uprażonych) orzechów.

50 g białej oraz mleczną czekoladę pokrój nożem tworząc wiórki. Posyp wierzch.

Wierzch także ozdób wiśniami kandyzowanymi.

Tort schładzaj przez całą noc.

Tort pistacjowy
Tort pistacjowy
Koszt przygotowania dania
93.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
781 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
53

Tort pistacjowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie pistacjowym

Nie wiesz, jak zrobić tort pistacjowy? Duża ilość pistacji, wiśnie i czekolada… Poznaj przepis na tort pistacjowy, który będzie super inspiracją. Robienie tortu to zajęcie, które wymaga sporej ilości czasu oraz pracy. Tak czy inaczej – warto. Tort pistacjowy jest nasączony i ma pyszną masę pistacjową z serkiem mascarpone. Dodatkowo znajdziesz w nim konfiturę wiśniową, która stanowi przełamanie smaków. Sprawdź, jak zrobić tort pistacjowy oraz zobacz, jakie informacje koniecznie musisz znać, zanim zaczniesz przygotowywać tort.

Tort pistacjowy jest to biszkopt czekoladowy, który nasączony jest ponczem złożonym z soku z cytryny, cukru oraz wody. Dzięki temu ciasto jest idealnie wilgotne. Biszkopt przełożony jest kremem pistacjowym do tortu. Zrobiony jest z białą czekoladą, zblendowanymi pistacjami, aromatem waniliowym, z serkiem mascarpone i śmietanką. Biszkopt oraz masa pistacjowa są wzbogacone o konfiturę wiśniową – ona dodaje koloru oraz wzbogaca smak. Tort pistacjowy jest otynkowany kremem Milky Way. Krem do tynku zawiera masło, mleko, cukier oraz mleko w proszku. Po bokach tort udekorowany jest posiekanymi pistacjami. Na wierzchu znajdują się wiórki z mlecznej i z białej czekolady oraz wiśni kandyzowanych.

Zrobienie tortu nie jest taką łatwą sprawą, zwłaszcza dla osób początkujących. Jeżeli należysz do osób, które nie wiedzą, jak wykonać tort pistacjowy, koniecznie sprawdź, co musisz wiedzieć. Przepis na tort pistacjowy należy zacząć dzień wcześniej. Krem pistacjowy do tortu należy zacząć od obrania pistacji. Nie chodzi tylko o usunięcie łupinek (to oczywiste!), ale o skórki. By było łatwo zdjąć skórki, najlepiej jest zalać część pistacji (tylko te do blendowania, do dekoracji mogą pozostać w skórkach) wrzącą wodą i pozostawić na 3 minuty. Po tym czasie skórki bez problemu zejdą. Krem pistacjowy do tortu z białą czekoladą i z serka mascarpone należy ubijać dopiero w momencie, gdy biszkopt będzie już zimny i gotowy do przekładania. Po złożeniu tortu (w rancie), należy go w całości schłodzić (5 godzin). Jeżeli chodzi o tynk do tortu, jego zacznij robić, gdy minie 4,5 godziny od wstawienia tortu do chłodzenia. Jak zrobisz tort pistacjowy, wstaw go do schłodzenia na minimum całą noc. Wtedy tort zdąży się stężeć i będzie bardziej stabilny do krojenia.

*W przepisie na tort pistacjowy, zamiast używać zblendowanych pistacji (robionych w domu), możesz użyć pastę pistacjową już gotową do kupienia w sklepie. W przypadku użycia pasty gotowej dodaj jej 50 g.

*Masa pistacjowa powinna zawierać waniliowy aromat. Zamiast aromatu świetna będzie także laska wanilii.

Wartości odżywcze tortu pistacjowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
381.36 kcal
781.79 kcal
Białko
7.54 g
15.45 g

Węglowodany w torcie pistacjowym

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany
32.25 g
66.11 g
Węglowodany przyswajalne
28.26 g
57.93 g
Brak danych dla: wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.87 g
3.84 g
Brak danych dla: konfitura wiśniowa, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
25.88 g
53.06 g
Tłuszcze nasycone
15.95 g
32.70 g
Brak danych dla: wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.03 g
16.46 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Cholesterol
71.90 mg
147.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, konfitura wiśniowa, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort pistacjowy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina C
0.35 mg
0.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, konfitura wiśniowa, mleko w proszku, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort pistacjowy

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
45.50 mg
93.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Wapń
104.70 mg
214.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, konfitura wiśniowa, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
2.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%, konfitura wiśniowa, wiśnie kandyzowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu pistacjowego 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie pistacjowym

Lista alergenów dla tortu pistacjowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Czekolada biała
    • mascarpone
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Mleko w proszku
    • Czekolada mleczna
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Cena przygotowania tortu pistacjowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
275 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 275 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Czekolada biała
350 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 350 g
Pistacje
350 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
28.00
Za 350 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Konfitura wiśniowa
300 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
12.27
Za 300 g
Kakao 16% (proszek)
35 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 35 g
Mleko 2%
50 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko w proszku
90 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 90 g
Wiśnie kandyzowane
100 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Czekolada mleczna
50 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Koszt składników
143.80
Jak oceniasz przepis na tort pistacjowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób