Piszinger kakaowy
- Wafle tortowe - 1 opakowanie (200 g)
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Cukier wanilinowy - 1 łyżka (10 g)
- Kakao 16% (proszek) - 3 łyżki (30 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 3 łyżki (30 g)
- Orzechy laskowe - 4 łyżki (40 g)
Przepis na piszinger kakaowy krok po kroku
Masło przełóż do rondelka i rozpuść, dodaj cukier, cukier waniliowy i kakao.
Wlej 1/2 szklanki mleka i gotuj do połączenia się składników.
W osobnej misce wymieszaj mleko z mąką i dodaj do pozostałych składników.
Orzechy posiekaj i dodaj do powstałej masy. Odstaw do ostygnięcia.
Przełóż wafle masą kakaową i odstaw na godzinę.
-
Kogel mogel
-
Murzynek
-
Ciasto na gofry
-
Muffinki
-
Omlet na słodko
-
Muffinki czekoladowe
-
Muffiny bananowe
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Croissant
-
Wafle z mlekiem w proszku
-
Gofry belgijskie
-
Bułeczki z jagodami
-
Nutella ze śliwek
-
Milk shake
-
Kasza manna na mleku
-
Pańska skórka
-
Gorąca czekolada
-
Ciasto z mikrofali
-
Coś słodkiego na szybko
Więcej informacji na temat piszinger kakaowy
Piszinger kakaowy to nic innego jak domowe wafle przekładane masą kakaową. Będzie to powrót do dzieciństwa wielu z nas, deser ten jest szybki i prosty w przygotowaniu dlatego nie będzie miał z nim problemu nikt, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.
Tradycyjny piszinger powstaje z takich składników jak: wafle tortowe, cukier, cukier waniliowy, kakao, mąka i orzechy. U mnie są to orzechy laskowe, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, abyś przygotował je innych orzechów, takich jak włoskie.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić piszinger kakaowy?
W pierwszej kolejności masło przełóż do rondelka i rozpuść, dodaj cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlej 1/2 szklanki mleka i gotuj do połączenia się składników. Następnie w osobnej misce wymieszaj mleko z mąką i dodaj do pozostałych składników. Orzechy posiekaj i dodaj do powstałej masy. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż wafle masą kakaową i odstaw na godzinę.
Nasze pyszne wafle z nadzieniem są dobre na deser. Będzie to również dobry pomysł na przekąskę do pracy czy szkoły.
Skoro już znasz mój przepis na piszinger kakaowy, koniecznie go wykorzystaj.
Alergeny w piszinger kakaowy
Lista alergenów dla piszinger kakaowy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze piszinger kakaowy
Masa do wafli może te powstać z dodatkiem innych orzechów lub czekolady. Wtedy zamiast kakao dodaj rozpuszczoną czekoladę.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.