Przepis na ciasto minotaur krok po kroku
- Jajko 4 szt.
- Cukier 220 g
- Mąka pszenna typ 500 105 g
- Kakao 16% (proszek) 24 g
- Masło 200 g
- Mleko 2% 125 ml
- Mleko w proszku 130 g
- Mascarpone 250 g
- Śmietanka kremowa 30% 150 g
- Czekolada gorzka 100 g
Nastaw piekarnik do grzania na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia. Łyżkę kawy parzonej zalej wrzątkiem, by się zaparzyła.
Oddziel białka od żółtek.
Kakao i mąkę przesiej razem z połową łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka zacznij ubijać mikserem ze 110 g cukru.
Gdy białka będą sztywne, dodawaj po jednym żółtku.
Dodaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj masę drewnianą łyżką.
Wlej masę do blaszki i piecz 20 minut.
Upieczony biszkopt wystudź.
Wlej mleko do garnka i zagotuj wraz z 110 g cukru. Ostudź.
Do miski dodaj masło oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Zacznij ubijać. Podczas miksowania dodawaj stopniowo oraz naprzemiennie ostudzone, wcześniej przygotowane, mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
Biszkopt nasącz naparem z kawy.
Posmaruj masą z mlekiem w proszku.
W garnku rozpuść czekoladę ze śmietanką. Wystudź.
Mascarpone umieść w misce.
Dodawaj do mascarpone stopniowo czekoladę ze śmietanką i miksuj.
Krem czekoladowy wyłóż na krem z mlekiem w proszku.
Ciasto posyp kakao.
Wstaw do lodówki, by się schłodziło.
-
Beza pavlova
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Tort oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Tort marchewkowy
-
Ciasto z mascarpone

(liczba kalorii)
Ciasto minotaur - cechy przepisu
Więcej o cieście minotaur
Ciasto minotaur to prosty przepis na szybkie i pyszne ciasto z kremem. Sprawdź dobry pomysł na bardzo smaczny i szybki deser, odpowiedni nie tylko na imprezę. Przepis na ciasto minotaur nie jest skomplikowany. Ma kawowy posmak w biszkopcie. Dodatkowo, przepis ten wzbogacony jest w krem czekoladowy oraz mleczno-waniliowy. Jest to dobre i szybkie ciasto, a do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Zdecydowanie jest to wypiek godny polecenia. Zobacz, jak zrobić ciasto minotaur, by było najlepszym pomysłem na pyszne ciasto z kremem.
Ciasto minotaur jest to pyszny deser, który składa się z czekoladowego biszkoptu nasączonego kawą. Na biszkopcie znajduje się masa z mlekiem w proszku. Ona wzbogacona jest o aromat waniliowy. Ostatnią warstwą jest masa z czekoladą. Ciasto minotaur posypane jest z wierzchu kakao. Przepis na ciasto minotaur to dobry pomysł na wiele okoliczności, na przykład na imprezy i święta. Jak zrobisz ciasto minotaur, warto je schłodzić, przez minimum 3 godziny. Dobrze by było przygotować je nawet dzień wcześniej. Zrobienie prostego przepisu na ciasto zajmie niecałą godzinę.
Prosty przepis na ciasto z kremem, które jest szybkie i dobre? Ciasto minotaur poleca się na imprezę. Jak zrobić ciasto minotaur? Na początku przygotuj napar z kawy (zalej łyżkę kawy parzonej wrzątkiem) oraz zrób biszkopt czekoladowy. Nagrzej piekarnik oraz przygotuj blaszkę. Białka ubij z cukrem, stopniowo dodawaj żółtka. Na końcu wsyp mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką, najlepiej drewnianą. Masę wlej do blaszki i piecz. Najlepiej jest piec do suchego patyczka. Wtedy wiadomo, że ciasto jest gotowe. Biszkopt należy wystudzić. Kolejnym krokiem w przepisie na ciasto minotaur jest przygotowanie masy z mlekiem w proszku. Zagotuj mleko wraz z cukrem. Ugotowane mleko z cukrem należy ochłodzić. Masło ubij i dodawaj na przemian ugotowane wcześniej mleko z cukrem oraz mleko w proszku. Zimny biszkopt nasącz kawą. Posmaruj masą z mlekiem z proszku. Możesz teraz przygotować ostatni krok – masa z czekoladą. Zagotuj w garnku czekoladę wraz ze śmietanką. Ostudź. Mascarpone miksuj, dodając do niego stopniowo, zimną czekoladę. Krem ten wyłóż na wierzch. Posyp ciasto kakaem i schowaj do lodówki.
*Jeżeli nie masz kawy sypanej, możesz zrobić napar z kawy rozpuszczalnej. Ją można rozpuścić nawet w zimnej wodzie. Moc kawy dostosuj do własnych preferencji. Innym wyjściem jest polanie biszkopta naparem z herbaty. Tutaj podobnie, moc naparu powinna być taka, jaką Ty preferujesz.
Wartości odżywcze ciasta minotaur
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w cieście minotaur
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto minotaur
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście minotaur
Lista alergenów dla ciasta minotaur przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
- Mleko w proszku
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
W przepisie na ciasto minotaur nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- napar z kawy