Przepis na blok czekoladowy z herbatnikami krok po kroku

Składniki
  • Herbatniki 400 g
  • Kakao 16% (proszek) 50 g 5 łyżek
  • Mleko w proszku 400 g
  • Masło 200 g 1 kostka
  • Cukier 150 g 3/4 szklanki
  • Cukier wanilinowy 16 g 1 opakowanie
  • Czekolada mleczna 50 g 1/2 tabliczki czekolady
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, szpatułka, blaszka keksowa

Herbatniki i czekoladę pokrusz na mniejsze kawałki. Odstaw na bok.

W garnku pogrzej 100 ml wody z masłem (wszystko gotuj na małym ogniu, często mieszając). Gdy masło się roztop, dodaj cukier i cukier wanilinowy. Mieszaj do momentu rozpuszczenia cukru. Następnie dodaj kakao i wymieszaj. Masę przelej do dużej miski i odstaw do przestudzenia.

Do wystudzonej masy wsyp mleko w proszku i miksuj do połączenia się składników. Następnie odłóż mikser i wsyp do masy pokruszone herbatniki oraz czekoladę. Wymieszaj za pomocą szpatułki.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy i wyrównaj.

Włóż do lodówki i odczekaj, aż masa dobrze stężeje (minimum 4 h).

Blok czekoladowy z herbatnikami znajduje się na desce do krojenia. Obok leży nóż.
Blok czekoladowy z herbatnikami
Koszt przygotowania dania
25.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
492 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Blok czekoladowy z herbatnikami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bloku czekoladowym z herbatnikami

Domowy blok czekoladowy z herbatnikami to deser jeszcze z czasów PRL-u. Taki blok przygotowuje się szybko, a do jego zrobienia potrzeba niewiele składników. Przepis można śmiało modyfikować, aby do bloku dodać swoje ulubione dodatki!

Jak zrobić blok czekoladowy z herbatnikami? Obowiązkowym składnikiem w tym przepisie jest mleko w proszku. Jeśli go nie lubisz, istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ten blok ci nie posmakuje, ale dla miłośników tego mleka ten deser stanie się jednym z ulubionych.

Herbatniki i pół tabliczki czekolady trzeba pokruszyć na mniej kawałki. Gdy woda z masłem pogrzeje się w garnku, można dodać cukry. Po rozpuszczeniu całego cukru trzeba wsypać kakao i całość dobrze wymieszać. Następnie masa musi ostygnąć. Najlepiej od razu przełożyć ją do miski, w której będzie się ją miksować razem z mlekiem w proszku. Na koniec wystarczy wmieszać pokruszone dodatki. Papier do pieczenia w keksówce umożliwi łatwiejsze wyciągnięcie bloku, gdy ten zastygnie. Zazwyczaj potrzeba kilku godzin w lodówce, aby masa dobre związała.

Ten przepis (blok czekoladowy z herbatnikami) możesz nieco przerobić. Możesz zrezygnować z dodania pokruszonych kawałków czekolady, ale możesz też zamienić czekoladę mleczną na gorzką lub białą. Zamiast herbatników równie dobrze sprawdzą się wafle. Do bloku czekoladowego z mlekiem w proszku można dodać suszone owoce lub bakalie. Zamiast wody możesz zdecydować się na mleko (np. 2%). Wtedy też ten blok czekoladowy wyjdzie pyszny.

Cukier wanilinowy możesz zastąpić ekstraktem z wanilii lub w ogóle możesz zrezygnować z waniliowego posmaku. Jeśli taka ilość herbatników jest dla ciebie za duża, możesz dać ich mniej, aby pojawiły się tylko gdzieniegdzie. Blok można zrobić w keksówce (najpowszechniejsze rozwiązanie) lub w zwykłej formie. Wszystko zależy od gustu osoby, która przygotowuje ten deser.

Blok czekoladowy to dobry pomysł na smaczny i prosty dodatek do kawy lub herbaty. Jednak należy pamiętać, że ten deser musi się dobrze schłodzić w lodówce, więc jeśli spodziewamy się gości, blok czekoladowy trzeba przygotować odpowiednio wcześniej.

Wartości odżywcze bloku czekoladowego z herbatnikami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (110g)
Energia (kalorie)
447.76 kcal
492.54 kcal
Białko
15.14 g
16.65 g
Brak danych dla: cukier, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Węglowodany w bloku czekoladowym z herbatnikami

Na 100g
Na porcję (110g)
Węglowodany
54.85 g
60.34 g
Węglowodany przyswajalne
51.27 g
56.39 g

Składniki mineralne w przepisie na blok czekoladowy z herbatnikami

Na 100g
Na porcję (110g)
Sód
541.63 mg
595.79 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Potas
670.06 mg
737.07 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
481.20 mg
529.32 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bloku czekoladowego z herbatnikami 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bloku czekoladowym z herbatnikami

Lista alergenów dla bloku czekoladowego z herbatnikami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko w proszku
    • Masło
    • Czekolada mleczna

Cena przygotowania bloku czekoladowego z herbatnikami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
400 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
6.00
Za 400 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Mleko w proszku
400 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Czekolada mleczna
50 g
1/2 tabliczki czekolady
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
34.60
Łączny koszt
25.83
Jak oceniasz przepis na blok czekoladowy z herbatnikami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób