Pierogi ze śliwkami
- Mąka pszenna typ 550 (500 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Śliwki - około 21 sztuk (280 g)
- Jogurt naturalny 2% (80 g)
- Cukier (10 g)
Przepis na pierogi ze śliwkami krok po kroku
Przygotuj ciasto na pierogi: do przesianej mąki dodaj olej i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto na pierogi. Zawiń je w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.
Przygotuj śliwki: umyj je i przekrój na połówki usuwając pestki.
Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka. Na środek każdego okręgu ułóż pół śliwki i zlep ciasto w pieróg.
Pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Pierogi podawaj polane jogurtem wymieszanym z cukrem.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Kopytka
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Zapiekanka makaronowa
-
Racuchy
-
Spaghetti bolognese
-
Nuggetsy
-
Szyszki
-
Pomidorowa
-
Oponki serowe
-
Bajaderki
-
Pulpety z indyka
-
Śmietanowiec
-
Parówka w cieście
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Pizza margherita
-
Dania dla dzieci niejadków
Więcej informacji na temat pierogów ze śliwkami
Pierogi ze śliwkami to potrawa słodka i najlepiej smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz cukru. Dobrze sprawdzi się jako deser lub obiad dla dzieci. Przepis na ciasto na pierogi ze śliwkami jest bardzo prosty, wymaga użycia 3 składników, do których zaliczymy mąkę, wodę oraz odrobinę oleju. W sezonie letnim warto przygotować pierogi ze świeżymi śliwkami węgierkami, jednak nie musisz ograniczać się tylko do tego składnika. Pierogi równie dobrze będą smakować z suszonymi śliwkami lub z mrożonymi śliwkami.
W celu przygotowania pierogów, oprócz składników na ciasto, będziesz potrzebować śliwek, jogurtu naturalnego oraz cukru. Składniki do przygotowania tych pierogów nie są drogie, a danie jest bardzo smaczne, dlatego warto wypróbować ten przepis. Osoby początkujące poradzą sobie z przygotowaniem tych pierogów, przepis nie jest skomplikowany, wymaga jedynie sporo czasu. Pewnie zastanawiasz się ile gotować pierogi ze śliwkami? Odpowiedź jest bardzo prosta, gotuj ulepione pierogi około 3 minut od momentu wypłynięcia ich na wierzch.
Śliwki użyte do przygotowania pierogów mają wiele cennych składników odżywczych. Poprawiają one apetyt oraz korzystnie działają na trawienie. Śliwki zawierają duże ilości pektyn (rodzaj błonnika), które przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają zagrożenie wystąpienia choroby nowotworowej jelita grubego. Są dobrym źródłem witaminy C, A oraz E (zaliczanych do przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia). Śliwki zawierają również potas, żelazo, wapń oraz fosfor. Wpływają również pozytywnie na układ nerwowy i poprawiają samopoczucie dzięki zawartości w nich witamin z grupy B.
Podsumowując pierogi ze śliwkami nie są daniem wymagającym wielu umiejętności kulinarnych, świetnie sprawdzą się jako deser oraz danie obiadowe dla dzieci. Do ich przygotowania potrzeba około 60-90 minut. Warto sięgać po to danie, ponieważ śliwki wykazują wiele cennych właściwości zarówno odżywczych jak i zdrowotnych dla naszego organizmu.
Alergeny w pierogach ze śliwkami
Lista alergenów dla Pierogów ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze pierogów ze śliwkami
Energia i białka
(196g)
Węglowodany
(196g)
Tłuszcze
(196g)
Składniki mineralne
(196g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.