Przepis na ciasto cappuccino z biszkoptami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Połowę biszkoptów ułóż na spodzie blachy i nasącz je połową naparu kawowego.

Żelatynę rozpuść w 1/4 gorącej wody i odstaw do przestudzenia.

Serek mascarpone ubij z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.

Śmietankę ubij na sztywno z ekstraktem waniliowym. Gdy będzie tworzyć gęsty puch, dodawaj do niej małymi partiami mascarpone, ubijając na najniższych obrotach. Całość połącz z połową naparu kawowego.

Do kremu wlej schłodzoną żelatynę i ubijaj na najniższych obrotach. Krem przełóż na biszkopty i przykryj kolejną warstwą ciasteczek.

Całość posyp kakao i wstaw do lodówki na 2 godziny do schłodzenia.

Ciasto cappuccino z biszkoptami podane w szklanym naczyniu.
ciasto cappuccino z biszkoptami
Koszt przygotowania dania
37.93 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
497 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Ciasto cappuccino z biszkoptami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście cappuccino z biszkoptami

Ciasto cappuccino z biszkoptami to przepyszny i bardzo prosty deser, który można zrobić w kilka chwil. To ciasto bez pieczenia, dlatego na pewno skradnie serca osobom, które nie dysponują piekarnikiem. Najlepiej smakuje dobrze schłodzone i świetnie pasuje do kawy. Jest tak słodkie, że już jeden kawałek zaspokoi apetyt na słodycze. To uproszczona wersja popularnego włoskiego deseru, jednak z kawowym kremem, który sprawia, że całość nie jest zbyt mdląca.

Najlepsze w tym cieście jest to, że można je zrobić całkiem bez pieczenia. To zdecydowanie skraca czas całego przygotowania. I jest gwarantem, że ciasto na pewno się uda. Do jego wykonania potrzebne są tylko biszkopty. Nawet osoby na diecie z niskim indeksem glikemicznym mogą sobie pozwolić na ten deser, gdyż można skorzystać z ciasteczek bez dodatku cukru, które są równie pyszne.

Przepis na placek cappuccino z biszkoptami jest niezwykle prosty, dlatego można całość wykonać w kilka chwil. Ciasto bazuje na kilku prostych składnikach, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie, a bardzo często a nawet w domowej spiżarni.

Krem do tego ciasta robi się na bazie serka mascarpone, które jest puszysty i ma delikatny smak, świetnie pasujący do całego deseru. Można jednak zamienić go na inny. Świetnie sprawdzi się twaróg sernikowy, ciasto można również przygotować z serkami homogenizowanymi, które mają dodatek cukru, więc nie trzeba dodatkowo dosładzać kremu.

Masa cappuccino z mlekiem w proszku jest niezwykle łatwą do wykonania. Swoją nazwę zyskała dzięki połączeniu kremowej pianki, mleka w proszku i kawy, tak jak w przypadku popularnej włoskiej kawy. To świetny deser dla wszystkich miłośników kawowych przysmaków. W tym wydaniu, kawa jest bardzo łagodna i lekko zdominowana przez mleko, jednak dzięki temu cały deser jest łagodny i bardzo delikatny. Świetnie współgrają w nim również biszkopty namoczone w kawowym pączu, dzięki któremu wspaniale miękną i komponują się z kremem. Ciasto można udekorować warstwą kakao, kawy czy tartej czekolady, by pięknie się prezentowało.

Wartości odżywcze ciasta cappuccino z biszkoptami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(167g)
Energia (kalorie)
298.02 kcal
497.69 kcal
Białko
6.88 g
11.48 g

Węglowodany w cieście cappuccino z biszkoptami

Na 100g
Na porcję
(167g)
Węglowodany
18.22 g
30.44 g
Węglowodany przyswajalne
16.87 g
28.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
2.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(167g)
Tłuszcz
22.48 g
37.54 g
Tłuszcze nasycone
18.35 g
30.64 g
Tłuszcze nienasycone
0.36 g
0.60 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
49.69 mg
82.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto cappuccino z biszkoptami

Na 100g
Na porcję
(167g)
Sód
124.06 mg
207.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
110.15 mg
183.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.85 mg
1.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta cappuccino z biszkoptami 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście cappuccino z biszkoptami

Lista alergenów dla ciasta cappuccino z biszkoptami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Mleko w proszku
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Cena przygotowania ciasta cappuccino z biszkoptami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mascarpone
500 g
2 opakowania
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Biszkopty
240 g
2 opakowania
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 240 g
Kawa, gotowy napar bez cukru
250 ml
szklanka
1.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Cukier puder
60 g
6 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Śmietanka kremowa 36%
450 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
7.20
Za 450 ml
Żelatyna
50 g
2 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
6.25
Za 50 g
Mleko w proszku
70 g
1/4 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Koszt składników
54.50
Jak oceniasz przepis na ciasto cappuccino z biszkoptami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób