Blok czekoladowy z mleka w proszku

Opublikowano: 26.09.2022 r., 1:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
blok czekoladowy z mleka w proszku
Blok czekoladowy z mleka w proszku
Blok czekoladowy z mleka w proszku to zdecydowanie pomysł na słodycze z dzieciństwa. Jego przygotowanie jest niezwykle proste, dlatego zachęcam Cię do poznania tego przepisu.
Przygotowanie 60 min
Czas chłodzenia 20 min
524 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko w proszku 2 szklanki (400 g)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (50 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Mleko 3,2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Rodzynki 1 garść (70 g)
  • Orzechy włoskie 2 garści (140 g)
  • Herbatniki 1/2 paczki (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, foremka keksówka, rózga

Przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku, wsyp cukier, wlej mleko i dodaj kakao.

Gdy cukier się rozpuści zacznij dodawać stopniowo mleko w proszku.

Mieszaj całość za pomocą rózgi.

Dodaj połamane herbatniki, rodzynki oraz posiekane orzechy.

Przelej ciasto do formy i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bloku czekoladowego z mleka w proszku

Nie ma osoby, która nie pamięta takiej łakoci jak blok czekoladowy z mleka w proszku. Był to prosty i łatwy przepis, aby zaspokoić głód na słodycze. Dzisiaj powrócę do dawnych lat i przedstawię mój przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku. Przygotujesz ją dosłownie z kilku składników, które zapewne masz w swoim domu, a jeśli nie bez problemu dostaniesz je w każdym, nawet małym sklepie.

Zaopatrz się w takie składniki jak: mleko, mleko w proszku, masło, kakao, cukier, kakao. Dodatkowo rodzynki, herbatniki i dowolne orzechy.

Warto dodać, że mleko krowie, które wykorzystałam w swoim przepisie, bez problemu możesz zamienić na dowolny napój roślinny. Może to być napój owsiany, sojowy czy migdałowy. Przy wyborze roślinnych zamienników warto wybierać te fortyfikowane wapniem. Produkty roślinne są uboższe w wapń w porównaniu z tradycyjnymi produktami.

Mój pyszny blok czekoladowy powstał na bazie cukru białego, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Dodatkowo kakao, wybierając je, pamiętaj o sprawdzeniu składu, nie powinien on zawierać dużej ilości cukru.

Zatem, jak zrobić blok czekoladowy z mleka w proszku?

W pierwszej kolejności rozpuść masło w garnku, wsyp cukier i gotuj do momentu rozpuszczenia. Następnie wlej mleko. Całość zagotuj. Wsyp kakao i ostudź masę. Stopniowo wsypuj mleko w proszku, wciąż mieszając tak, aby nie zrobiły się grudki. Nasza pyszna masa jest gotowa. Przelej ją do keksówki i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Dodaj posiekane orzechy i połamane na mniejsze kawałki herbatniki, dodaj też rodzynki lub inne bakalie, które lubisz.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, który większość z nas jest w stanie przygotować z produktów, które ma w swoim domu. Będzie to najlepszy przepis na domowy deser z dawnych lat.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w bloku czekoladowym z mleka w proszku

Lista alergenów dla bloku czekoladowego z mleka w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko w proszku
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Herbatniki
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze bloku czekoladowego z mleka w proszku

na 100g gotowej potrawy

Blok czekoladowy w środku może mieć tylko to, co zechcesz. Postaw na swoje ulubione dodatki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
437.43
524.92
Białko (g)
14.22
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
41.12
49.34
Węglowodany przyswajalne (g)
37.06
44.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.06
4.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
25.32
30.39
Tłuszcze nasycone (g)
12.75
15.30
Tłuszcze nienasycone (g)
12.57
15.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.60
7.92
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.97
7.17
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.35
52.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.13

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
258.84
310.61
Potas (mg)
721.45
865.73
Wapń (mg)
454.58
545.49
Żelazo (mg)
1.27
1.52
Szacunkowy indeks glikemiczny bloku czekoladowego z mleka w proszku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bloku czekoladowego z mleka w proszku

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko w proszku
400 g
2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Rodzynki
70 g
1 garść
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Orzechy włoskie
140 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
9.33
Za 140 g
Herbatniki
120 g
1/2 paczki
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 120 g
Koszt składników
50.00