Przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, forma silikonowa

W garnku umieść mleko 3,2%, masło, cukier oraz kakao, podgrzewaj, aż masło się rozpuści.

Wystudź masę.

Posiekaj drobniej migdały.

Pokrusz herbatniki.

Przełóż masę maślaną do miski, dodaj herbatniki, rodzynki, migdały oraz mleko w proszku.

Wymieszaj masę i przełóż do silikonowej foremki.

Schłodź blok w lodówce.

Tanie ciasto z mlekiem w proszku podane na białym półmisku.
Tanie ciasto z mlekiem w proszku
Koszt przygotowania dania
36.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
714 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Tanie ciasto z mlekiem w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tanim cieście z mlekiem w proszku

Tanie ciasto z mlekiem w proszku to świetny pomysł na pyszne i znane ciasto, jakim jest blok czekoladowy. Ciasto przygotowane na bazie mleka w proszku i masła z dodatkiem ulubionych bakalii. Ciasto tanie i znane już w czasach PRL-u. Przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mleko w proszku, masło, kakao, cukier, mleko 3,2%, herbatniki, rodzynki, migdały.

Jak zrobić tanie ciasto z mlekiem w proszku? W garnku umieść mleko 3,2%, masło, cukier oraz kakao, podgrzewaj, aż masło się rozpuści. Wystudź masę. Posiekaj drobniej migdały. Pokrusz herbatniki. Przełóż masę maślaną do miski, dodaj herbatniki, rodzynki, migdały oraz mleko w proszku. Wymieszaj masę i przełóż do silikonowej foremki. Schłodź blok w lodówce.

Rodzynki zawierają duże ilości witamin z grupy B, witaminę C oraz E. Są źródłem sporej ilości błonnika, regulującego pracę jelit oraz zapewniającego sytość na dłużej. Witamina C jest naturalnym substratem do produkcji kolagenu w naszej skórze. Zwiększa naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Kakao pozyskiwane z rośliny zwanej kakaowcem rośnie w lasach tropikalnych klimatu równikowego. Kakao jest używane do produkcji czekolady. Kakao jest cennym źródłem magnezu, związki zawarte w ziarnach kakaowca mają działanie odprężające. Kakao zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, witaminy z grupy B oraz fosfor, cynk i żelazo.

Podsumowując blok to tanie ciasto, które przygotujesz bez żadnego doświadczenia kulinarnego. Blok czekoladowy możesz wzbogacić o ulubione bakalie. Blok jest tani i nie ma osoby, która by go nie lubiła. Ciasto jest słodkie i klejące, najlepiej podać je schłodzone. Blok jest dobry do spożycia dopiero po kilku godzinach od przygotowania. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Szybkie i łatwe ciasto można przygotować także w wersji białej bez dodatku kakao. Biały blok można wzbogacić naturalnym aromatem waniliowym lub kokosowym.

Wartości odżywcze taniego ciasta z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
408.34 kcal
714.60 kcal
Białko
12.87 g
22.53 g

Węglowodany w tanim cieście z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
47.72 g
83.50 g
Węglowodany przyswajalne
44.12 g
77.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.60 g
6.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
19.36 g
33.88 g
Tłuszcze nasycone
10.87 g
19.02 g
Tłuszcze nienasycone
8.49 g
14.86 g
Tłuszcze jednonasycone
7.01 g
12.26 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.48 g
2.59 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
38.46 mg
67.30 mg

Witaminy w przepisie na tanie ciasto z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
121.14 µg (mcg)
212.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B6
0.03 mg
0.05 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina C
0.34 mg
0.60 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Retinol
118.80 µg (mcg)
207.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.16 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.28 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Niacyna
0.87 mg
1.52 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Foliany
18.40 µg (mcg)
32.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Beta karoten
27.94 µg (mcg)
48.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tanie ciasto z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
274.09 mg
479.65 mg
Potas
660.80 mg
1156.40 mg
Wapń
428.57 mg
750.00 mg
Fosfor
135.26 mg
236.70 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Magnez
35.97 mg
62.95 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Żelazo
1.08 mg
1.90 mg
Cynk
0.52 mg
0.90 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.36 mg
Brak danych dla: mleko w proszku.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny taniego ciasta z mlekiem w proszku 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tanim cieście z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla taniego ciasta z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Mleko w proszku
    • Herbatniki
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Cena przygotowania taniego ciasta z mlekiem w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
200 ml
1 niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mleko w proszku
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Koszt składników
55.00
Jak oceniasz przepis na tanie ciasto z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób