Pikantna zupa rybna po kaszubsku

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:25 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pikantna zupa po kaszubsku na talerzu
Pikantna zupa po kaszubsku
Pikantna zupa rybna po kaszubsku to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się jak ugotować tę zaskakującą zupę, by była naprawdę pyszna.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
408 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (1000 g)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Ocet winny (10 ml)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, ocet winny, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
garnek, ręcznik papierowy

Przepis na pikantną zupę rybną po kaszubsku krok po kroku

Ziemniaki umyj i obierz. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i ugotuj ziemniaki do miękkości.

Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w 3 cm kawałki.

Rybę przełóż do czystego garnka. Dodaj 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego, ocet oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut, aż ryba będzie miękka.

W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę z mąką. Możesz dodać łyżkę wywaru rybnego by lepiej rozmieszać mąkę. Wlej całość do bulionu rybnego, ciągle mieszając.

Na sam koniec dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj.

Ziemniaki wyłóż na talerz (możesz je rozdrobnić) i zalej zupą rybną.

Jak oceniasz przepis na pikantną zupę rybną po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pikantnej zupy rybnej po kaszubsku

Pikantna zupa rybna po kaszubsku to świetny pomysł na obiad. Przekonaj się jak ugotować tę zaskakującą zupę, by była naprawdę pyszna.

Aby wykonać przepis na pikantną zupę rybną po kaszubsku potrzebne będą składniki takie jak: biała ryba (u nas dorsz), śmietana, ocet, ziemniaki, mąką i żółtko. Na początku ziemniaki umyj i obierz. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i ugotuj ziemniaki do miękkości. Filety z dorsza umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w 3 cm kawałki. Rybę przełóż do czystego garnka. Dodaj 2 liście laurowe i 2 ziarna ziela angielskiego, ocet oraz sól i pieprz do smaku. Gotuj przez 10 minut, aż ryba będzie miękka. W oddzielnym naczyniu wymieszaj dokładnie śmietanę z mąką. Możesz dodać łyżkę wywaru rybnego by lepiej rozmieszać mąkę. Wlej całość do bulionu rybnego, ciągle mieszając. Na sam koniec dodaj żółtko i dokładnie wymieszaj. Ziemniaki wyłóż na talerz (możesz je rozdrobnić) i zalej zupą rybną. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić pikantną zupę rybną. Wykonasz ją w zaledwie kilka chwil.

Dorsz to dobra ryba, która powinna bardzo często pojawiać się na naszym stole. Ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera ważne dla zdrowia pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3 i omega-6 i witaminy z grupy B. Jest produktem niskokalorycznym. W 100 g mięsa z ryby jest około 80-100 kcal w zależności od rodzaju dorsza. Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Wskazuje się na ich pozytywne oddziaływanie na większość układów człowieka- krwionośny, trawienny, nerwowy czy immunologiczny.

Alergeny w pikantnej zupie rybnej po kaszubsku

Lista alergenów dla pikantnej zupy rybnej po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

W przepisie na pikantną zupę rybną po kaszubsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny, liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pikantnej zupy rybnej po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

Dorsz zawiera ważne dla zdrowia pełnowartościowe białko oraz kwasy omega-3 i omega-6 i witaminy z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
102.17
408.69
Białko (g)
11.13
44.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
6.36
25.43
Węglowodany przyswajalne (g)
5.77
23.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
2.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.40
13.59
Tłuszcze nasycone (g)
2.28
9.13
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
4.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
3.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
1.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
44.14
176.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
28.12
112.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.91
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
2.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.15
24.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
2.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
1.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.59
110.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.33
Ryboflawina (mg)
0.08
0.33
Niacyna (mg)
1.52
6.10
Foliany (µg (mcg))
12.12
48.49
Beta karoten (µg (mcg))
4.73
18.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
36.57
146.27
Potas (mg)
367.89
1471.56
Wapń (mg)
27.93
111.73
Fosfor (mg)
144.92
579.69
Magnez (mg)
26.04
104.15
Żelazo (mg)
0.54
2.16
Cynk (mg)
0.42
1.67
Miedź (mg)
0.05
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny pikantnej zupy rybnej po kaszubsku 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pikantnej zupy rybnej po kaszubsku

Koszt składników
61.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
1000 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
40.00
Za 1000 g
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Ocet winny
10 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 10 ml
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
61.40