Piszinger z mlekiem w proszku

Opublikowano: 03.03.2022 r., 10:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kakaowe wafle przekładane kremem.
Piszinger z mlekiem w proszku
Piszinger z mlekiem w proszku to nic innego jak andruty z pysznym i prostym kremem, które będą wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser. Całość jest też tania.
Przygotowanie 20 min
4401 kcal
Kcal w porcji
1100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Wafle tortowe (200 g)
  • Mleko 2% (200 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Mleko w proszku (250 g)
  • Masło (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na piszinger z mlekiem w proszku krok po kroku

W rondelku umieść masło i rozpuść je.

Dodaj cukier, mleko i wymieszaj dokładnie.

Całość ostudź i ubij na kremową masę.

Połącz wafle z mlekiem w proszku, delikatnie mieszając mikserem.

Wafle przełóż kremem i ich wierzch obciąż drewnianą deską do krojenia.

Całość odstaw na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na piszinger z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat piszingera z mlekiem w proszku

Piszinger z mlekiem w proszku to nic innego jak andruty z pysznym i prostym kremem, które będą wspaniałym pomysłem na bardzo łatwy deser. Całość jest też tania. Choć można je zrobić w naprawdę wielu wariantach, to opcja z mlekiem w proszku jest najsłodsza, a przy okazji najbardziej aromatyczna. Świetnie sprawdzą się dla wszystkich miłośników śmietankowych słodkości.

Przepis na piszinger z mlekiem w proszku jest tak prosty, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Całość zajmuje tylko kilka chwil. To tak naprawdę proste wafle, które każdy kojarzy z dzieciństwa. Do ich stworzenia nie potrzeba obróbki termicznej, dlatego spokojnie można je przygotowywać nawet z dziećmi. Do stworzenia tego deseru wystarczy tylko posiadanie miksera. Z tego przepisu wychodzą ciastka jak z prawdziwej cukierni. Można je zjadać jako osobny deser albo dodawać do ciast, lodów, czy sałatek owocowych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić piszinger z mlekiem w proszku, który będzie smaczny, prosty i naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Wychodzą z niego łatwe, szybkie i dobre wafle z kremem. Główną część stanowią wafle. Najlepiej kupić duże, najzwyklejsze ciastka. W wielu sklepach można znaleźć mnóstwo opcji bez cukru, dzięki czemu deser nie jest aż tak słodki i ma mniejszy indeks glikemiczny. Najlepiej sprawdzą się ciastka z mąki pszennej, gdyż są bardzo delikatne i nadają się również dla najmłodszych. Ich wypełnienie stanowi najprostszy krem na bazie mleka w proszku, który wspaniale komponuje się z waflami. Ich smak jest bardzo delikatny, z lekko waniliową nutką, więc sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Do ich przygotowania nie potrzeba zbyt dużej ilości cukru, dzięki czemu całość będzie zdrowszą alternatywą dla wafli, które można dostać w sklepie. Nie są również przepełnione nasyconymi kwasami tłuszczowymi, dzięki czemu są bezpieczniejsze dla układu krwionośnego. To doskonały pomysł na pyszne słodkości, które można stworzyć w kilka chwil. Są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Alergeny w piszingerze z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla piszingera z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Mleko w proszku
    • Masło

Wartości odżywcze piszingera z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

To opcja o wysokim indeksie glikemicznym, więc powinny na nią uważać osoby z problemami z gospodarką węglowodanową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Energia (kcal)
400.18
4402.00
Białko (g)
10.56
116.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Węglowodany (g)
45.15
496.60
Węglowodany przyswajalne (g)
30.37
334.10
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
10.50
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Tłuszcz (g)
19.65
216.19
Tłuszcze nasycone (g)
12.84
141.24
Tłuszcze nienasycone (g)
6.81
74.94
Cholesterol (mg)
50.32
553.50
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Witamina D (µg (mcg))
0.20
2.20
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1100g)
Sód (mg)
111.82
1230.00
Potas (mg)
422.91
4652.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
322.18
3544.00
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.01
0.15
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny piszingera z mlekiem w proszku 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania piszingera z mlekiem w proszku

Koszt składników
33.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wafle tortowe
200 g
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.27
Za 200 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko w proszku
250 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Koszt składników
33.40