Pikantna zupa rybna po kaszubsku
- Dorsz filet (1000 g)
- Śmietana 18% (250 g)
- Ocet winny (10 ml)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (20 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
Przepis na pikantną zupę rybną po kaszubsku krok po kroku
Ziemniaki umyj i obierz. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i ugotuj ziemniaki do miękkości.
Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w 3 cm kawałki.
Rybę przełóż do czystego garnka. Dodaj 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego, ocet oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut, aż ryba będzie miękka.
W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę z mąką. Możesz dodać łyżkę wywaru rybnego by lepiej rozmieszać mąkę. Wlej całość do bulionu rybnego, ciągle mieszając.
Na sam koniec dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.
Ziemniaki wyłóż na talerz (możesz je rozdrobnić) i zalej zupą rybną.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Śledzie w occie
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat pikantnej zupy rybnej po kaszubsku
Pikantna zupa rybna po kaszubsku to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się jak ugotować tę zaskakującą zupę, by była naprawdę pyszna.
Aby wykonać przepis na pikantną zupę rybną po kaszubsku potrzebne będą składniki takie jak: biała ryba (u nas dorsz), śmietana, ocet, ziemniaki, mąką i żółtko. Na początku ziemniaki umyj i obierz. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i ugotuj ziemniaki do miękkości. Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w 3 cm kawałki. Rybę przełóż do czystego garnka. Dodaj 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego, ocet oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut, aż ryba będzie miękka. W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę z mąką. Możesz dodać łyżkę wywaru rybnego by lepiej rozmieszać mąkę. Wlej całość do bulionu rybnego, ciągle mieszając. Na sam koniec dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki wyłóż na talerz (możesz je rozdrobnić) i zalej zupą rybną. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pikantną zupę rybną. Wykonasz ją w zaledwie kilka chwil.
Dorsz to dobra ryba, która powinna bardzo często pojawiać się na naszym stole. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera ważne dla zdrowia pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3 i omega-6 i witaminy z grupy B. Jest produktem niskokalorycznym. W 100 g mięsa z ryby jest około 80-100 kcal w zależności od rodzaju dorsza. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.
Alergeny w pikantnej zupie rybnej po kaszubsku
Lista alergenów dla pikantnej zupy rybnej po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
W przepisie na pikantną zupę rybną po kaszubsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- ocet winny, liście laurowe
Wartości odżywcze pikantnej zupy rybnej po kaszubsku
Dorsz zawiera ważne dla zdrowia pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3 i omega-6 i witaminy z grupy B.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.