Przepis na piszinger krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
garnek

Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i dodaj pokrojone masło.

Gotuj na małej mocy palnika tylko do rozpuszczenia masła.

Gdy masło się rozpuści, wyłącz gotowanie.

Dodaj kakao i wymieszaj dokładnie trzepaczką (ma nie być grudek).

Ostudź masę (temperatura letnia, pokojowa) i dodaj mleko w proszku.

Wymieszaj dokładnie trzepaczką, by nie było grudek.

Przekładaj wafle masą. Rozsmaruj dokładnie masę na całej wielkości wafla i przykrywaj następnym waflem. Wierzch ciasta pozostaw bez masy.

Wafle zabezpiecz folią i połóż na nich książkę (dosyć ciężką).

Wstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie można zdjąć książkę i próbować wafli.

Najlepsze są po całej nocy w lodówce.

Piszinger
Piszinger
Koszt przygotowania dania
8.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
243 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
61

Piszinger - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o piszingerze

Kojarzysz z dzieciństwa wafle z masą kakaową? Piszinger to właśnie jest ten deser, idealny do kawy. Zobacz, jak zrobić piszinger – to niezwykle prosty przepis. Określa się je mianem słodkości z PRL-u. Przepis na piszinger nie wymaga posiadania piekarnika. Jest to przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to duże ułatwienie w tym prostym przepisie. Domowe wafle przekładane czekoladowym kremem są przepyszne. Mają świetną czekoladową masę do piszingera, która ma intensywny, mleczny aromat. Po prostu musisz je zrobić, bo są najlepszym pomysłem na coś prostego i pysznego.

Szybkie ciacho z kilku składników i do tego bez pieczenia? Białe wafelki z ciemnym, czekoladowym kremem są odpowiednią propozycją. Piszinger to ciasto składające się z wafli tortowych, które przekładane są masą. Masa do piszingera składa się z mleka w proszku, dlatego też te wafle są bardzo smaczne. Poza tym masa do piszingera zawiera masło, cukier, mleko i kakao. Można dodać aromaty lub kawę do smaku. Super też sprawdzi się dodatek alkoholu. Może to być spirytus, wódka lub ulubiony likier. Przepis na piszinger robi się bardzo szybko i łatwo. Trzeba tylko zrobić masę i przełożyć nią wafle. Dobry pomysł na urozmaicenie piszingera to dodanie do masy kakaowej posiekanych orzeszków. Niekiedy do wafli robi się lukier czekoladowy i polewa wierzch. Jak zrobisz piszinger, należy poczekać z jedzeniem minimum 2 godziny. Domowo zrobione wafle z kremem czekoladowym najlepsze są z kawą. Świetne są do podania na imprezie lub jakiejś uroczystości.

Domowe wafle tortowe przełożone masą do piszingera to prosty przepis na udany deser z masą kakaową na mleku w proszku. Lubią je wszyscy: dzieci i dorośli. Jak zrobić piszinger? Szybko i łatwo. Zacznij od przygotowywania masy. Rozpuść masło z mlekiem i cukrem. Wymieszaj z kakao i ostudź. Masa powinna mieć temperaturę pokojową – wtedy dodaj mleko w proszku. Wymieszaj dokładnie tak, by nie było grudek. Ułóż pierwszego wafla i posmaruj go warstwą kremu. Przykryj kolejnym waflem i ponownie posmaruj po całości. Wierzch ciasta pozostaw bez masy. Piszinger zabezpiecz folią, przyłóż na niego książkę i wstaw do lodówki. Książka nieco obciąży wafle i wszystko będzie bardziej stabilne. Przyłożenie książki w przepisie na piszinger nie jest konieczne. Piszinger powinien być chłodzony przez minimum 2 godziny. Najlepiej jednak robić to całą noc. Wtedy wafle zmiękną i będą smaczniejsze. Tak przygotowany piszinger to idealny pomysł na coś słodkiego do kawy. Po schłodzeniu pokrój wafle na kawałki.

Wartości odżywcze piszingera

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(74g)
Energia (kalorie)
329.03 kcal
243.48 kcal
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Białko
4.58 g
3.39 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Węglowodany w piszingerze

Na 100g
Na porcję
(74g)
Węglowodany
29.93 g
22.15 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
28.30 g
20.94 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
1.21 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(74g)
Tłuszcz
22.62 g
16.74 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
15.29 g
11.31 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.34 g
5.43 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Cholesterol
59.06 mg
43.70 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na piszinger

Na 100g
Na porcję
(74g)
Witamina D
0.18 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na piszinger

Na 100g
Na porcję
(74g)
Sód
49.60 mg
36.71 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Potas
245.19 mg
181.44 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń
153.50 mg
113.59 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo
0.48 mg
0.36 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piszingera 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w piszingerze

Lista alergenów dla piszingera przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku

W przepisie na piszinger nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wafle tortowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania piszingera

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
160 g
1 opakowanie
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
165 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 165 g
Kakao 16% (proszek)
25 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 25 g
Mleko w proszku
70 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Jak oceniasz przepis na piszinger
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób